Sari direct la conținut

Consecințele pandemiei: Cădere record a economiei mondiale, se anunță o relansare care va fi lentă

HotNews.ro
Consecințele pandemiei: Cădere record a economiei mondiale, se anunță o relansare care va fi lentă

Economia mondială înregistrează o cădere record, cu PIB-ul zonei euro în recul cu 12,1% în trimestrul doi și cu Statele Unite în recesiune, din cauza pandemiei de coronavirus, al cărei bilanț se agravează zilnic, scrie AFP.

Statisticile economice mondiale sunt îngrijorătoare. Zona euro a înregistrat în trimestrul doi o cădere istorică a PIB-ului de 12,1%, o consecință a carantinei, a anunțat vineri Eurostat.

Este vorba „de departe de scăderile cele mai mari” începând cu 1995, când au început aceste statistici, potrivit Eurostat.

„Deși anumite părți ale economiei au revenit la viață în ultimele două luni, pagubele deja provocate, combinate cu impactul actual și viitor al virusului, semnifică faptul că relansarea va fi teribil de lentă”, crede Andrew Kenningham, analist la Capital Economics.

În Franța, căderea este de 13,8%, în Spania de 18,5% iar în Germania, motorul economic al Europei, de 10,14%.

Italia a înregistrat o cădere record de 12,4% a PIB-ului în trimestrul doi, în raport cu precedentul și intră astfel în recesiune.

În Statele Unite, măsurile de carantină au antrenat o prăbușire a PIB-ului de 32,9% în aceeași perioadă, în cifre anualizate. În raport cu al doilea trimestru din 2019, scăderea este 9,5%.

În prezent, restricțiile sanitare se întăresc în mai multe țări. Germania a clasat trei regiuni din Spania, puternic afectate, drept zone de risc, ceea ce implică o carantină pentru cei care vin din aceste zone dacă nu prezintă un test negativ.

În Marea Britanie, guvernul a decis să amâne cu cel puțin două săptămâni următoarea fază de relaxare a carantinei, prevăzută sâmbătă prin redeschiderea unor locuri publice. Noi restricții au fost impuse locuitorilor din anumite zone din nordul Angliei.

Danemarca recomandă de acum purtatul măștii în transportul public.

Companiile petroliere, industria aeronautică și constructorii de automobile plătesc un tribut greu. Vineri, producătorul suedez de camioane a confirmat un plan care prevede desființarea a 5.000 de locuri de muncă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro