Sari direct la conținut

Oferiți ajutor când nu este cazul sau manifestați indulgență excesivă? 9 greșeli ale părinților care fac copiii egoiști

HotNews.ro
copil egoist coroana parinti
A nu stabili reguli și limite clare îl poate face pe copil să creadă că totul îi este permis SURSA FOTO: Prazis | Dreamstime.com

Toți părinții își doresc copii cuminți, amabili și empatici. Copii despre care oamenii să spună: „Vaaai, ce copil bun! Ce copil binecrescut…” Aici e cheia: copilul este atât de bun pe cât de bine a fost crescut. Pentru că totul vine din educația de acasă, din exemplul oferit de părinți. Desigur, părinții, fără voie, din neștiință, mai pot greși, iar greșelile lor pot fi de vină pentru trăsăturile de caracter negative ale copiilor. Așa că pentru a nu lăsa să se întâmple acest lucru, este important să ne recunoaștem propriile greșeli și să le îndreptăm. În special pe cele care ar putea dezvolta, la copii, un comportament toxic cum este egoismul. Iată care sunt comportamentele și atitudinile dăunătoare pentru copil, care îl pot face să fie egoist.

1. Îi oferiți ajutor când nu îl cere

Bineînțeles, ca părinți este firesc să vă sprijiniți copilul și să-i oferiți ajutor atunci când are nevoie. Cu toate acestea, dacă o faceți și atunci când nu îl cere, acest lucru poate să-l afecteze în mod negativ.

Copilul poate deveni extrem de dependent de părinți, lipsit de recunoștință față de ei și chiar egoist, știind că vor fi mereu în spatele lui și îi vor rezolva problemele.

Este de datoria oricărui părinte să-și protejeze copilul, dar rezolvându-i problemele îi va fi afectată capacitatea de a și le rezolva singur. Este de preferat doar să îl ghidați pe calea cea bună.

2. Nu puneți preț pe disciplină

A nu stabili reguli și limite clare îl poate face pe copil să creadă că totul îi este permis. Că poate face orice fără a suporta consecințele. Acest lucru poate duce la o lipsă de respect pentru autoritate și o incapacitate de a înțelege importanța respectării regulilor și a limitelor celorlalți.

Încercați mai degrabă metodele de disciplinare pozitivă, o abordare educativă care se concentrează pe ghidarea și învățarea copiilor prin metode non-punitive și respectuoase.

Aceasta se bazează pe principiul că disciplina nu înseamnă pedepsire, ci mai degrabă învățarea comportamentelor adecvate și dezvoltarea abilităților necesare pentru a deveni indivizi responsabili și empatici.

3. Răspundeți afirmativ tuturor cererilor lui

Când cererile copilului sunt unele realiste, nu e nimic greșit în a le spune „Da”. Însă a spune „Da” tuturor cererilor lui, chiar și celor mai exagerate, îl învață că este dreptul lui să primească absolut orice solicită.

În timp, această atitudine se transformă într-o formă clară de egoism.

4. Manifestați indulgență excesivă

Să cedați de fiecare dată în fața cererilor copilului fără să îi predați lecția răbdării, valoarea pe care aceasta o are și ce poate câștiga dacă învață să aștepte, este total greșit.

Copilul va crește așteptând să primească tot ce își dorește fără a înțelege eforturile părinților și fără a manifesta recunoștință față de ei.

Cu timpul el poate deveni egoist, fără a înțelege ce fac părinții pentru a-i oferi tot ce îi este necesar.

Mental Health Center Kids defineste răbdarea la copii ca fiind capacitatea de a aștepta ceva fără a se supăra și a menține o atitudine pozitivă.

Copiii care au răbdare rămân calmi chiar dacă se simt destul de nerăbdători că lucrurile durează mai mult decât se așteptau.

Răbdarea implică un anumit grad de acceptare și toleranță și este adesea mai ușor de exersat atunci când există un scop sau o recompensă de așteptat.

5. Îl protejați de consecințe

Câtă vreme un copil va fi protejat de consecințele acțiunilor lui, nu va învăța ce este responsabilitatea. Iar fără simțul responsabilității, el va fi insensibil față de modul în care acțiunile lui îi afectează pe ceilalți.

6. Sunteți inconsecvenți în privința respectării regulilor

Atunci când părinții sunt inconsecvenți în ceea ce privește regulile și așteptările pe care le au, copilul poate deveni confuz asupra comportamentului acceptabil.

Această inconsecvență poate stimula un sentiment de nesiguranță și un comportament egoist, deoarece copilul testează limitele pentru a vedea ce i se poate întâmpla.

7. Nu îi dați responsabilități

A nu-i trasa copilului sarcini și responsabilități adecvate vârstei lui poate avea ca și rezultat o incapacitate de a înțelege valoarea contribuției sale în familie sau comunitate.

Acest lucru poate stimula egoismul, așteptându-se mereu ca alții să facă lucruri pentru el sau în locul lui.

8. Puneți un accent prea mare pe performanță

Acordând prea multă importanță succesului școlar sau extracurricular îl învață pe copil că valoarea lui este legată de realizările lui.

Presiunea creată va duce la un comportament egoist, copilul acordând prioritate succesului personal și nu colaborării și muncii în echipă.

9. Neglijați educația pentru a deveni empatic și nu îi modelați bunătatea și generozitatea

Un copil care nu învață să înțeleagă și să respecte sentimentele celorlalți, nu va putea fi empatic. Va fi un copil care se va centra pe propriile nevoi și dorințe, fără a lua în considerare impactul acțiunilor sale asupra celorlalți și nici valoarea emoțiilor oamenilor.

Copilul învață observându-și părinții. Dacă părinții nu manifestă un comportament amabil și generos, este puțin probabil ca el să adopte aceste trăsături.

Fără a fi martor la acte de bunătate și generozitate, copilul nu va dezvolta aceste abilități sociale importante, ceea ce duce la insensibilitate și egoism.

Sursă foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro