Sari direct la conținut

Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu a patra cerere din acest an de intrare insolventa

HotNews.ro
Complexul Energetic Hunedoara, Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Hunedoara, Foto: AGERPRES

​O noua cerere de intrare in insolventa a Complexului Energetic Hunedoara a fost inregistrata pe 8 aprilie la Tribunalul Hunedoara. Este a patra din acest an si a fost depusa, in calitate de creditor, de Romlink Invest SRL, o firma din Miercurea Ciuc care produce snururi si franghii din fir sintetic. Pana la aceasta noua cerere, au mai fost deschise alte trei dosare de insolventa, insa creditorii au renuntat procese inca de la primele infatisari. Practic, prin deschiderea acestor procese, creditorii au gasit solutia de a-si recupera sumele datorate de Complexul Energetic Hunedoara. Compania se afla intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere financiar, motiv pentru care Guvernul intentioneaza sa-i acorde un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de lei.

La Tribunalul Hunedoara au mai fost deschis inca trei dosare insolventa. Unul a fost cel al creditorului Sanroc SRL, o societate din Deva care se ocupa cu furnizarea pieselor de schimb si a consumabilelor pentru echipamentele de foraj si de constructii. Sanroc SRL a renuntat la proces pe 17 aprilie, termenul de judecata. Pe 18 martie, Tribunalul Hunedoara a fost termen pentru judecarea firmei Multigama Tech SRL, in calitate de creditor, de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. Insa, creditorul a renuntat la proces. O alta companie care ceruse insolventa din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei a fost firma GEROM SA. Pe 4 februarie ar fi trebuit sa fie judecata cererea, insa si in acest caz a fost oprit procesul.

Aceste renuntari ar putea avea legatura cu faptul ca Executivul nu este de acord cu intrarea companiei in insolventa. Intrebat in urma cu doua luni cum poate opri ministerul cererile de insolventa, ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca „prin discutii”. „Asa cum le-am oprit si pana acum. Prin discutii (n.red. creditorii)”, a spus Gerea intrebat cum opreste cererile, avand in vedere ca deciziile privind intrarea in insolventa se iau in instanta.

Guvernul vrea sa acorde Complexului Energetic Hunedoara (CE Hunedoara) un ajutor de stat individual sub forma unui imprumut pe sase luni de aproape 100 milioane lei, bani proveniti din privatizari,si obliga producatorul de carbune si energie sa-si separe legal activitatile si sa aplice un program de restructurare, scrie Mediafax. „Ministerul Finantelor Publice poate acorda, la solicitarea societatii Complexul Energetic Hunedoara SA, un imprumut in transe, in conditii de piata, in limita sumei de 98,47 milioane de lei, din veniturile din privatizare inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului, pe o perioada de sase luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, Complexului Energetic Hunedoara SA societate care se confrunta cu dificultati economico-financiare majore”, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Energiei.

In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurentei in 20 martie si a fost notificat si Comisiei Europene.

Banii din ajutorul de stat vot fi folositi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitatilor pentru o perioada de sase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achizitionarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

In termen de 6 luni de la momentul acordarii ajutorului de stat individual pentru salvare, compania va trebui sa prezinte un plan de restructurare care sa-i asigure viabilitatea pe termen lung si care va fi notificat Comisiei Europene in vederea autorizarii. In situatia in care producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare pana la data scadentei imprumutului, este obligat sa achite imprumutul si dobanzile la scadenta.

Daca producatorul de carbune si energie nu prezinta planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, are obligatia sa prezinte un plan de lichidare.

In nota de fundamentare se spune ca, in situatia lichidarii companiei, va fi afectata atat capacitatea acesteia de finalizare a unor investitii finantate prin imprumuturi, acordate sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, precum si capacitatea de rambursare a obligatiilor de plata aferente imprumuturilor.

Compania are de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern contractat de de la BIRD cu garantia statului, destinat finantarii reabilitarii si modernizarii, precum si 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garantia statului, in vederea finantarii reabilitatii grupului 4 al termocentralei Paroseni.

De asemenea, Complexul Energetic Hunedoara a subimprumutat de Ministerul Finantelor Publice un credit de 65,3 milioane de euro, pentru investitii de mediu, din care mai sunt trageri ramase de efectuat de 7,03 milioane de euro.

Totodata, pana la data scadentei imprumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligatia de a prezenta Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare aprobat de Comisia Europeana, iar in baza acesui plan poate fi prelungita perioada de acordare a imprumutului, in aceleasi conditii de dobanda.

Guvernul da asigurari ca acest ajutor de stat nu se acorda industriei de carbune, iar pentru a demonstra Bruxellului acest lucru obliga Complexul Energetic Hunedoara sa isi separe legal activitatile miniere de celelalte operatiuni.

„Ajutorul de stat individual pentru salvarea societatii nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a putea demonstra ca acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat in sectorul minier, dupa autorizarea ajutorului de stat individual pentru salvare de catre Comisia Europeana si dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, societatea initiaza demersurile pentru separarea legala a activitatii miniere din cadrul societatii de celelalte activitati, si va lua toate masurile necesare pentru a separa legal activitatea miniera si va depune toate diligentele pentru a atinge acest rezultat in cel mai scurt timp posibil in termenul legal prevazut de legislatia in materie”, potrivit notei de fundamnetare.

Complexul Energetic Hunedoara va trebui sa ramburseze imprumutul in termen de sase luni de la primire, plus dobanda, sau il poate inapoia anticipat partial sau integral.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu spunea recent ca piederile uriase de la Complexul Energetic Hunedoara, 1 miliard in 2014, pot fi considerate ajutor de stat. „Nu va fi usor sa convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce la 300 si ceva de lei/MWh, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei”, a spus Chiritoiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro