Consortiul Nabucco nu doreste sa fuzioneze cu South Stream
„Consortiul Nabucco nu ia in considerare o astfel de optiune. Nabucco in sine este un proiect foarte competitiv”. Aceasta este reactia consortiului Nabucco in urma declaratiilor ambasadorului SUA in Italia, David Thorne, care a afirmat ca Nabucco si South Stream ar putea fuziona. „Au avut loc multe intalniri cu directorul ENI, Paolo Scdaroni, la Roma si Washington. ENI si-a schimbat abordarea, favorizand o fuzionare a South Stream si Nabucco. As putea spune ca ne aflam intr-o faza constructiva”, a declarat David Thorne.
- „2011 reprezinta un an cheie pentru Nabucco, cu decizii care vor avea o influenta importanta asupra aprovizionarii viitoare cu energie a Europei”, a declarat Christian Dolezal, Head of Corporate Communication & Public Affairs Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC).
- Nabucco saluta vizita pe care urmeaza sa o faca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, in Azerbaijan si Turkmenistan, si ii sustine in promovarea proiectului.
- „De aceea este nevoie ca Uniunea Europeana sa isi dezvolte relatiile cu potentialele tari sursa pentru Nabucco, precum Azerbaijan sau Turkmenistan. Deblocarea resurselor neexploatate si transportarea lor catre Europa vor fi elemente de importanta majora, pe masura ce Europa Centrala si de Vest se vor confrunta cu un deficit considerabil in aprovizionarea cu energie in urmatoarele doua decenii, iar pretul gazelor naturale va creste concomitent cu scaderea productiei interne”, a mai spus Christian Dolezal.
- „Proiectul Nabucco a inregistrat un progres semnificativ anul trecut, o data cu demararea studiului de impact social si asupra mediului, semnarea scrisorii de mandat cu BERD, BEI si IFC, precum si inceperea activitatilor de proiectare a celor doua conducte de alimentare in Turcia si a procesului de precalificare pentru componentele necesare conductei. Toate aceste elemente sunt cruciale pentru dezvoltarea proiectului si demonstreaza faptul ca Nabucco este cel mai avansat din Coridorul Sudic”, mai sustin reprezentantii Nabucco
Nabucco este considerat un rival al gazoductului anuntat de Rusia, South Stream. Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale, regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Proiectul este evaluat la 7,9 miliarde de euro.
Actionarii Nabucco sunt: Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania) si Transgaz (Romania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili pentru negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.
Demararea lucrarilor de constructie la acest proiect, care a suferit deja amanari repetate, era programata pentru 2012, urmand ca primele livrari sa aiba loc in 2014-2015.
Proiectul South Stream South Stream a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia. Costurile proiectului, estimate la 19-24 miliarde de euro, sunt o problema importanta in statele de tranzit deoarece acestea nu ar avea nici bani pentru finantarea sectiunilor de pe teritoriul lor.
South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.