Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței extinde la nivel național aplicația online de monitorizare a prețurilor produselor alimentare și ale carburanților auto: S-ar putea compara un milion de produse din 10.000 de magazine și stații din țară

HotNews.ro
MonitorulPreturilor, Foto: Hotnews
MonitorulPreturilor, Foto: Hotnews

​Consiliul Concurenței a demarat licitația pentru extinderea la nivel național a platformei online ‘Monitorul prețurilor’, în care consumatorii pot compara în prezent doar 3.000 de produse alimentare din magazinele a șapte mari retaileri, din București și Ilfov. Noul sistem, în care și-au manifestat interesul să intre și Profi, Cora și Auchan, va monitoriza prețurile produselor alimentare (mai puțin băuturile alcoolice spirtoase) și ale carburanților auto. Se estimează că vor putea fi comparate un milion de produse din 10.000 de magazine/stații de la un număr de 20 de operatori economici.

  • Proiectul Monitorul Prețurilor produselor alimentare și al carburanților auto, finanțat integral de la bugetul de stat, are ca obiectiv principal crearea unei platforme on-line care să permită informarea consumatorilor cu privire la prețurile practicate de către principalii comercianţi cu amănuntul de produse alimentare, respectiv de principalele rețele de distribuție a carburanților auto„, se arată în caietul de sarcini al licitației lansate luna trecută în Sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) (vezi documentul atașat).

Situația actuală

Aplicația pilot, lansată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului 2016, monitorizează prețurile principalelor rețele de retail din România pentru 64 de tipuri de produse alimentare ce compun coșul zilnic al consumatorilor din țara noastră; pentru aceste produse, se monitorizează prețurile pe două categorii – Cel Mai Ieftin și Cel mai Ieftin Produs cu Brand.

  • „Rețelele participante în faza Pilot au fost: Carrefour / Carrefour Market, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl. Profi, Cora și Auchan și-au manifestat interesul să intre în proiect odată cu extinderea portofoliului de produse și extinderea proiectului la nivel național (în prezent, sunt monitorizate prețurile din magazinele din București și Ilfov). În proiectul pilot există 7 retaileri, 300 magazine, 3.000 de produse, 30.000 de prețuri raportate săptămânal”, se precizează în document.

Pentru detalii privind platforma existentă citește: Consiliul Concurentei a lansat Monitorul preturilor. Consumatorii din Bucuresti si Ilfov pot compara pe internet preturile pentru cosuri de cumparaturi de minimum 5 produse

Obiectivele specifice ale noii platforme IT:

  • – stabilirea unui cadru de cooperare între toate părțile implicate (Consiliul Concurenței, retaileri alimentari, companiile petroliere active pe piața din România)
  • – implementarea unui standard de raportare a prețurilor pentru produsele selectate în cadrul proiectuluiș astfel, se vor detalia, în faza de analiză, modalitățile de agregare/diseminare a produselor și de afișare a prețurilor în interfața utilizator, precum și modalitatea prin care operatorii/distribuitorii vor avea acces la propriile date prin rapoarte specifice.
  • – crearea, implementarea și testarea unei baze de date ce va permite stocarea, identificarea și prelucrarea datelor raportate de distribuitori, pe baza elementelor comune;
  • dezvoltarea unui algoritm de interogare a bazei de date anterior menționate și a unei aplicații online utilizabile conform nevoilor clienților din România (website și mobil). Realizarea de statistici și dash-board-uriș
  • – afișarea rezultatelor căutărilor în interfețe specifice fiecărei industrii (Retail și Comercializare carburanți auto)
  • – achiziționarea și operaționalizarea infrastructurii hardware aferente.

Valoarea totala estimată a proiectului, care va fi finanțat din fonduri bugetare, este de 1.734.711 lei (fără TVA). Durata contractului este de 7 luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare din partea companiilor interesate de această licitație deschisă este 1 octombrie 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro