Concluziile analizei privind contractele cu "baietii destepti" din energie ar fi trebuit prezentate FMI pana la sfarsitul lui februarie
Premierul Mihai Razvan Ungureanu detine de cateva saptamani bune un raport legat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Cu toate acestea, nici pana in prezent nu au fost prezentate concluziile analizei contractelor cu „baietii destepti”. „Inca se negociaza!”- Acesta este argumentul prezentat de autoritati cand sunt intrebate de aceste contracte. Cert este ca raportul realizat de Ministerul Justitiei in colaborare cu Ministerul Economiei ar fi trebuit sa ajunga si la FMI pana la sfarsitul lui februarie, ceea ce inseamna ca aceste informatii nu sunt secrete. Din informatiile HotNews, inca nu a fost prezentat FMI pentru ca „inca se negociaza”.
„Ministerul Economiei, sustinut de Ministerul Justitiei (in limitele competentelor sale legale) va evalua optiunile de reziliere a tuturor contractelor bilaterale existente si va informa IFI cu privire la concluziile la care au ajuns pana la finele lunii februarie 2012”, scrie in ultima scrisoare de intentie inaintata de Guvern conducerii FMI. Tot acolo se arata ca „a inceput procesul de reziliere a tuturor contractelor bilaterale de energie ale IS incheiate in afara OPCOM. Cele care nu pot fi reziliate pe termen scurt sunt renegociate in prezent, pentru a se asigura neprelungirea duratei acestora, reducerea cantitatilor, ajustarea preturilor, dupa cum permit conditiile pietei si termenii contractelor publicate”.
Potrivit surselor HotNews, contractele nu sunt chiar imposibil de reziliat. Cu o singura exceptie, contractele pot fi reziliate fara probleme deosebite din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, se merge mai mult pe varianta renegocierilor.
In plus, autoritatile transmit mesaje potrivit carora negocierile s-ar putea prelungi. Ministerul Justitiei a trimis Guvernului un punct de vedere legat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa „il stiu un numar limitat de persoane si se negociaza”, a declarat, joi, Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei. Chiar daca sustine ca nu cunoaste ce contine acest punct de vedere, Tudor Serban a precizat ca in cazul in care vor fi anulate contractele „intram intr-o problema juridica din care nu stim cum vom iesi”. Tudor Serban a mai afirmat ca pe langa varianta rezilierii, mai exista varianta renegocierii „care este foarte greu de realizat”.
Intre timp, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in privinta contractelor cu „baietii destepti” din energie. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an, dupa cum recunoaste chiar presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Contactat de HotNews, Bogdan Chiritoiu a precizat cainvestigatia a fost demarata in urma cu doua saptamani la initiativa Consiliului Concurentei si ca ar putea dura mai mult de un an.
- In alta ordine de idei, potrivit scrisorii de intentie, noile contracte bilaterale vor fi incheiate in mod transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM (pentru electricitate) si prin alte proceduri concurentiale (pentru gaze), conditiile contractuale urmand a fi publicate. In cazul energiei electrice, conditiile contractuale pot fi cunoscute prin intermediul OPCOM. In cazul gazelor naturale, chiar daca se precizeaza ca se folosesc alte proceduri concurentiale (in lipsa unei platforme pentru gaze), inca nu a fost publicata nicio conditie contractuala.