Sari direct la conținut

Consilier al premierului britanic: Recesiunea este un moment bun pentru a face profit pentru ca forta de munca este ieftina

HotNews.ro

Lordul Young de Graffham, consilierul premierului David Cameron pentru sectorul privat, le-a spus membrilor cabinetului de la Londra ca recesiunea economica este o perioada excelenta pentru ca firmele nou infiintate sa obtina profit si sa se dezvolte pe motiv ca au la dispozitie forta de munca ieftina, relateaza The Guardian. Declaratia consilierului, fost ministru in cabinetul Thatcher, a fost puternic criticata de asociatiile sindicale britanice.

Consilierul premierului le-a spus minstrilor, intr-un raport, ca salariile mici din timpul recesiunii fac posibila obtinerea unor profituri mai mari.

Lordul Young, care in 2010 a fost obligat sa isi dea demisia din functia de consilier pe care o detinea la acea vreme din cauza unor declaratii referitoare la recesiune, face urmatorele afirmatii in raport:

„Cresterea numarului de noi afaceri in ultimii ani arata ca recesiunea poate fi o perioada excelenta pentru a porni o afacere. Competitorii care esueaza permit firmelor bine conduse sa se extinda si sa-si majoreze cota de piata. Factori ai activitatii de productiei, precum sediul si forta de munca, pot fi mai ieftine si de mai buna calitate, ceea ce inseamna ca randamentul investitiei poate fi mai mare.”

Un purtator de cuvant al Downing Street a declarat ca lordul Young, renumit consilier la 11 luni de la demisie, nu a facut decat sa semnaleze „o situatie existenta si nimic altceva”.

Declaratiile consilierului britanic au fost insa criticate de liderii sindicali care le-au fost descris drept „ingrozitoare si spuse intr-un moment nepotrivit”, in conditiile in care saptamana viitoare urmeaza sa fie anuntate datele privind situatia locurilor de munca, cifre ce vor arata, probabil, ca salariile s-au diminuat sever.

Young citeaza, in raportul adresat premierului David Cameron, date furnizate de Barclays Bank care indica o crestere a numarului de noi afaceri dupa 2008, cand a inceput criza, concluzionand ca „o recesiune poate fi un moment bun pentru a dezvolta o afacere”.

Consilieul mai scrie in document ca, desi s-a inregistrat o reducere considerabila a numarului de locuri de munca din sectorul public in perioada 2010-2012, sectorul privat s-a dezvoltat mai mult chiar decat era necesar pentru a acoperi diferente.

„Cele 2,5 milioane de persoane fara locuri de munca se vor intreba pe ce planeta traieste lordul Young cand sustine ca recesiunea aduce castiguri economice”, a declarat Frances O’Grady, secretarul general al asociatiei sindicale nationale britanice Trades Union Congress (TUC).

Biroul premierului l-a sustinut pe Young declarand ca acesta „nu spune ca recesiunea e un moment bun, el spune ca e un moment bun sa incepi o afacere, lucru aratat de statistici. TUC exagereaza intentionat raportul pentru a servi propriilor interese”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro