Sari direct la conținut

Contabilii ies în stradă din cauza e-factura și e-TVA. Cer un nou calendar de implementare a modificărilor fiscale

HotNews.ro
Contabilii ies în stradă din cauza e-factura și e-TVA. Cer un nou calendar de implementare a modificărilor fiscale
e-Factura 2024 / © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Contabilii și alți specialști din domeniu anunță un protest luni, 8 iulie, împotriva „abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive”, relatează Agerpres.

Protestul „Fără haos în legislaţia fiscală”, organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, va începe la 8:30 în Piaţa Victoriei, de unde se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe.

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare”, scrie patronatul într-un comunicat.

Contabilii sunt nemulțumiți de schimbarea constantă și de instabilitatea legislației și cer stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minim şase luni înainte de implementare.

Protestul are loc pentru a semnala atât problemele generate de e-TVA şi e-Factura, dar și provocate de ignorarea transparenţei decizionale și încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice.

De la 1 iulie 2024, firmele pot emite opțional facturi persoanelor fizice, prin e-Factura. De la 1 ianuarie 2025, această măsură va fi obligatorie.

O problemă semnalată chiar astăzi de HotNews.ro este legată de GDPR, protecția datelor cu caracter personal. Pentru a genera o factură unei persoane fizice, este nevoie de codul numeric personal.  

„Codul numeric personal este o informație personală extrem de sensibilă care trebuie protejată prin orice mijloace pentru a preveni situații nefaste precum frauda de identitate, accesul neautorizat la servicii și conturi online, compromiterea securității financiare etc”, spune Ruxandra Sava, avocat și specialist în protecția datelor, într-un material publicat de LegalUp.ro

Problema actuală a CNP-ului pe factură, spune ea, este aceea că nu există un temei juridic pentru trecerea acestei date cu caracter personal extrem de sensibile pe factură. „Factura este un document de largă circulație, accesat de multe persoane, printre care angajați, contabili, transportatori, lucrători în logistică. De multe ori, facturile sunt lipite pur și simplu pe colete, cu toate datele la vedere”.

Reprezentanții patronatului sunt îngrijorați și de modificarea caselor de marcat pentru companii, care ar trebui sa imprime coduri QR, fără a oferi deduceri fiscale. Ei cer și o mai mare transparență decizională și implicarea mediului de afaceri în luarea de decizii fiscale. 

 „Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile. Protestul ‘Fără haos în legislaţia fiscală’ este despre eşecul continuu al statului român în relaţia cu contribuabilul”, susţine patronatul.

INTERVIURILE HotNews.ro