Sari direct la conținut

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Smile Media
CityPulse, Foto: Asociatia Metropolitana Brasov
CityPulse, Foto: Asociatia Metropolitana Brasov

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare – City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

Cum? Proiectul City Pulse, al carui caracter a fost unul de cercetare, a presupus dezvoltarea, constructia si testarea unei platforme ce va fi utilizata pentru analiza si procesarea pe scara larga, in timp real, a unor fluxuri de date diverse, scopul fiind extragerea de informatii relevante. Practic, s-a urmarit ca, la finalul proiectului, cele doua orase sa poata accesa o platforma informatica specializata tip „freeware” care permite preluarea fluxurilor de date furnizate de diverse surse din mediul urban si integrarea lor intr-o maniera creativa si rapida in aplicatii software destinate sa asigure cresterea calitatii vietii pentru membrii comunitatii.

Concepte ca Internet of Things sau Internet of People sunt din ce in ce mai utilizate, chiar si in mod curent. Ce putem observa in cadrul acestui proiect este cum pot fi folosite datele culese de milioanele de senzori care ne inconjoara pentru a ne imbunatati viata. Prin digitalizare putem imbunatati traficul dintr-un oras, crea aplicatii care sa iti spuna unde gasesti cel mai apropiat loc de parcare liber sau, asa cum a fost cazul proiectului mentionat, afla cat de repede va veni autobuzul pe care il asteptam. Viitorul oraselor este digital”, spun reprezentantii Siemens.

Citeste mai multe aici: http://www.metropolabrasov.ro/portfolio-view/citypulse-real-time-iot-stream-processing-large-scale-data-analytics-smart-city-applications/

In cazul Aarhus, considerat unul dintre cele mai inteligente orase din lume, informatiile colectate au fost folosite pentru dezvoltarea unei aplicatii care poate fi folosita de cetateni pentru a obtine recomandari de rute, luand in considerare poluarea si conditiile de trafic. Pasagerii pot alege astfel cea mai scurta ruta, cea mai rapida, cea mai putin poluanta. In plus, pe parcursul calatoriei, acestia sunt notificati daca s-au schimbat conditiile de trafic sau nivelul de poluare pe ruta selectata.

Citeste mai multe aici: http://www.smart-cities.eu/ranking.html

Pentru Brasov, echipa Siemens Corporate Technology din Romania, parte a acestui amplu proiect de cercetare, a folosit platforma dezvoltata pentru a crea o aplicatia care localizeaza autobuzele in timp real pentru a face recomandari de rute utilizatorilor.

Alaturi de acest demo, pe infrastructura informatica a Primariei Municipiului Brasov a fost integrata o platforma care permite colectarea si centralizarea datelor din mediul urban. Aceste date vor fi puse gratuit la dispozitia celor interesati sa dezvolte noi aplicatii tip Smart City.

Citeste mai multe aici: http://www.metropolabrasov.ro/portfolio-view/citypulse-real-time-iot-stream-processing-large-scale-data-analytics-smart-city-applications/

La finalul proiectului, concluzia a fost ca o astfel de aplicatie de transport public poate imbunatati timpul de asteptare, dar si amprenta de carbon personala a fiecarui utilizator. Totul depinde insa si de fluxul, rata de actualizare si calitatea seturilor de date introduse in baza de date.

Pentru ambele orase, seturile de date au fost puse la dispozitia programatorilor de municipalitati sau institutiile implicate. S-au folosit atat date colectate in timp real cat si date de arhiva.

Proiectul City Pulse a fost lansat in septembrie 2013, finalizandu-se in octombrie 2016. Valoarea proiectului a fost de circa 3,7 milioane de euro, din care contributia Uniunii Europene a fost de 2,5 milioane euro. Proiectul a fost realizat de un consortiu format din companii private, universitati si orasele Brasov si Aarhus

Citeste mai multe aici: http://cordis.europa.eu/project/rcn/109806_en.html

Parteneri in cadrul proiectului au fost:

Universitati

• Universitatea Surrey din Marea Britanie (coordonator),

• Alexandra Instituttet A/S din Aarhus, Danemarca,

• University of Applied Sciences Osnabrück, Germania

• National University of Ireland, Irlanda,

• Wright State University din Dayton, Statele Unite,

Municipalitati

• Municipalitatea din Aarhus, Danemarca

• Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov, Romania,

Companii

• Siemens Aktiengesellschaft Oesterreich din Viena, Austria,

• Siemens SRL, Romania,

• Ericsson AB, Suedia,

Citeste mai multe aici: http://www.metropolabrasov.ro/portfolio-view/citypulse-real-time-iot-stream-processing-large-scale-data-analytics-smart-city-applications/

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro