Sari direct la conținut

Concurenta pentru gazele din Azerbaidjan se inteteste: O companie italiana vrea sa cumpere toata productia de la Shah Deniz 2

HotNews.ro

Compania energetica italiana Edison a facut o propunere Azerbaidjanului de a cumpara tot gazul produs in a doua etapa de dezvoltare a zacamantului de la Shah Deniz, informeaza news.az. „Urmarim indeaproape evolutiile celei de-a doua faze a proiectului Shah Deniz (n.red. Shah Deniz 2). O companie italiana-franceza, Edison, a facut deja o propunere oficiala pentru a cumpara intreaga productie, in scopul de a o indrepta catre conducta Turcia-Grecia-Italia (ITGI)”, a declarat ambasadorul italian din Azerbaidjan, Mario Baldi.

„Noi credem ca acesta este un proiect viabil, profitabil si urmarim sa-l punem in aplicare impreuna cu omologii nostri din Azerbaidjan”, a precizat ambasadorul.

ITGI este in concurenta cu proiectul Nabucco si Trans Adriatic Pipeline (TAP) fiind o ruta din coridorul sudic pentru gazele din Marea Caspica spre Europa.

Edison, una dintre cele mai mari companii energetice din Italia, detinand 17% din productia de electricitate. Pentru perioada 2008-2013, compania are planificate investitii de 6,2 miliarde euro la nivel international.

Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin „Nabucco”, a declarat presedintele companiei azere SOCAR, informeaza apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. „Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele”, a precizat presedintele SOCAR. Potrivit acestuia, pozitia Azerbaidjan privind analizarea si a altor proiecte de transport al gazelor catre Europa este normala. „Dorim realizarea acestui proiect, deoarece daca se realizeaza, oportunitatile noastre se extind”, a precizat Rovnag Abdullayev.

Participantii din consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta pana la 1 octombrie 2011 propuneri pentru exporturi de gaze din partea grupurilor care vor sa dezvolte conducte de interconectare, potrivit unor surse citate de news.Az. Sunt conducte precum ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), TAP (Trans Adriatic Pipeline) si Nabucco, tranzotul facandu-se prin Turcia. „Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, spun sursele citate.

Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.

Pe de alta parte, un alt proiect care vizeaza gazele din Azerbaidjan este AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, AGRI ar putea intra chiar in concurenta cu Nabucco, tocmai din cauza surselor de aprovizionare cu gaze. Partile implicate in proiect se bazeaza, in mare parte, pe zacamantul de la Shah Deniz. Acest lucru ar putea face din AGRI un proiect concurent Nabucco. Insa, autoritatile de la Bucuresti au sustinut ca sunt, de fapt, doua proiecte complementare. Prin AGRI, intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG.

Declaratiile recente ale presedintelui companiei azere SOCAR potrivit carora Azerbaidjan ar putea alege si alte rute in afara de Nabucco pentru furnizarea de gaze au fost intarite chiar la Bucuresti. Vicepresedintele SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a spus ca proiectul care va fi gata primul va putea fi cel castigator, adica cel care va primi, pana in 2020, gaze din Azerbaidjan. Acest stat are capacitatea de a livra gaze pana in 2020 doar pentru un singur proiect. Nu exclude posibilitatea ca AGRI sa fie acest prim proiect, putand deveni prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco. La randul sau, presedintele companiei de proiect AGRI, Corneliu Condrea, a spus ca Azerbaidjan va alege „primul proiect care va fi in masura sa convinga”.

In aceste conditii, cele doua proiecte ar putea deveni concurente pentru gazele furnizate pana in 2020. Cu toate acestea, declaratia oficiala a partilor implicate este: „Aceste proiecte sunt complementare

Dar, dupa 2020, Azerbaijan va avea suficiente cantitati de gaze pentru a putea furniza gaze naturale atat pentru AGRI, cat si pentru Nabucco, a precizat Vitaliy Baylarbayov. Potrivit acestuia, este luat in considerare si proiectul South Stream, alt rival al Nabucco. Vicepresedintele SOCAR crede ca proiectul AGRI ar putea fi finalizat in cinci ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro