Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat, la propunerea primarului general Gabriela Firea, 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat joi, la propunerea primarului general Gabriela Firea, 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. In plus, s-au alocat 4,5 milioane lei pentru consolidarea si restaurarea Manastirii Antim.
Gabriela Firea i-a rugat pe consilierii generali sa aloce bani Catedralei Mantuirii Neamului motivand ca nu este doar un lacas de cult, aceasta avand si o latura sociala, acolo urmand sa functioneze si o cantina sociala, after-school, sala de spectacole de muzica sacra si o scoala.
Referitor la comentariile ca ar fi mai bine sa investeasca in spitale, Gabriela Firea a declarat ca planul de investitii in spitale este mai ambitios, de 3 milioane de euro, si ca in urmatoarea perioada se va face un inventar a ceea ce trebuie facut in unitatile spitalicesti din subordinea Primariei.
„S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma importanta alocata, de circa 3 milioane de euro, pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este ordonanta de urgenta din 2005. Este vorba nu doar despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantina sociala, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcende mult spre zonele: social, educatie, cultura. In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult decat atat. Inteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul necesarului de dotati pentru cele 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul Catedralei”, a declarat Gabriela Firea.
Reprezentantii Patriarhiei Romane, prezenti la sedinta de Consiliu General, au declarat ca s-au adresat Primariei Capitalei si altor primarii pentru sprijin la indemnul Guvernului, iar daca sprijinul nu va veni vor fi nevoiti sa inchida santierul din lipsa de bani.
Consilierul Uniunii Salvati Bucurestiul, Ana Ciceala, a declarat ca USB voteaza impotriva acestui proiect spunand ca este nevoie de o consultare publica pe marginea lui, dar si ca CGMB ar trebui sa mandateze primarul general, Gabriela Firea, pentru a solicita documente justificative privind modul in care au fost cheltuiti pana in acest moment banii alocati de municipalitate pentru construirea catedralei.
„Consilierii USB au votat impotriva alocarii a 15 milioane de lei bani din bugetul Primariei Capitalei pentru lucrari la Catedrala Mantuirii Neamului, in conditiile in care propunerea Gabrielei Firea a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi, fara consultarea bucurestenilor si a societatii civile. Am solicitat CGMB ca Gabriela Firea sa fie mandata sa ceara BOR: situatia tuturor finantarilor publice pentru Catedrala, lista detaliata pentru toate obiectivele de investitii pe perioada 2011 – 2016 pentru domeniul Culte/Religie, caietele de sarcini pentru licitatii, contractele si actele aditionale, facturile si rapoartele institutiilor de control precum Inspectoratul de Stat in Constructii, Garda de Mediu, Politia Locala, Politia Romana, Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic”, scrie Nicusor Dan pe pagina de Facebook.
Si consilierii PNL au anuntat ca vor vota impotriva proiectului de rectificare bugetara care prevede alocarea banilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului.
„Noi nu suntem impotriva Bisericii sau a finalizarii proiectului Catedralei Mantuirii Neamului. Consilierii PNL au votat deja anul acesta alocarea a doua milioane de lei din bugetul Bucurestiului catre acest proiect. Consideram ca bucurestenii deja au contribuit suficient pe anul in curs la acest proiect si in consecinta nimeni nu poate spune ca bucurestenii nu au contribuit, mai ales ca nu este primul an, s-a intamplat si anul trecut, totalizand pana acum numai de la bugetul Bucurestiului undeva sub 10 milioane de euro din 2011 pana astazi, fara sa mai adaug si sumele cu care au contribuit sectoarele”, a declarat Ciprian Ciucu, PNL, citat de Agerpres.
Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi si 20 impotriva.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat din bugetul pe anul 2016 circa 10 milioane de lei pentru biserici. Doua milioane lei merg pentru Catedrala Mantuirii Neamului, iar restul sumei se imparte intre mai multe biserici care au nevoie de lucrari de modernizare/consolidare/constructie.
Printre bisericile care primesc bani de la municipalitate in 2016 se numara:
- Biserica Ilie Gorgani 150.000 lei
- Biserica Sf. Gheorghe Nou 200.000 lei
- Biserica Dobroteasa 100.000 lei
- Biserica Chiajna Giulesti 200.000 lei
- Biserica Amzei 100.000 lei
- Biserica Bulgara 100.000 lei
- Biserica Rusa 100.000 lei
- Biserica Caramidarii de jos 100.000 lei
- Biserica Radu Voda 300.000 lei
- Biserica SF.Anton Curtea Veche 100.000 lei
- Biserica Plumbuita 200.000 lei
- Biserica Ovidenia -100.000 lei
- Biserica Victor Daimaca 100.000 lei
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011, iar Patriarhia estimeaza ca se vor finaliza in 2017.
Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat Patrarhia Romana in martie 2014.
„Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro”, a explicat la vremea respectiva, pentru agentia Mediafax, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.
In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.