Constantin Nita, despre lipsa contractelor de vanzare a energiei la Hidroelectrica: Este anormal sa nu putem incheia contracte bilaterale pe termen lung
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, considera ca este anormal ca Hidroelectrica nu mai poate incheia contracte bilaterale pe termen lung. „Cred ca este anormal ca noi sa nu putem incheia contracte bilaterale pe termen lung. Din pacate, ceea ce s-a intampalat cu baietii destepti face ca toata lumea sa fie atenta la aceste aceste contracte bilaterale. In aceste conditii, Nita spune ca OPCOM trebuie sa vina cu noi reglementari astfel incat „fiecare sa-si asigure riscul pe care l-ar avea in cazul in care pretul ar fi mai mic decat cel prevazut in contract”. Precizam ca in ultimele doua luni, Hidroelectrica nu a reusit sa mai incheie contracte bilaterale, ajungand sa vanda energia doar pe Piata Zilei Urmatoare (PZU), unde preturile au scazut extrem de mult. In aceste conditii, compania ajunge sa vanda la preturi chiar sub costuri.
De exemplu, pretul mediu in luna mai a fost in jur de 121 lei/MWh, in conditiile in care anul trecut depasea 230 lei/MWh. „
Trebuie reglementata aceasta chestiune a contractelor bilaterale, in sensul ca trebuie stabilita durata si fiecare sa-si asigure riscul pe care l-ar avea in cazul in care are pretul ar fi mai mic decat cel prevazut in contract. De accea s-a ajuns s-a ajuns in situatia Hidroelectrica cu baietii destepti, pentru ca nu s-a luat in calcul riscul deprecierea pretului de vanzare”. Potrivit ministrului, OPCOM- bursa energiei trebui sa vina cu aceste reglementari.
Hidroelectrica a vandut pe OPCOM, Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), in perioada 16 aprilie-15 mai, energie la un pret mediu de 142,5 lei/MWh, se arata in raportul lunar al administratorului special al Hidroelectrica. In conditiile in care bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, se poate spune ca Hidroelectrica a inceput sa vanda o parte din energie sub costuri. Tot sub costuri este vanduta si energia pe piata reglementata, avand in vedere ca ANRE a recunoscut un pret de 125 lei/MWh pentru 2013. Incepand din luna aprilie, Hidroelectrica nu mai reuseste sa vanda pachetele scoase pe bursa, pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB). De altfel, in ultima perioada a si renuntat sa scoata la vanzare pachete de energie. In luna iunie, pe PCCB, a incheiat doar doua contracte mici in urma unor cereri ale companiei Electrica Furnizare.
In plus, din cauza situatiei hidrologice s-a ajuns la deversari, iar energia pierduta in acest fel a fost de 162 GWh in luna aprilie, se mai arata in raport. Pentru luna mai, energia totala pierduta prin deversare a fost estimata la 72 GWh. Insa nu a fost luata in calcul evolutia hidrologica din ultimele saptamani cand a plouat foarte mult.