Sari direct la conținut

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei: Ioan Mang a plagiat – surse

HotNews.ro
Ioan Mang, Foto: Agerpres
Ioan Mang, Foto: Agerpres

UPDATE: Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a decis in sedinta de miercuri, 5 august, ca fostul ministru al Educatiei Ioan Mang a plagiat, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. Potrivit acestora, „au fost propuse sanctiuni” in raportul elaborat de membrii Consiliului National de Etica, raportul fiind inaintat acum Directiei juridice a Ministerului Educatiei spre avizare. Dupa ce va fi indeplinita aceasta etapa, raportul va fi facut public. Consiliul National de Etica este forul care a decis ca Victor Ponta NU a plagiat in teza sa de doctorat.

UPDATE 2: Contactat de HotNews.ro, Ioan Mang a declarat ca nu a primit nicio informare de la Consiliul National de Etica si ca asteapta comunicatul institutiei si motivarea inainte de a face comentarii. „Nu am primit nicio decizie de la Consiliul National de Etica. Trebuie sa vad intai comunicatul si motivarea si abia apoi voi putea comenta”, a declarat fostul ministru al Educatiei.

Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat raportul preliminar in cazul Mang, a declarat pentru HotNews.ro in cursul zilei purtatorul de cuvant al institutiei, Gabriela Catana.

Sanctiunile pe care Consiliul National de Etica le poate da. Ce spune Legea Educatiei Nationale

Art. 324. – Pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:

a) avertisment scris;

b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita;

c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare;

d) retragerea titlului de doctor;

e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;

f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;

g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;

h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii.

Ioan Mang pe 18 iulie: Sesizarile erau aberante. Daca raportul arata un plagiat, sunt dispus chiar si sa demisionez din invatamantul superior

Ioan Mang a fost audiat de Consiliul National de Etica (CNE) pe 18 iulie, cand a declarat ca „sesizarile (de plagiat – n.red.) erau aberante”. Daca va exista un raport de plagiat in cazul sau de la CNE, „sunt dispus sa accept sanctiunile care mi se dau, chiar si sa demisionez din invatamantul superior”, a afirmat Mang, citat de Agerpres.

„Au fost trei sesizari pentru sapte lucrari. Toate pleaca in schimb, sper, de la fostul consilier prezidential. Sesizarile erau aberante. Lucrarile, bibliografia au fost trecute, referintele au fost trecute la paragrafe. Trebuia sa avem niste motivatii de a ataca guvernul USL, pe mine personal. A fost razbunare politica”, a declarat Mang.

  • Cazul Mang, pe scurt

Amintim ca, in primele trei zile de la investirea lui Ioan Mang in functia de ministru al Educatiei, acesta a fost acuzat de plagiat pentru sapte lucrari publicate sub numele sau. In acelasi timp, trei cercetatori si profesori de talie internationala au declarat ca lucrari ale lor au fost plagiate in articole pe care, la autor, apare numele Ioan Mang. Demnitarul a negat toate acuzatiile care i s-au adus. Pe 15 mai, Ioan Mang si-a depus demisia din functia de ministru al Educatiei.

Pe 8 iunie, Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a schimbat intreaga componenta a Consiliului National de Etica (CNE), in timp ce acest consiliu ancheta acuzatiile de plagiat aduse fostului ministru al Educatiei Ioan Mang.

Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata de ministrul Educatiei cu o zi inainte ca CNE sa discute al treilea (si ultimul) raport preliminar asupra acuzatiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Consiliului National de Etica, Constanta Ganea. Potrivit acesteia, audierea fostului ministru al Educatiei Ioan Mang fusese stabilita pentru data de 22 iunie.

  • Vezi succesiunea cronologica a sesizarilor de plagiat in cazul ministrului Ioan Mang

7 mai – investirea cabinetului Ponta si primele acuzatii de plagiat

Primele suspiciuni de plagiat au aparut in timpul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, cand Ioan Mang a fost intrebat de deputatul PDL Doinita Mariana Chircu: „Exista suspiciuni ca unele din articolele dvs stiintifice contin elemente de plagiat. Daca se va dovedi ca sunt reale, ce veti face domnule ministru?”La cateva ore de la audieri, presa scria despre o posibila situatie de plagiat, iar Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare, a sesizat Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, pentru a compara patru lucrari. Doua dintre ele sunt sub numele ministrului Educatiei, Ioan Mang, si al sotiei sale, Erica Mang, si „contin pasaje copiate integral” din alte doua articole, semnate de Simon Tam (lucrarea „Single error correction and double error detection”) si de Thomas Wollinger, Jorge Guajardo, Christog Paar (lucrarea „Security on FPGAs: State of the Art Implementations and Attacks”).

A doua zi, marti, pe 8 mai, apareau inca doua suspiciuni de plagiat, referitoare la alte articole care ii au ca autori pe Ioan Mang si Erica Mang. Este vorba despre articolul „An FPGA-based implementation of the key transformation procedure in the MARS algorithm”, care ar contine pasaje copiate fara modificari si fara citare din alte trei cercetari din strainatate, si despre articolul „Theoretical implementation of the Rijndael Algorithm using GPU processing” – care ar fi inspirat, fara atribuire, din alte doua articole straine.

Citeste aici mai multe despre aceste prime sesizari de plagiat

Emil Boc: Va prezint un plagiat 100%, ministrul Educatiei Ioan Mang a copiat integral un articol al unor cercetatori japonezi

Miercuri, 9 mai, presedintele PDL, Emil Boc, a iesit in conferinta de presa si a prezentat mai multe documente care, potrivit acestuia, dovedesc ca ministrul Ioan Mang se face vinovat de plagiat. „Astazi va prezint un plagiat 100%. Este un articol al domnului ministru, copiat in integralitate dintr-o sursa japoneza; adica a copiat articolul altor cercetatori japonezi si si-a pus numele pe un articol care nu ii apartine”, declara Emil Boc.

Cele doua articole prezentate in conferinta sunt „Cryptanalise Aspects on the Block Ciphers of RC5 and RC6” – articol care ii are ca semnatari pe Ioan Mang, Erica Mang si pe Constantin Popescu, si lucrarea „Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6” semnata de Takeshi Shimoyama, Kiyofumi Takeuchi, Juri Hayakawa.

Vezi aici, in oglinda, cele doua articole, declaratiile lui Boc si replica lui Mang

In aceeasi zi, patru ore mai tarziu, mai apareau doua articole aproape identice, unul dintre ele cu autor: Ioan Mang. Este vorba despre lucrarea „SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL – IOAN MANG” si „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael – Eli Biham”.

Descarca de aici cele doua articole

O lucrare semnata de Erica Mang, sotia ministrului Educatiei – similara unui articol semnat de doi cercetatori straini

In cursul serii de miercuri, 9 mai, un telespectator al emisiunii „Sub semnul intrebarii” moderata de Robert Turcescu la B1 TV trimitea pe adresa emisiunii o noua sesizare de plagiat. De data aceasta, autoarea articolului asupra caruia plana suspiciunea este sotia ministrului Educatiei, Erica Mang.

10 mai: Trei cercetatori straini sustin ca lucrarile lor au fost plagiate de Ioan Mang

Joi, 10 mai, apar trei confirmari ale unor sesizari de plagiat. Razvan Orasanu, fost consilier de stat al primului ministru pe probleme economice si fost consultant pe politici publice al Bancii Mondiale, verifica informatiile publicate de un cititor HotNews.ro referitor la similitudinile articolelor „PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE DIOPHANTINE EQUATIONS”, Ioan Mang, Erica Mang (http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_11_MangI_1.pdf) si „A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations”, Lin, C.H., Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, Chang, C.C. ; Lee, R.C.T.

Unul dintre cei trei cercetatori straini, taiwanezul Chu Hsin Lin „confirma plagiatul in clar”.

Cateva ore mai tarziu, Takeshi Shimoyama, unul dintre autorii japonezi ai cercetarii despre care Emil Boc anuntase in urma cu o zi ca a fost plagiata de Ioan Mang, confirma de asemenea la cererea lui Razvan Orasanu si a lui Stefan Vlaston plagiatul. „Sunt convins ca lucrarea este o versiune plagiata a lucrarii noastre. Desi titlul este altul decat cel al lucrarii noastre, toti algoritmii, datele si propozitiile sunt similare cu ale lucrarii noastre stiintifice. Sunt foarte trist (cu o astfel de) depunere ilegala a unei lucrari”, spune acesta.

In aceeasi zi apare si confirmarea prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel. Acesta este autorul lucrarii „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael – Eli Biham”, despre care miercuri, 9 mai, a aparut suspiciunea ca a fost plagiata de Ioan Mang in lucrarea „SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL”.

„Intr-adevar acesta este un caz de plagiat, unde lucrarea ‘SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL’ de IOAN MANG este o copie exacta (‘copy-paste’) a manuscrisului ‘Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael’ scris de mine si de Nathan Keller”, declara Eli Biham. „Oricum, este clar ca Ioan Mang nu a citit niciodata si nu a incercat sa inteleaga cele sustinute in teza ‘Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael’. El nici nu ar fi putut ajunge la aceleasi rezultate, pentru ca tot continutul lucrarii ‘Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael’ este gresit”, a continuat acesta.

Vezi aici raspunsul integral al prof. dr. Eli Biham

Pe 10 mai apare si prima reactie oficiala a unei institutii abilitate sa rezolve astfel de cazuri. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica anunta ca ministrul Educatiei, Ioan Mang, este verificat de Comisia de Etica din cadrul ANCS in urma sesizarilor de plagiat depuse de Stefan Vlaston.

Raspunsul premierului Victor Ponta: Am solicitat Academiei Romane sa verifice acuzatiile de plagiat aduse lui Ioan Mang. Daca se dovedesc adevarate, ministrul pleaca

Pe 10 mai, aproape de miezul noptii, premierul Victor Ponta anunta ca a cerut Academiei Romane ca un grup de specialisti din cadrul institutiei sa verifice acuzatiile de plagiat aduse de Opozitie ministrului Educatiei, Ioan Mang, precizand ca daca acestea se confirma, ministrul va trebui sa paraseasca functia.

„Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, ministrul pleaca, isi va prezenta demisia. Daca nu se dovedesc, inseamna ca aceasta este cea mai periculoasa functie din Romania in acest moment”, a mai spus premierul.

Marti, 15 mai, Ioan Mang demisioneaza de la conducerea Ministerului Educatiei.

Academia Romana nu a mai apucat sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat in cazul Ioan Mang. Presedintele Academiei, Ionel Haiduc, a declarat pe 16 mai ca renunta la analiza articolelor incriminate pentru ca Mang a demisionat din functia de ministru.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro