Consilierii PDL il acuza pe primarul Sorin Oprescu ca a bagat RADET si RATB in faliment, cele doua regii avand datorii de sute de milioane lei. Autobuzele vor circula si iarna aceasta neechipate cu cauciucuri de iarna
Consilierii PDL din Consiliul General il acuza pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ca a bagat in faliment cele doua regii bucurestene: RADET si RATB. Astfel, acestia spun ca, edilul sef aloca la rectificarea bugetara, care se afla pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu de joi, 40 de milioane de lei pentru RATB in conditiile in care doar anul acesta regia are datorii de peste 160 milioane de lei. In cazul RADET, se aloca doar 20 milioane lei, regia avand datorii de 350 milioane lei doar anul acesta, iar in total, cumulat cu anii trecuti, peste 500 milioane de euro.
„Sorin Oprescu a reusit sa aduca doua dintre cele mai importante servicii publice din Bucuresti: transportul public si caldura in pragul falimentului. Acesta este semnalul de alarma pe care dorim sa l transmitem. Numai anul acesta RATB a acumulat datorii de peste 85 milioane de lei la furnizori. Autobuzele vor circula si iarna aceasta neechipate cu cauciucuri de iarna, desi legea si normele de securitate a traficului interzic acest lucru. Tramvaiele neintretinute produc accidente tot mai des. Daca vorbim de RATB acesta desi si a reinnoit flota de autobuze in perioda 2004-2008, multe dintre ele astazi stau in garaj din lipsa de piese de schimb”, a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.
„In ceea ce priveste RADET aceasta se afla practic in faliment, singurul lucru care o tine in viata este faptul ca principalul creditor este ELCEN, o companie administrata de Guvernul Romaniei. Aici datoriile au depasit demult 500 de milioane de euro. Il auzeam pe primarul general spunind ca este vorba despre o datorie istorica. Aceasta afirmatie este categoric o minciuna. In anul 2008 cind Sorin Oprescu isi incepea primul mandat, municipalitatea avea la RADET o datorie de baza de numai 70 milioane euro. Astazi, datoria totala a municipalitatii catre RADET si ELCEN a depasit 500 de Milioane de euro”, a mai declarat Raicu.
De asemenea, consilierii PDL cer primarului Oprescu sa aloce banii bucurestenilor pe prioritati si sa inceteze risipa, iar guvernului Ponta sa si respecte propria hotarare si sa deblocheze fuziunea dintre ELCEN si RADET, care prin grija dlui. Ministru Nita a fost blocata, sustin acestia.
„Orice clipa de intirziere inseamna dobinzi si penalitati care se duc deja in pretul caldurii platit de bucuresteni. De aceea pe ploiesteanul plateste Gcal cu 220 lei, iar Bucuresteanul cu 330 lei”, mai spun consilierii PDL.
Primaria Capitalei nu aloca bani pentru investitii celor doua regii, insa da bani pentru subventii pentru a pastra un tarif redus la populatie.
Subventiile la cele doua mari regii, RADET si RATB inseamna circa 30% din bugetul municipalitatii – aproximativ 270 de milioane de euro.
In cazul RADET, 45% din costul la gigacaloriei este subventionat de Municipalitate. Astfel, din 320 lei cat costa gigacaloria, populatia plateste doar 170 lei. Primaria Municipiului Bucuresti a subventionat energia termica iarna trecuta cu 487 milioane lei.
In cazul RATB 55% din costuri sunt suportate de Municipalitate, prin subventii la biletele de calatorie si gratuitati pentru categorii defavorizate: tineri, studenti, pensionari, persoane cu handicap. In acest an, valoarea subventiei pentru RATB este de 440 milioane lei.
Potrivit reprezentantilor Primariei Capitalei, in ceea ce priveste situatia de la RATB, principala preocupare a Primariei Municipiului Bucuresti este, pe de o parte asigurarea acestui serviciu public in cele mai bune conditii pentru cetatean, iar pe de alta parte, eficientizarea costurilor inregistrate de regie.
„De asemenea, subliniem ca PMB a solicitat de-a lungul anilor,in repetate randuri managementului RATB sa aplice un program de reducere a costurilor si de crestere a veniturilor proprii in conditii de parteneriat ,fara a se periclita in vreun fel siguranta circulatiei sau degradarea serviciului de transport public. Reamintim ca,in ciuda faptului ca, in urma unei hotarari a vechiului legislativ ( CGMB 2008-2012) PMB nu a avut posibilitatea legala de a audita activitatea RATB prin departamentele sale de specialitate, Primarul General, Sorin Oprescu a solicitat Primului Ministru sa trimita Corpul de Control pentru a analiza situatia economic-financiara a acestei institutii”, spun reprezentantii municipalitatii.
Ca urmare a faptului ca rezultatele acestui raport au relevat o serie de neregului in gestionarea banului public , PMB a solicitat noului Consiliu de Administratie remedierea situatiilor si aplicarea masurilor legale care se impun.
In ceea ce priveste plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale, datorate de angajat si retinute de angajator, neachitate de catre cel din urma, conform legii, reprezentantii municipalitatii spun ca primarul general a solicitat conducerii actuale a RATB luarea tuturor masurilor legale care se impun.