Sari direct la conținut

Compania Municipală Parking București a demarat licitația pentru achiziția celor 300 de parcometre

HotNews.ro
Primăria Capitalei, Foto: HotNews.ro/Catiusa Ivanov
Primăria Capitalei, Foto: HotNews.ro/Catiusa Ivanov

Compania Municipală Parking București a demarat licitația pentru achiziția celor 300 de parcometre care vor fi instalate în parcările administrate de Primăria Capitalei. Valoarea contractului este estimată la 10,9 milioane lei. Termenul până la care pot fi depuse ofertele este 10 noiembrie, iar parcometrele trebuie livrate în 3 luni de la data semnării contractului.

După introducerea parcometrelor, primăria va renunța la personalul care stă acum în fiecare parcare și încasează banii de la cei care parchează acolo.

Începând cu luna septembrie, Compania Municipală Parking a scos la licitație mai multe contracte care vizează modernizarea parcărilor publice din Capitală, în contextul ”revoluției în parcare” anunțate de primarul Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Bujduveanu:

  • Camere video performante care să citească plăcuțele de înmatriculare, astfel încât să fie depistați cei care nu au plătit. Valoarea estimată a contractului este de 449.000 lei, iar achiziția vizează montarea a 8 camere video pe două autovehicule, 4 camere pentru fiecare autovehicul pentru scanarea mașinilor parcate la bordură în parcajele situate pe străzile cu sens unic sau dublu sens. Termenul de depunere a ofertelor este 05.10.2022.
  • Acord-cadru pentru furnizare materiale de semnalizare pentru parcările administrate de Compania Municipala Parking București S.A.. Valoarea estimată este de 1.364.000 lei, pe 24 de luni, și se dorește achiziționarea a maxim 2000 de stâlpi de delimitare, 3,800 de indicatoare rutiere de informare de diverse mărimi, 800 de stâlpi pentru indicatoarele de informare. Termenul de depunere a ofertelor este 25.10.2022.
  • Contract de furnizare, montaj si punere in functiune – solutie completa pentru cele 10 parcări ale Primăriei Capitalei care pot fi închise cu barieră: Alba Iulia; Cina; Expozitiei; Herastrau Pavilion H; Herastrau Parc; Peco bariere; Pescarus; Sfanta Vineri Junior; Piata Presei Libere; Piata Victoriei. Valoarea estimată a contractului este de 2.096.630 lei. Termen limită pentru primirea ofertelor – 7 noiembrie.
  • Achiziția a 18 autoturisme cu motor electric, o autoutilitară tip furgon cu rampă manuală din aluminiu, un autoturism hibrid şi un autoturism cu motor electric capacitate mare. Cele 18 autoturisme cu motor electric au o valoare estimată de 2,6 milioane lei. Termen limită pentru primirea ofertelor: 10 noiembrie.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Bujduveanu au declarat că de pe 15 august Primăria Capitalei nu va mai permite parcarea pe trotuar în centrul orașului, iar treptat, în această zonă, nu se va mai putea parca gratuit, urmând să fie trasate parcări cu plată peste tot unde e posibil, așa cum este în alte capitale europene.

În primele săptămâni s-a acționat pe următoarele artere: str. Radu Beller; Calea Floreasca (între Spitalul Floreasca și Piața Floreasca); str. Grigore Cobălcescu; Piața Sf. Gheorghe + străzile adiacente; str. Colței; str. Anghel Saligny; str. Elie Radu / str. Gutenberg; rond Piața Rosetti; str. Mihai Eminescu / b-dul Dacia (intrare din Calea Moșilor); b-dul Carol I (între Piața Rosetti și Calea Moșilor); str. Ion Câmpineanu (zona Ministerului Sănătății); str. Anghel Saligny; str. Eforie; str. Ioan Zalomit; str. Elie Radu / str. Johann Gutenberg; str. Domnița Anastasia (urcare către str. Lipscani); str. Doamnei (între str. Academiei și b-dul I. C. Brătianu); Piața Rosetti (între str. Batiștei și str. Tudor Arghezi); str. Ion Câmpineanu / str. Walter Mărăcineanu; str. Berzei / str. Vasile Pârvan; b-dul Schitu Măgureanu (alveolă); str. Știrbei Vodă (intrare Parc Cișmigiu); b-dul Națiunile Unite / Splaiul Independenței; str. Mihai Vodă; str. Ion Brezoianu (Piața Ion Rațiu); str. Ion Câmpineanu / str. Academiei; b-dul Gheorghe Magheru (acces str. George Enescu); str. Piața Amzei / str. Christian Tell; str. Piața Amzei / str. Mendeleev.

Revoluția a început în forță, în prima săptămână, au fost montați stâlpișori pe marginea trotuarelor care erau ocupate de ani de zile de mașini, au fost date 169 de amenzi în valoare totală de 52.145 de lei. Polițiștii au aplicat și și 536 somații și au fost ridicate trei mașini.

De asemenea, pentru 35 de sesizări înregistrate la Dispeceratul Poliției Locale București privind oprirea/staționarea neregulamentară a autovehiculelor a fost solicitat sprijinul Poliției Rutiere.

”Revoluția” a continuat și după începerea anului școlar, însă mai modest. Pe bulevardele și străzile unde s-a declarat război șoferilor care parchează pe trotuar au mai apărut mașini parcate neregulamentar, iar străzi noi nu au mai fost eliberate de mașini, ci poliția a acționat în principal pe străzile din jurul Primăriei și pe alte câteva artere centrale.

Succes garantat a fost doar acolo unde s-au montat stâlpișori pe marginea trotuarului, în rest, aproape pe fiecare stradă mai apar șoferi care parchează neregulamentar. În mod clar nu mai este plin de mașini cum era, mai multe străzi din centru arată chiar civilizat, însă în ultima săptămână nu s-au mai făcut progrese spectaculoase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro