Continua Hibernalul de Chitara de la Muzeul Taranului Roman
Hibernalul de Chitara de la Muzeul National al Taranului Roman continua si in aceasta saptamana cu o noua serie de concerte. Acestea vor avea loc in zilele de joi, vineri si sambata, in Studioul Horia Bernea (sala de cinema a muzeului) si propun un nou parcurs muzical, cu un cvartet, recitaluri de chitara solo, duo de chitare si cantece baroce pentru soprana si chitara.
Iata programul complet al evenimentelor:
Astazi, joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, publicul poate asculta in prima parte a serii recitalul chitaristului George Popescu, care va oferi un program cu lucrari din creatia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos si Roland Dyens. Dupa pauza, este programat un recital sincretic, intre traditie si avangarda, prezentat de cvartetul format din Maria Chifu (voce, fagot), Radu Valcu (chitara), Amir Heidarkhodaee (voce, setar) si Mianda Soare (pian).
Vineri, 11 decembrie, seara incepe cu recitalul chitaristului Catalin Stefanescu-Patrascu, urmat, in partea a doua, de un duo-ul de chitare format din Olivia Iancu si Claudiu Lobont, care vor prezenta un program in care anotimpurile lui Astor Piazzolla se impleteste plastic cu acordurile clasice ale lui Mauro Giuliani.
Concertul de gala al festivalului are loc sambata, 12 decembrie. In prima parte a serii, publicul se intalneste cu maestrul Jose Luis Ruiz del Puerto, care va oferi un recital ce pune in valoare contributia sensibila a femeilor la univesul chitarei, prin prezentarea unor lucrari compuse de doamne precum Luisa Anido, Mariangeles Sanchez Benimeli sau Claudia Montero. Considerat „un adevarat ambasador cultural spaniol”, Jose Luis Ruiz del Puerto este unul dintre cei mai apreciati chitaristi contemporani, cu o cariera concertistica impresionanta, in numeroase tari de pe mai multe continente. A sustinut recitaluri in Spania, Mexic, Franta, Elvetia, Belgia, Italia, Austria, Maria Britanie, Portugalia, Irlanda, Germania, Turcia, Rusia si Maroc, impresionand prin sunetul sau inspirat si expresiv, care i-a adus recunoasterea internationala.
Festivalul se incheie cu un recital special, prezentat, in partea a doua a serii de sambata, 12 decembrie, de soprana Rodica Vica, una dintre cele mai fermecatoare voci care se inalta in prezent pe scena europeana, acompaniata cu arta la chitara de carismaticul Maxim Belciug. Cei doi au pregatit o suita de „Tonuri umane” de Jose Marin, o bijuterie a barocului spaniol, prezentata in prima auditie in Romania. Jose Marin a fost un muzician si compozitor spaniol care a trait intre 1619-1699. Numele sau a ramas in istoria muzicii pentru cantecele seculare pe care le-a compus („tonos humanos” – cantece laice, spre deosebire de „tonos divinos”, muzica cu caracter religios). Personaj controversat al vremii sale, Jose Marin a fost o vreme tenor al manastirii regale La Encarnacion din Madrid. A fost preot si cantor al capelei regale in timpul domniilor lui Felipe IV si Carlos II. A avut o viata marcata de scandaluri si crime, a fost condamnat la inchisoare si expulzat din Madrid, in final insa fiind reabilitat. Aproape toate cantecele lui Jose Marin provin din manuscrisul cunoscut sub numele de „Cancionero de Cambridge”, una dintre rarele colectii spaniole din epoca. Aceste cantece, scoase din manuscris si editate relativ recent, sunt inca foarte putin cunoscute, fiind cantate rar chiar si pe scenele internationale. In Romania, acestea vor fi prezentate pentru prima oara in cadrul Hibernalului de Chitara, in recitalul sustinut de soprana Rodica Vica si Maxim Belciug.
Rodica Vica, in prezent solista invitata a multor opere si filarmonici atat din Romania cat si din strainatate, a debutat pe scena Operei bucurestene in 2010, la varsta de 24 de ani, colaborand apoi permanent cu aceasta institutie. A interpretat roluri principale in opere precum Flautul fermecat (Regina Nopții) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Alcina de G. Fr. Handel, La Cenerentola de G. Rossini, L’elisir d’amore de G. Donizetti, Le Cantatrici Villane de V. Fioravanti etc. In vara anului 2014, Rodica Vica a debutat international în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart, la Viena, in cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar in toamna aceluiasi an a deschis Festivalul international de muzica baroca din Varazdin, Croatia, alaturi de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzica baroca, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone. In 2015, soprana a sustinut numeroase concerte alaturi de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania si Croatia.
Concertele incep la ora 20.00 si se desfasoara in Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti (intrarea prin strada Monetariei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.
Hibernalul de Chitara este organizat de Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Kitarodia si este finantat de Ministerul Culturii.
Editia din 2015 a Hibernalului de Chitara este dedicata memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori romani contemporani, al carui nume a ramas definitiv legat de Muzeul National al Taranului Roman, pe care l-a condus timp de 10 ani. In 4 decembrie 2015, se implinesc 15 ani de cand Horia Bernea s-a despartit de noi, lasandu-ne o opera plastica mereu actuala si un demers etnomuzeografic pe care “ii placea sa il numeasca muzeologie nascanda, palpaitoare”.