Sari direct la conținut

Contul de Facebook al Universității „Carol Davila” este compromis de 5 zile, iar statul ridică din umeri: Nu avem control asupra acestei platforme / Reacția ministrului Digitalizării

HotNews.ro
Sursa foto: Sedovukr / Dreamstime.com
Sursa foto: Sedovukr / Dreamstime.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a admis vineri că a fost sesizat de 5 zile referitor la compromiterea contului oficial de Facebook al Universității „Carol Davila” și că a ajutat la raportarea acestui incident, fără a putea face mai mult. „Procesul de recuperare a contului Universității „Carol Davila” depinde de modul de raportare al incidentului și de asistența oferită de echipa tehnică a Facebook. DNSC nu are atribuții de reglementare/control asupra acestei platforme de social media”, a anunțat instituția.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), al cărui rol este de a asigura securitatea cibernetică a spațiului cibernetic național civil, în colaborare cu instituțiile și autoritățile competente” a admis vineri că reprezentanții Universității ”Carol Davila” din București le-au sesizat incidentul de securitate încă de luni, 29 iulie.

DNSC a ajutat doar la raportarea incidentului către Meta: Nu avem atribuții de reglementare/control asupra Facebook

În urma solicitării de asistență, DNSC a contactat reprezentanții Universității „Carol Davila” pentru a ajuta la identificarea și implementarea măsurilor necesare în vederea recuperării contului compromis.

  • „Echipa noastră de experți a oferit sprijin permanent universității pentru demararea procedurilor necesare de raportare către compania Meta, administratorul Facebook, în vederea recuperării contului universității. Totodată, DNSC a recomandat ca, în paralel, Universitatea să sesizeze și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
  • Compania Meta are controlul și poate interveni direct în verificarea respectării politicilor și procedurilor de utilizare a platformei Facebook, iar Universitatea “Carol Davila”, deținător al contului compromis, este instituția îndreptățită să solicite asistență în vederea recuperării acestuia.
  • Procesul de recuperare a contului Universității „Carol Davila” depinde de modul de raportare al incidentului și de asistența oferită de echipa tehnică a Facebook.
  • Precizăm că DNSC nu are atribuții de reglementare/control asupra acestei platforme de social media”, a anunțat DNSC.

În plus, DNSC a mai recomandat Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” responsabilizarea unei persoane din cadrul departamentului IT și Securitate cibernetică pentru securizarea conturilor de social media și a site-ului oficial al instituției.

O altă recomandare a fost utilizarea autentificării multifactor (MFA) și implementarea unor măsuri pentru administrarea contului universității numai de pe dispozitive agreate, pe care sunt implementate politici de securitate corespunzătoare.

DNSC a publicat pe site-ul oficial www.dnsc.ro, la secțiunea Conștientizare, un Ghid de protejare și recuperare a conturilor de social media, în care se găsesc informații practice privind modul de acțiune la compromiterea unor conturi de pe rețelele de socializare.

Este responsabilitatea fiecărei instituții și persoane de a asigura securitatea conturilor proprii de social media și a site-ului oficial pentru protecția informațiilor și prevenirea incidentelor de securitate, spune DNSC.

Ministrul Digitalizării: Ne-am autoseziat și am solicitat Meta o rezolvare în cel mai scurt timp

HotNews.ro a solicitat vineri un punct de vedere și Ministerului Digitalizării care are un canal direct de comunicare cu Meta, compania mamă a Facebook, pentru eliminarea conținutului deepfake înșelător sau care dezinformează.

Contactat de HotNews.ro, ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, spune că Ministerul nu a primit o sesizare legată de acest incident, dar că Ministerul s-a autosesizat.

  • „Ne-am autosesizat și am comunicat noi astăzi către Meta acest incident. Așteptăm o rezolvare într-un timp cât mai scurt”, a declarat vineri pentru HotNews.ro ministrul Digitalizării Bogdan Ivan.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a precizat vineri către HotNews.ro că „gestionează în perioada pre-electorală și electorală un canal dedicat de comunicare cu platformele de socializare pentru a combate distribuirea de fake news și a conținutului inadecvat, asigurând astfel condiții corecte și democratice pentru alegători”.

  • „În ceea ce privește situația descrisă, MCID nu a primit nicio sesizare. De asemenea, situația nu face parte din atribuțiile instituțiilor publice. Fiecare administrator al conturilor de social media, precum și fiecare utilizator, trebuie să respecte recomandările de gestionare a conturilor, așa cum fiecare platformă în parte recomandă.
  • De asemenea, există metode suplimentare de securizare a accesului la cont, aflate la dispoziția fiecărui administrator. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică a realizat un ghid dedicat tuturor utilizatorilor de social media pentru a își păstra conturile în siguranță.
  • MCID recomandă tuturor utilizatorilor de social media să își întărească securizarea profilelor prin utilizarea autentificării multifactor (MFA) și implementarea unor măsuri pentru administrarea contului numai de pe dispozitive agreate, pe care sunt implementate politici de securitate corespunzătoare”.

Prorector al UMF „Carol Davila” pentru HotNews.ro: Trebuie să ne descurcăm pe cont propriu

Pagina de Facebook a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București este, de cinci zile, victima unui atac cibernetic. Pe cont se publică diverse videoclipuri cu femei care își alăptează copiii sau care se află în ipostaze indecente.

Reprezentanții UMF „Carol Davila” au anunțat că încearcă să rezolve situația și iau în calcul și crearea unei noi pagini de Facebook.

Prorectorul Ștefan Busnatu de la UMF „Carol Davila” a precizat joi, pentru HotNews.ro, că, deși universitatea a alertat autoritățile în domeniu, inclusiv Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), nu a primit sprijin pentru rezolvarea situației.

  • „Suntem singuri într-un context național. Asta e problema cea mai mare. A fost hackuită, au fost șterse conturile de administrare ale celor care erau administratori din echipa din interiorul universității. Am notificat autoritățile, am notificat DNSC-ul, de luni. Am sunat la numărul de alertare pentru activități problematice din punctul de vedere al securității electronice. Ni s-a spus în context că modul de abordare al acestei probleme este de a ne descurca pe cont propriu, prin asistența pe care o oferă Facebook online”, a explicat prorectorul.

Facebook refuză să dea jos postările publicate pe pagină în ultimele zile, spune Ștefan Busnatu.

  • „Suntem în situația în care primim niște mesaje mai mult redundante și hazlii de la Facebook, în contextul în care au nevoie de foarte multe lucruri de analizat. Se pare că pentru ei postările care sunt făcute de boții care au luat pagina nu contravin politicilor acestora. În ciuda faptului că am făcut foarte, foarte multe raportări ca fiind înșelăciune acele postări, am primit răspuns că acele postări nu pot fi scoase de pe pagină pentru că sunt în acord cu politicile Facebook”, a spus, pentru HotNews.ro, prorectorul.

Nu este clar dacă pagina de Facebook va mai putea fi recuperată de reprezentanții universității, iar aceștia iau în calcul crearea unei pagini noi.

  • „Văzând că nimeni din țara asta nu are efectiv capacitatea de a sprijini o instituție publică și implicit nici Facebook-ul nu are niciun angajament în a face asta, suntem în contextul în care să creăm o altă pagină și să începem lucrurile de la zero, astfel încât să renunțăm la pagina respectivă”, a explicat Ștefan Busnatu.

Sursa foto: Sedovukr / Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro