Controversata ordonanta DIICOT, lansata in dezbatere publica
Premierul Calin Popescu-Tariceanu cere secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, sa organizeze o dezbatere publica la care vor fi invitati reprezentanti ai presei si ai societatii civile asupra Ordonantei de Urgenta nr.131/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Ordonanta fusese adoptata de Guvern in luna decembrie 2006.
„Scopul acestui demers este ca in urma dezbaterii publice sa se aduca textului Ordonantei acele modificari care sa dea garantia respectarii dreptului la viata privata a fiecarui cetatean de catre autoritati”, arata un comunicat de presa al Guvernului.
Una dintre cele mai periculoase prevederi ale Ordonantei, care poate provoca o serie de abuzuri, se refera la faptul ca procurorii au dreptul de a dispune – fara a mai cere autorizatie de la judecator – punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a accesului la sisteme informatice.Aceste masuri pot fi dispuse pe o perioada de 30 de zile, ele putand fi insa reinnoite.
Lucrul cel mai grav il reprezinta faptul ca masurile in cauza pot fi dispuse si inainte de inceperea urmaririi penale impotriva unei persoane, respectiv atunci cand „sunt indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni, in scopul strangerii de probe sau al identificarii faptuitorului”.
Noul text de lege le ofera procurorilor o multitudine de solutii de a obtine informatii si de a strange probe, una dintre acestea referindu-se la reinfiintarea institutiei informatorilor platiti.
Ordonanta a scandalizat societatea civila care considera ca este neconstitutionala si incalca drepturile omului.