Comportamentul copiilor cărora li se reduce timpul în fața ecranelor la 3 ore pe săptămână se îmbunătățeste. Când apar efectele benefice
Comportamentul social al copiilor se îmbunătățește dramatic atunci când timpul petrecut în fața ecranelor este redus la trei ore pe săptămână, potrivit unui studiu recent.
Generația cu smartphone-ul lipit de mână
Copiii dezvoltă cu greu relații de colegialitate atunci când stau mult timp în fața ecranelor, fiind mai probabil să fie izolați. În era pre-digitală, își consumau energia jucând jocuri în aer liber cu prietenii. Acum, cu dispozitivele digitale ușor disponibile acasă, nu mai au nevoie să iasă afară pentru a-și alunga plictiseala. Gadgeturile îi țin ocupați cu o gamă largă de conținut. Orele lungi petrecute în fața ecranelor au efecte adverse asupra bunăstării mentale a copiilor.
Studiul, realizat de University of Southern Denmark, a constatat o corelație semnificativă între reducerea timpului petrecut în fața ecranelor și îmbunătățirea sănătății mentale la copii. Comportamentul s-a îmbunătățit rapid în doar două săptămâni de reducere a timpului petrecut în fața ecranelor la o medie de trei ore pe săptămână.
Ce poți face ca părinte
În medie, copiii petrec aproape 7-8 ore în fiecare zi cu divertisment, fie că se joacă, fie că se uită la filme sau videoclipuri. Studiul a arătat că reducerea acestui timp la 3 ore pe săptămână îi face mai stabili emoțional. Îmbunătățirea este rapidă, cu schimbări vizibile în doar 14 zile. Prin monitorizarea timpului petrecut în fața ecranelor, copiii devin mai activi din punct de vedere social, mai atenți și mai dornici să îi ajute pe alții. Încep, de asemenea, să se înțeleagă mai bine și să lege relații cu colegii lor. Copiii sunt mereu plini de energie, iar gadgeturile nu consumă complet această energie; în schimb, o rețin, făcându-i să se simtă obosiți. Prin reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, le redirecționezi energia, promovând comportamentul prosocial pozitiv și creșterea emoțională.
Echilibrul este cheia
Cercetătorii recomandă reducerea timpului petrecut pe telefon, computer sau tabletă, în locul eliminării acestuia. Activitățile recreative au evoluat, iar dispozitivele digitale vor face inevitabil parte din timpul liber. Cheia este moderarea și stabilirea limitelor.
Într-o lume saturată de ecrane, unde modul de viață uman are o implicare fără precedent a gadgeturilor, singura soluție este să fii atent și să îți monitorizezi copiii. Dacă tai complet gadgeturile digitale, există riscul ca acest lucru să se termine rău: cu accese de furie și, prin psihologie inversă, să ducă la și mai mult timp petrecut în fața ecranelor odată ce sunt dobândite. Dar dacă comunici cu copiii tăi și asiguri o utilizare sporadică a telefonului, le menții consumul digital satisfăcut și îți elimini grijile.
Dar schimbarea începe și cu tine, ca părinte. Data viitoare când copilul tău face un acces de furie sau îți întrerupe munca, nu îi da smartphone-ul pentru a-l distrage. Găsește alternative mai sănătoase, cum ar fi puzzle-uri care stimulează mintea sau cărți pentru a-l ține ocupat. Amintește-ți, copiii imită ce văd în casă. Atunci când te plictisești, încearcă să faci o activitate în loc să iei telefonul în mână. Încurajează-l și pe el, prin puterea exemplului, să își folosească mintea, mâinile și imaginația, atunci când are timp liber la dispoziție.
Sfaturi ca să reduci timpul petrecut de copii în fața ecranelor
Gestionarea timpului petrecut de copilul în fața ecranelor poate fi unul dintre cele mai provocatoare aspecte ale parentingului modern.
