Consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta propuneri pentru exportul de gaze
Participantii din consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta pana la 1 octombrie 2011 propuneri pentru exporturi de gaze din partea grupurilor care vor sa dezvolte conducte de interconectare, potrivit unor surse citate de news.Az. Sunt conducte precum ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), TAP (Trans Adriatic Pipeline) si Nabucco, tranzotul facandu-se prin Turcia. “Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, spun sursele citate.
Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse în 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce înseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.
- Contractul pentru dezvoltarea zacamantului Shah Deniz a fost semnat la Baku pe 04 iunie 1996 si ratificat pe 17 octombrie in acelasi an. Partile implicate în proiectul Shah Deniz sunt BP (operator cu 25,5%), Statoil (25,5%), SOCAR (10%), Lukoil (10%), NICO (10%), Total (10%), si TPAO (9% ).
Reprezentantii companiei azere SOCAR au afirmat in luna aprilie ca Azerbaidjan va putea sa furnizeze suficient gaz pentru alimentarea conductei de gaze Nabucco. Compania are in plan cresterea productiei de gaze de la zacamantul din Shah Deniz la 25 miliarde de metri cubi pana in 2017, sustine prim-vicepresedintele, Khoshbakht Yusifzade. Pentru Nabucco este prevazuta o capacitate de 26-35 miliarde metri cubi. Oficialii Azerbaidjanului au garantat pana in prezent sa furnizeze prin Nabucco 10 miliarde mc de gaz, cantitate suficienta pentru prima etapa de functionare a conductei.
Christian Dolezal, directorul de comunicare al Nabucco, este de acord cu ideea ca Azerbaidjan ar puta fi principalul furnizor de gaze. “Acordul privind coridorul sudic de energie semnat intre Azerbaidjan si Comisia Europeana poate fi vazut ca una dintre primele legislatii privind Nabucco. Actionarii Nabucco vor continua discutiile cu Azerbaidjan si, in functie de rezultatul negocierilor, va fi luata o decizie cu privire la finantarea proiectului. Ne asteptam ca decizia sa fie luata pana la sfarsitul anului”, a spus Dolezal.
- Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si presedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, au semnat, in ianuarie 2011, o declaratie comuna privind aprovizionarea cu gaze a Europei. Reprezentantii consortiului Nabucco sustin ca aceasta declaratie deschide calea catre implementarea deplina a proiectului. Potrivit reprezentantilor Nabucco, declaratia Comuna subliniaza importanta Coridorului Sudic, ceea ce reprezinta un puternic semnal politic incurajator pentru producatorii si cumparatorii de gaze. Aceasta declaratie este foarte importanta pentru proiectul Nabucco in conditiile in care Azerbaidjanul este considerat cel mai important potential furnizor.
Pe de alta parte, un alt proiect care vizeaza gazele din Azerbaidjan este AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, AGRI ar putea intra chiar in concurenta cu Nabucco, tocmai din cauza surselor de aprovizionare cu gaze. Partile implicate in proiect se bazeaza, in mare parte, pe zacamantul de la Shah Deniz. Acest lucru ar putea face din AGRI un proiect concurent Nabucco. Insa, autoritatile de la Bucuresti au sustinut ca sunt, de fapt, doua proiecte complementare. Prin AGRI, intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.