Controversele pe tema celor 6 pacienți cu COVID-19 morți la Timișoara în lipsa unui loc la ATI continuă. Manager: "Ei nu puteau fi salvaţi nici în terapie intensivă. Erau practic tarați"
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, susține că cei şase pacienţi cu COVID-19 care au decedat în spital zilele trecute nu ar fi putut fi salvaţi nici la terapie intensivă, pentru că aveau multiple comorbidităţi. Reamintim că în urmă cu o zi medicul Virgil Musta spunea că cei șase pacienți au murit din cauza lipsei de locuri în Secţia de ATI, ulterior el nuanțându-și declarația.
- „Este vorba despre şase pacienţi cu multiple comorbidităţi, vârstnici, la care inclusiv terapia intensivă nu mai putea ajuta. Din nefericire, a intervenit decesul, dar COVID-ul a fost impulsul negativ în parcursul clinic al acestor pacienţi.
- Dar accentuez că pacienţii erau vârstnici, cu multiple comorbidităţi din sfera neurologică, oncologică şi practic prognosticul era la fel, chiar dacă li se aplica terapia intensivă.
- Sub nicio formă nu s-a pus problema că ar fi fost neglijaţi. Un pacient ştiu că a avut 82 de ani, altul 70, erau cu neoplazii, unii cu paralizie, iar COVID-ul a fost acel impuls căruia nu mai aveai ce să-i faci”, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, medicul Cristian Oancea.
El a adăugat că inclusiv în acest moment sunt 16 pacienţi pe 14 locuri ATI în spital şi s-a mai creat un loc, miercuri dimineaţa, prin transferarea unui bolnav în secţia ATI de la Spitalul Municipal.
- „Inclusiv eu am doi pacienţi internaţi în ATI şi vă spun ceva din practica mea personală. Am văzut pacientă neurologică cu accident vascular cerebral, zilele trecute. Dimineaţa, biologic se mai redusese din inflamaţie, înştiinţasem familia că ar putea fi mai bine a doua zi, dar seara a făcut stop cardiac brusc şi inevitabil.
- Asemenea cazuri am mai avut şi eu şi colegii mei şi sunt în toată ţara. Erau practic pacienţi taraţi, care nu au mai putut face faţă comorbidităţilor şi sumei comorbidităţilor. Dar nu s-a pus niciun moment în discuţie problema că au suferit de o lipsă de îngrijire medicală”, susține managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeş” a declarat marți că situaţia de la secţia ATI a unităţii este dificilă, de câteva zile nemaiexistând niciun pat liber, iar 6 pacienți au decedat în lipsa unui loc la terapie intensivă.
- „Suntem într-o situaţie dificilă, la Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe secţie avem cazuri foarte grave care, la un moment dat, există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să-i punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar din păcate, nu este suficient.
- S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri (duminică, n.r.) până astăzi dimineaţa (luni, n.r.) să decedeze şase persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică atât în Secţia de Boli Infecţioase cât şi la Pneumoftiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat presei Virgil Musta.
În acest caz a reacționat și președintele Klaus Iohannis, care a susținut, marți seară, că existau locuri în ATI, dar a fost o lipsă de comunicare.
”Sunt două aspecte aici – primul se referă la comunicarea între spitale şi aici e loc de mai bine. Se pare că ar fi fost locuri în Timişoara, însă unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi nici nu e nevoie ca directorii să vorbească între ei pentru că este Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de aceste lucruri. Dar domnul ministru Tătaru e în legătură cu toate spitalele şi s-a văzut că se mai găsesc variante pentru a amenaja locuri. Acestea sunt soluţii care se găsesc în plan local şi după aceea pacientul poate să fie transportat”, a spus șeful statului, întrebat ce măsuri pot fi luate pentru un pacient în stare gravă care are nevoie urgent de oxigen, neavând timp să fie transportat în altă localitate.
Ulterior, medicul Musta și-a nuanțat declarațiile, spunând că, de fapt, cei şase pacienţi nu au mai putut fi transferaţi la Terapie Intensivă deoarece s-au decompensat rapid, şi nu din cauză că nu ar mai fi fost locuri la ATI, în Timişoara.
- ”Poate nu am fost bine înţeles sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine, dar am spus că au decedat şase pacienţi pe secţie, cu forme severe de COVID-19. În această boală există evoluţia rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare pe Secţia ATI. Ei sunt pacienţi care au murit pe secţie. Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile”, a declarat Virgil Musta, pentru News.ro.