Configuratia politica in Parlament. Cum isi pregateste PSD majoritatea parlamentara si ce sanse are un Guvern fara PNL
In urma tensiunilor din USL, racolarile si migratia politica s-au accelerat in Parlament, iar oamenii lui Dan Diaconecu sunt principala tinta a PSD. Numai in ultimele doua saptamani, cinci parlamentari PP-DD au trecut in tabara PSD. Ce se intampla? Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca, pe fondul deteriorarii relatiei dintre PSD-PNL, ruperea USL e privita de multi lideri politici drept o chestiune de timp, iar PSD isi pregateste varianta de rezerva pentru sustinerea Guvernului in Parlament.
„Scopul PSD pe termen mediu si scurt este sa-si asigure sprijin parlamentar pentru Guvernul fara PNL si se negociaza intens fiecare vot in parte. Nu se poate merge pe nevazute si negocieri la fiecare lege in parte, pe modelul Guvernului Boc. Cea mai buna metoda e sa-i inregimentezi pe cei racolati fie in PSD, fie in UNPR”, au explicat sursele citate.
De altfel, in Parlament PSD poate forma mai usor decat liberalii o majoritate pentru sustinerea Guvernului si asta pentru ca social-democratii au cel mai mare numar de mandate dintre toate partidele parlamentare. De asemenea, PSD are o capacitate de negociere mai mare cu celelalte grupuri parlamentare.
PSD are 226 de parlamentari, dintre care 163 de mandate la Camera Deputatilor si 63 la Senat. Numarul total de deputati si senatori in Parlament este in prezent de 581, iar majoritatea necesara pentru sustinerea Guvernului sau adoptarea legilor organice este de 291 de mandate. (In 2012, numarul total al parlamentarilor era de 588 dar, in urma demisiilor si a situatiilor de incompatibilitate, sapte mandate au ramas vacante in Parlament).
La un calcul simplu, social-democratiilor le lipsesc 65 de voturi pentru o majoritate stabila, iar zona de racolare pentru noi mandate este partidul lui Dan Diaconescu, parlamentarii independenti si negocierea sustinerii cu UDMR si Minoritatile nationale.
Victor Ponta are o relatie buna de colaborare cu UDMR (pe care a si incercat sa o aduca la guvernare imediat dupa alegerile din decembrie 2012) dar si cu Minoritatile, iar la o intelegere cu acestia Guvernul ar beneficia de inca 44 de mandate (UDMR+Minoritati). Numar este insuficent, dar deloc de neglijat pentru majoritatea parlamentara, pesedistii mai avand nevoie de inca 21 de voturi.
In Parlament mai exista 15 deputati si senatori independenti, dintre care zece sunt demisionari din PP-DD, patru din PDL si unul din PNL. Experienta ultimelor luni arata ca social – democratii pot racola usor fostii si actualii membrii PP-DD pentru cele 21 de voturi necesare.
Zona de negociere:
- PP-DD: 47 mandate (CD-28, S-19)
- UDMR: 26 mandate (CD-18, S-8)
- Minoritatile – 18 mandate
- Independenti – 15 mandate
PP-DD a pierdut in ultimul an 24 de parlamentari, dintre care sase au plecat la PSD si UNPR. Vezi mai jos unde au plecat:
CAMERA DEPUTATILOR
- 1. Radu Popa – PSD
- 2. Ion Melinte – PSD
- 3. Gheorghe Neţoiu – UNPR
- 4. Eugen Chebac – UNPR
- 5. Alin Constantin Bucur – Indep.
- 6. Mihai Tararache – Indep.
- 7. Viorel Ionel Blăjuţ – Indep
- 8. Dumitru Ovidiu-Ioan Indep.
- 9. Marian Ion Cristinel Indep
- 10. Mihai Aurelian Indep.
- 11. Ion Şcheau – Indep.
- 12. Iacob Puşcaş – Indep.
- 13. Ionut Razvan Tănase – Indep.
- 14. Maria Grecea – PNL
- 15. Florin Romeo Nicoară – PNL
- 16. Ioan Moldovan – PC
- 17. Cezar Cioată – PC
- 18. Gheorghe Coman – PC
- 19. Razvan Rotaru – PC
SENAT
- Tudor Barbu – PC
- Marin Nicolae – PSD
- Iulian Cristache – PSD
- Mihai Cristian Danut – PC
Cum stau liberalii. PNL are 150 de parlamentari, 100 de deputati si 50 de senatori. Chiar daca a racolat de la PP-DD si PDL, partidul lui Crin Antonescu este departe de a forma o majoritate. PC lui Dan Voiculescu are in total 28 de parlamentari, numar insuficient iar relatiile PNL cu UDMR si Minoritatile nu sunt foarte bune. In ceea ce priveste cooptarea PDL, Vasile Blaga a declarat in repetate randuri ca nu va sustine un PNL condus de Crin Antonescu.