Conferinta ilustrului muzicolog italian Paolo Isotta la Muzeul Enescu, urmata de un Concert extraordinar dedicat creatiei enesciene
Paolo Isotta, celebrul muzicolog, criticul muzical timp de doua decenii si jumatate, pana in toamna trecuta, al cotidianului milanez Corriere della Sera si-a prezentat la Bucuresti ultima carte, Altri canti di Marte. Opera care in numai cateva saptamani de la lansare in Italia, in toamna trecuta, a pulverizat multe dintre valorile artificial impuse, comercial si mediatic, obligand la o noua lectura a istoriei muzicii.
Legenda foto: Raspunzand aplauzelor si ovatiilor publicului la finele evenimentului de la Muzeul National George Enescu, impreuna cu muzicologul Paolo Isotta si soprana Mariana Nicolesco, baritonul Alexandru Constantin, mezzosopranele Florentina Soare si Oana Andra, pianistul Matei Varga, soprana Irina Baiant si maestrul acompaniator Alexandru Petrovici.
Altri canti di Marte: un alt cant al lui Marte, Zeul razboiului, de data aceasta un cant de iubire, ca in faimoasa lucrare a lui Canova reprodusa pe coperta cartii, si in care acesta e sedus de Venus.
In centrul seductiei pe care marea muzica o exercita asupra reputatului autor, alaturi de Scarlatti, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Ceaikovski, Verdi sau Wagner, asa cum a precizat si in conferinta sa de la Bucuresti, se afla George Enescu, Karol Szymanowski, Franco Alfano, Ottorino Respighi, Gino Marinuzzi.
Cartea lui Paolo Isotta e un imn de iubire pentru muzica si pentru viata, iar pasionanta si originala „lectura” a operei lui George Enescu,”una dintre cele mai singulare personalitati din intreaga istorie a muzicii”, nu e singura referinta la tara noastra, care – de la inceputul secolului trecut – „patrunde in mod coplesitor in concertul cultural european si aduce o nota noua si puternica, nascuta din traditii si din Traditie”.
Pagini sau randuri extraordinare sunt inchinate autorilor romani, de la Eminescu la Emil Cioran, ori sculptorului Constantin Brancusi. Iar din imparatia muzicii sunt remarcabile analizele si evocarile intregii creatii a lui George Enescu si a capodoperei sale Oedip, lui Pascal Bentoiu, care „numai pentru modul in care a completat opera lui Enescu merita un loc in Paradis”, lui Dinu Lipatti, „unul dintre cei mai fascinanti pianisti din toate timurile”, sau lui Constantin Silvestri, amintind ca la prima auditie in Romania a Simfoniei de camera compusa de Enescu in 1954, el se adresa publicului declarand ca acea lucrare e cea mai mare creatie a Maestrului si cea mai greu de inteles; de aceea, fara ezitare, o executa inca o data. Iar despre soprana Mariana Nicolesco, Paolo Isotta in cartea sa scrie: „una dintre cele mai mari artiste lirice in viata”, iar la Muzeul National George Enescu preciza ca este azi unica soprana drammatico di agilita din lume.
Marianei Nicolesco ii datoram de altfel prima afirmare a marelui muzicolog in spatiul nostru cultural, odata cu textul pe care l-a scris acum un an si l-a publicat impreuna cu traducerea unui remarcabil articol al lui Paolo Isotta aparut in Corriere della Sera la 60 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui George Enescu.
Ambasada Italiei la Bucuresti, Institutul Cultural Italian si Fundatia Internationala Ateneul Roman au facut din prezentarea cartii lui Paolo Isotta Altri canti di Marte, in prezenta autorului, o mare sarbatoare a culturii si a muzicii. Au luat cuvantul E.S. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, soprana Mariana Nicolesco si, bineinteles, Paolo Isotta, dupa care a urmat un entuziasmant Recital de lieduri enesciene la care s-au remarcat soprana Irina Baiant, mezzosopranele Oana Andra si Florentina Soare, baritonul Alexandru Constantin si maestrul acompaniator Alexandru Petrovici. Seara s-a incheiat cu participarea extraordinara a pianistului Matei Varga, care a stralucit la randul sau in interpretarile sale enesciene.
Prin grija sopranei Mariana Nicolesco a fost oferita publicului o superba brosura de 16 pagini cuprinzand extrase despre cultura romaneasca din cartea lui Paolo Isotta.