Sari direct la conținut

Concernul german Siemens raportează profit în scădere și vânzarea, pe miliarde, a unei importante divizii a sa

HotNews.ro
Sediul Siemens AG din Munchen, Foto: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia
Sediul Siemens AG din Munchen, Foto: Alexander Pohl / ddp USA / Profimedia

După ani de creștere puternică, concernul german Siemens înregistrează o scădere considerabilă a comenzilor primite și a profiturilor. La conferința de presă de joi, s-au făcut publice cifrele pentru al doilea trimestru el exercițiului financiar 2023/2024. Siemens Deutschland a confirmat și vânzarea unei importante divizii a sa, catre un fond de investiții de tip Private Equity, pentru 3,5 miliarde de euro.

La Siemens, activitatea de bază a automatizării industriale slăbește. Divizia emblematică, Digital Industries, a suferit scăderi semnificative ale vânzărilor și profiturilor, în ultimul trimestru. Acest lucru arată că Siemens se luptă din ce în ce mai mult cu o conjunctură nefavorabilă, după ani de succese.

Operațional, grupul se confruntă în prezent cu o perioadă dificilă în special în domeniul automatizărilor industriale. În divizia Digital Industries (DI), veniturile au scăzut cu 11%, până la 4,5 miliarde euro, iar în segmentul de automatizare cu aproximativ 20%. Rezultatul operațional al DI a scăzut chiar cu 41%, la 741 de milioane euro.

În al doilea trimestru al exercițiului financiar 2023/2024, vânzările Siemens au stagnat la 19 miliarde euro. Preluările de comenzi au scăzut cu 12%, până la 20,4 miliarde euro. Profitul operațional a scăzut la 2,5 miliarde euro, profitul net a scăzut semnificativ, până la 2 miliarde euro, tot din cauza conjuncturii din anul precedent.

Explicații de conjunctură la Siemens

Companiile de automatizare industrială făcuseră afaceri bune în ultimul timp. Pe de o parte, clienții și-au crescut semnificativ stocurile, după întreruperile lanțului de aprovizionare. În plus, noile fabrici de mașini electrice și baterii au crescut cererea. Dar economia chineză nu s-a redresat atât de puternic după declinul Covid, pe cât speraseră unii, iar o scădere ciclică a început în Europa.

„Stocuri în rândul clienților și partenerilor de vânzări au rămas neridicate, în special în China”, a spus CEO-ul companiei, Roland Busch. Situația va continua să se îmbunătățească în trimestrele următoare, „dar mai lent decât se aștepta anterior”.

În opinia sa, Siemens a câștigat, de fapt, cotă de piață în general. Cu toate acestea, există o concurență dură din partea Chinei, în segmentul de preț mai scăzut. De exemplu, Inovance oferă și tehnologie care poate controla 32 de axe – dar nu cu aceeași precizie, ceea ce duce la o uzură mai mare.

Așteptări, tranzacții, comparații

Analiștii se așteptau la o creștere medie de aproape două procente și la un profit operațional de aproximativ 2,7 miliarde de euro, la Siemens. Prețul acțiunilor a scăzut ușor, după ce au fost prezentate cifrele. De la începutul anului, acesta crescuse cu aproximativ 15%.

Cu toate acestea, CEO-ul companiei, Roland Busch, a declarat joi că este posibil să se compenseze în mare parte pierderile, prin progrese în alte domenii: „Suntem rezistenți într-o perioadă care continuă să fie caracterizată de o situație economică prudentă”. Busch a confirmat prognoza grupului pentru anul în curs.

Faptul că Siemens își poate menține prognoza anuală, în ansamblu, se datorează faptului că alte divizii ale sale se descurcă mai bine decât se aștepta. În special, divizia Smart Infrastructure cu tehnologie de construcție evoluează în prezent excelent. Comenzile primite au crescut cu 10%, până la aproape 6,1 miliarde euro în al doilea trimestru, iar marja s-a îmbunătățit de la 15,9 la 16,6%. Rezultate solide au avut Bahntechnik și Healthineers.

În mod pozitiv a crescut la Siemens și cererea de software industrial. Divizia este condusă de Cedrik Neike, al cărui contract urmează să fie prelungit, în următoarele săptămâni. În prezent, el este considerat un potențial succesor al CEO-ului Busch, dar acesta ar putea rămâne în funcție până în 2030.

Pentru întregul an, Siemens continuă să se aștepte la o creștere a vânzărilor de patru până la opt procente. Așteptările pentru industriile digitale au fost reduse, iar cele pentru infrastructura inteligentă au crescut. Siemens beneficiază în prezent de poziționarea sa ceva mai largă.

Siemens a confirmat însă vânzarea diviziei sale de motoare, Innomotics, către KPS Capital Partners, pentru 3,5 miliarde de euro, relatează Handelsblatt. Nucleul acestei tranzacții este divizia Siemens Large Drives (LDA) pentru sisteme și motoare mari, care are peste 15.000 de angajați și vânzări de 3,3 miliarde euro. Portofoliul de produse include, de exemplu, motoare pentru utilizare în mine.

Publicația economică germană remarcă însă că nu doar Siemens are probleme.

Concurentul american, Rockwell Automation, se luptă și acesta cu conjunctura mai dificilă. După o scădere a vânzărilor de opt procente, comparabilă în trimestrul respectiv, americanii și-au redus previziunile pentru exercițiul financiar 2023/2024. Marja operațională a scăzut de la 21 la 19% în al doilea trimestru al exercițiului financiar, iar Rockwell se așteaptă acum să scadă vânzările cu 6 până la 8 procente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro