Comparatorul de oferte de telefonie si internet: Arbitrul telecom se contreaza cu ministerul si operatorii telecom
Un proiect al arbitrului telecom (ANC) de creare a unei aplicatii, prin care romanii sa poata compara ofertele de telefonie si internet, a starnit marti contre din partea operatorilor de telefonie mobila, dar surprinzator si din partea Ministerului Comunicatiilor. Daca ANC aduce in sprijinul propunerii normele europene, Orange sustine ca ideea a mai fost pusa pe tapet de cateva ori fara a se concretiza, Vodafone spune ca normele europene nu cer explicit acest lucru, iar Ministerul Comunicatiilor crede ca masura este inutila si pierzatoare de vreme si bani.
Un proiect de decizie al autoritatii de reglementare in telecomunicatii, ale carui masuri ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2009, prevede dezvoltarea unei aplicatii care sa contina date cu ofertele de telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga prin care utilizatorii sa poata vedea care sunt cele mai avantajoase oferte in functie de nevoile lor. Datele privind ofertele furnizorilor vor fi introduse de catre acestia in sistem, vor fi verificate si validate de ANC si vor fi actualizate permanent.
Presedintele ANC: Aplicatia este o cerinta europeana si va fi o prioritate
Prezent la lansarea oficiala a asociatiei care sa reprezinte drepturile operatorilor mobili (AOMR), Liviu Nistoran a tinut sa puncteze ca dezvoltarea acestei aplicatii este o prioritate, aducand in sprijinul sau normele europene.
„Crearea acestei aplicatii va fi o prioritate. Masura este impusa de cerinte la nivel european, atat prin Directiva europeana cat si prin decizii ale Parlamentului si Consiliului European si nu voi accepta ca Romania sa se situeze, ca si in cazul portabilitatii, pintre ultimele tari din UE in adoptarea acestei prevederi. In plus, comparatorul de tarife este functional deja in 10 tari UE”, a spus Liviu Nistoran.
Orange: Greu de pus in practica. Vodafone: Normele europene nu cer crearea acestei aplicatii
„Ideea nu este noua. Ea a mai fost pusa pe tapet de vreo doua ori in ultimii ani si nu s-a concretizat. Se pare ca la fiecare schimbare la nivelul conducerii autoritatii de reglementare reapare aceasta propunere. Intentia o intelegem, nu e un lucru rau, doar ca este complexa si greu de pus in practica, pentru ca este greu sa gasesti un numitor comun intre ofertele din piata. In plus avem programe de informare ale clientilor, noi insine”, a declarat pentru HotNews.ro, Dorin Odiatiu, directorul pentru afaceri internationale si interconectare al Orange Romania.
In replica, Liviu Nistoran a recunoscut ca propunerea a mai fost discutata, dar ca „acum este prima oara cand se ajunge la nivel de decizie, care va fi publicata si va intra in vigoare”.
Fara a intra in prea multe detalii, Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs la Vodafone Rominia sustine ca „normele europene nu fac o precizare explicita in acest sens”.
Teodorescu, MCTI: Masura inutila si pierzatoare de vreme si bani
Spre surprinderea presedintelui ANC, care a precizat ca „ar fi preferat ca aceste lucruri sa fie discutate in cadru oficial si nu in presa”, Constantin Teodorescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor (MCTI) s-a declarat impotriva acestei decizii.
„Nu sunt de acord cu ANC si dau dreptate operatorilor mobili. Solicitarea ANC vine in contextul unui trend european, a unei simulari excesive de interes pentru utilizatorul final. Maine poimaine ne pomenim ca se vrea alinierea preturilor la telefoanele mobile. Eu gasesc aceasta masura inutila, pierzatoare de vreme si bani”, a precizat Constantin Teodorescu.
Pambuccian, Camera Deputatilor: Daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul
In discutie a intervenit si Varujan Pambuccian, presedintele comisiei pentru IT din Camera Deputatilor, care a facut apel la gasirea unui echilibru in astfel de situatii.
„Retelele telecom trebuie sa functioneze si sa stea intr-un echilibru, pentru ca sunt tari din UE care au avut de suferit. Trebuie gasit un echilibru intre dezvoltarea urmarita de operatori si utilizatorii finali. Daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul”, a precizat Pambuccian.
Nu in cele din urma acesta a atentionat ca „un dezechilibru in telecom se repara cu costuri foarte mari si pana la urma nu sufera operatorii, nu sufera ANC, ci utilizatorii finali”.