Mulți părinți menționează „utilizarea excesivă a dispozitivelor și timpul petrecut în fața ecranelor” drept principala lor îngrijorare pentru copii. Un mod de a ușura această povară este ca părinții să fie mai indulgenți cu ei înșiși atunci când le permit copiilor lor mai mult timp în fața ecranelor, mai ales dacă acest lucru le oferă mai mult timp pentru a termina niște treburi sau sarcini casnice.
Este important ca părinții să își amintească că nu tot timpul petrecut în fața ecranelor este rău. Vizionarea de conținut educațional de calitate poate ajuta copiii să învețe abilități importante și să dezvolte inteligența emoțională — ceea ce îi poate ajuta să devină adulți de succes.
Părinții trebuie să tindă spre un echilibru cu care să se simtă confortabil pentru propriile lor familii. Asta înseamnă că părinții vor trebui adesea să găsească modalități mai bune de a evita o criză emoțională a copilului lor atunci când vine momentul să treacă de la timpul petrecut în fața ecranelor la alte activități, cum ar fi să stea la masă cu familia sau să meargă la culcare.
Stabilește reguli și fii consecvent
Deși interzicerea totală a timpului petrecut în fața ecranelor este o reacție exagerată, părinții ar trebui totuși să aibă reguli și să încerce să le respecte pentru a crea o rutină.
Cercetările arată că copiii sunt mai puțin pedispuși la a avea relații problematice cu utilizarea gadgeturilor dacă părinții lor au reguli.
Planifică când și cât timp copiii petrec în fața ecranelor. Stabilirea și respectarea unei rutine face de asemenea mai ușor pentru copilul tău să închidă televizorul sau să lase deoparte tableta fără a se supăra.
Alege conținutul mai lung
Există numeroase cercetări care arată că videoclipurile scurte, de la un TikTok de 60 de secunde până la un videoclip de YouTube de 10 minute, afectează negativ atenția noastră prin oferirea de gratificare instantanee și prin concentrarea multor stimuli într-o perioadă scurtă de timp.
Videoclipurile scurte pot avea un impact deosebit de puternic asupra copiilor, făcându-i mai greu să se oprească din vizionare. Asta poate fi supra-stimulant și poate crea unele relații problematice cu internetul, unde ne așteptăm să primim mereu recompense.
Având în vedere acest lucru, îndrumă copiii spre conținut mai lung, cum ar fi emisiuni TV care dezvoltă o poveste pe parcursul episoadelor de 30 de minute. Aceste programe pot ajuta copiii să își dezvolte capacitatea de atenție, făcându-i mai puțin susceptibili să insiste să se uite la un flux nesfârșit de videoclipuri scurte.
Nu da ultimatumuri
Dacă respecti o rutină, este logic să-i anunți pe copii când timpul planificat în fața ecranelor se apropie de sfârșit. Dar oferirea unui „avertisment de două minute” pentru a le spune copiilor că este aproape timpul să facă altceva ar putea declanșa o criză.
Această schimbare ușoară de subiect poate ajuta copilul să treacă de la timpul petrecut în fața ecranelor mai ușor decât un avertisment ferm. Dacă treci de la timpul petrecut în fața ecranelor direct la masă, oferă-I copilului o alegere: preferă o farfurie sau un bol?
Trecerea de la timpul petrecut în fața ecranelor la joacă poate fi de asemenea utilă, mai ales dacă te implici în acest lucru.
Ajută-te de aplicațiile de control parental
Smartphone-ul tău ar putea avea setări care îți permit să setezi limite de timp pentru ecrane pentru a te asigura că copiii respectă rutina planificată. Există aplicații pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranelor și unele platforme și canale specifice, cum ar fi YouTube Kids, permit părinților să seteze limite privind cantitatea de conținut care poate fi vizionată.
Această sugestie este cea mai utilă pentru copiii mai mici, care sunt mai puțin predispuși să găsească modalități de a ocoli acele limite de timp. Când aceste opțiuni sunt disponibile, poate face viața părinților puțin mai ușoară.
Așadar, tehnologia nu trebuie să fie inamicul părinților, ci aliatul lor în a face copilul să consume cât mai puțin conținut online și să facă cât mai multe activități în viața reală.
Sursă foto: Dreamstime