Sari direct la conținut

COP27: Ce se spune la summitul privind clima?

HotNews.ro
Poluare, Foto: Adam Radosavljevic, Dreamstime.com
Poluare, Foto: Adam Radosavljevic, Dreamstime.com

Lideri mondiali, factori de decizie politică și delegați din aproape 200 de țări participă la summitul ONU privind clima COP27 din Egipt, unde speră să mențină în viață obiectivul de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, potrivit Reuters.

Iată câteva dintre cele mai recente comentarii ale celor prezenți:

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres

„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de punctele de inflexiune care vor face ca haosul climatic să devină ireversibil.”

„Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic cu piciorul pe accelerație.”

Kristalina Georgieva, direcot general al FMI

„Dacă nu stabilim un preț previzibil al carbonului pe o traiectorie care să ne ducă cel puțin la un preț mediu de 75 de dolari pe tona de carbon în 2030, pur și simplu nu creăm stimulentul pentru ca întreprinderile și consumatorii să se schimbe.”

Emirate Arabe Unite – Șeicul Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan

„Emiratele Arabe Unite sunt considerate un furnizor responsabil de energie și vor continua să joace acest rol atâta timp cât lumea va avea nevoie de petrol și gaze.”

William Ruto, președintele Kenyei

„Discuțiile îndelungate din cadrul COP, cu amânările, tacticile de amânare și tergiversările sale, care au împiedicat punerea în aplicare și realizarea, sunt pur și simplu crude și nedrepte. Nu ne putem permite să pierdem mai mult timp ocolind problemele reale și trebuie să ieșim din discuțiile deschise și axate pe proces în care suntem prinși.”

„În fața unei catastrofe iminente, ale cărei semne de avertizare sunt deja insuportabil de dezastruoase, o acțiune slabă nu este înțeleaptă. Să nu acționezi este periculos.”

Macky Sall, președintele Senegalului și al Uniunii Africane

„Chiar dacă Africa contribuie cu mai puțin de 4 % din gazele cu efect de seră, ea subscrie la o dezvoltare frugală a carbonului, rezistentă la schimbările climatice, pentru un obiectiv de neutralitate a carbonului într-un termen rezonabil. Suntem pentru o tranziție ecologică, echitabilă și justă, în locul unor decizii care ne pun în pericol dezvoltarea, inclusiv accesul universal la electricitate de care 600 de milioane de africani rămân privați.”

Mia Mottley, prim-ministru al statului Barbados

„Cum pot companiile să facă profituri de 200 de miliarde de dolari în ultimele trei luni și să nu se aștepte să contribuie cu cel puțin 10 cenți din fiecare dolar de profit la un fond pentru pierderi și daune. La asta se așteaptă poporul nostru.”

Fostul vicepreședinte american Al Gore

„Avem cu toții o problemă de credibilitate: Vorbim și începem să acționăm, dar nu facem suficient.”

„Trebuie să vedem așa-numita „goană după gaz” pentru ceea ce este cu adevărat: o goană pe un pod spre nicăieri, lăsând țările lumii să se confrunte cu haosul climatic și cu miliarde de dolari în active blocate, în special aici, în Africa.”

„Trebuie să depășim epoca colonialismului combustibililor fosili.”

Emmanuel Macron, președintele Franței

„Chiar dacă lumea noastră s-a schimbat, problema climei nu poate fi un element de echilibrare a războiului declanșat de Rusia pe teritoriul ucrainean (…) Nu ne vom sacrifica angajamentele față de climă din cauza amenințării rusești în materie de energie, astfel încât toate țările trebuie să continue să își respecte toate angajamentele.”

Faustin Archange Touadera, președintele epublicii Centrafricane

„Ar trebui să spunem în mod clar că țările bogate – cei mai mari poluatori – sunt cele mai vinovate pentru punerea în pericol a omenirii.”

Rishi Sunak, premier britanic

„Securitatea climatică merge mână în mână cu securitatea energetică, războiul detestabil al lui Putin în Ucraina și creșterea prețurilor la energie în întreaga lume nu sunt un motiv pentru a merge mai încet în privința schimbărilor climatice. Ele sunt un motiv pentru a acționa mai repede.”

foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro