Contract intre Club Colectiv si Goodbye to Gravity: Daca formatia asigura peste 400 de spectatori, nu platea nicio chirie (oficial)
Actionarii Clubului Colectiv au incheiat un contract cu formatia Goodbye to Gravity in care se prevedea ca, daca se asigura peste 400 de spectatori la concert, nu se plateste nicio chirie pentru sala.
Daca formatia ar fi asigurat intre 250 si 400 de participanti, ar fi platit o chirie de 500 de euro, iar daca in club s-ar fi aflat sub 200 de oameni chiria era de 1.000 de eurp. Informatiile apar in refereatul procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a actionarilor Clubului Colectiv, Mincu Costin, Anastasecu Alin si Gancea Catalin, toti trei acuzati de ucidere din culpa.
Potrivit sursei citate, in club s-au aflat la ora izbucnirii incendiului in care si-au pierdut viata 32 de oameni „aproximativ 400 de persoane, dintre care 170 de persoane au suferit grave leziuni traumatice produse prin arsura”.
Contractul a fost semnat in data de 30.10.2015 intre SC CLUBCOLECTIV SRL si DIGIDREAM SRL (formatia Goodbye to Gravity).
La capitolul privind obligatia partilor, art. 2 litera f, privind obligatiile locatarului, se prevede in mod expres obligatia „sa asigure participarea unui numar de minim 400 de participanti la acest eveniment in spatiul Colectiv, in caz contrar, nu i se va rambursa suma prevazuta la capitolul IV din prezentul contract in termenele si conditiile prevazute de acesta; numaratoarea va fi tinuta de locator cat si de locatar si poate fi dovedita in prealabil prin materialul video asigurat de camera de monitorizare de la intrarea in club. Daca totusi locatorul asigura intre 250 si 400 de participanti i se va rambursa jumatate din chirie”.
Alin Anastasescu, care detine cel mai mare pachet de actiuni la Colectiv, a declarat procurorilor ca „a fost inchiriat localul cu exceptia barului, care a ramas in administrarea” actionarilor.
„Costul biletelor de intrare nu este decizia noastra. Noi aveam 2 praguri contractuale, respectiv, daca veneau sub 200 de persoane se platea o chirie de 1000 de euro, daca veneau intre 250-400 de persoane se plateau 500 de euro, iar daca veneau peste 400 de persoane nu se platea chiria”, a spus acesta, potrivit referatului citat.
„Practic, cu cat mai multe persoane vin la spectacol, cu atat chiria este mai mica. Justificarea este ca, cu cat mai multe persoane vin la un concert, cu atat creste consumatia barului. Efectiv, creste sansa de a face profit prin vanzarea de bauturi de la bar. Garantia sau chiria reprezinta profitul minim, care asigura acoperirea cheltuielilor”, a precizat el.
Procurorii spun ca administratorii clubului au incerat sa evite prevederile legale in domeniu, respectiv obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Astel, prin declaratia din 06.11.2014, data de Catalin Gancea, a fost declarat ca numar al locurilor pentru consumatori 80 locuri scaun.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dealu Spirii” afirma ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor intrucat „acest obiectiv nu nu figureaza in baza noastra de date, nu am fost informati de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta”.