"Copii rai" se joaca la Teatrul "Gong" din Sibiu
Spectacolul „Copii răi”, o producție a Centrului de Teatru Educativ Replika din București, va fi prezentat duminică, 6 martie, ora 18:00, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu. Evenimentul va fi precedat, la ora 16:00, de o dezbatere publică și lansarea cărții „Teatrul ca joc și metodă de formare” în cadrul Programului TROC – rețea de teatru educativ.
Producția „Copii răi” pleacă de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat în școală. Fragmente din textul spectacolului au fost scrise în urma unor ateliere pe care dramaturgul Mihaela Michailov și actrița Katia Pascariu le-au realizat într-o școală generală. Atelierele au fost concentrate pe forme de violență și pe modalități de combatere a violenței. „Copii răi” este un text-confruntare cu sistemele care ne cresc mari, care ne învaţă ce-ar trebui să ne reprezinte şi ce-ar trebui să fim. Care ne transformă în lideri înainte să ne lase să fim copii. Care ne cer să fim competitivi și performanți, înainte să ne-nvețe să fim generoși. „Copii răi” este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violență care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relațiile de putere copii-profesori-părinți, despre influența grupului în luarea unor decizii personale, despre pericolul abandonului școlar. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 10 ani.
Copiii și părinții sunt invitați, de asemenea, la o discuție despre întâlnirea dintre educație și teatru, despre teatru ca mijloc în procesele de formare și ca instrument pedagogic. Facilitatorul dezbaterii va fi Alina Maria Moldovan, actriță, pedagog teatral în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” și lector universitar în cadrul Universității Lucian Blaga. Agenda dezbaterii include și prezentarea volumului „Teatrul ca jos și metodă de formare” apărut la editura Tritonic sub îngrijirea Alinei Moldovan. Această lucrare este rezultatul unei intense preocupări cu privire la rolul teatrului în societate, dincolo de teatru ca spectacol, acolo unde procesul de creație întâlnește jocul, analiza și introspecția psihologică, unde efectele colaterale ale teatrului relevă forme de manifestare și de exprimare ale individului, iar procesul de receptare, de asimilare și de prelucrare a codurilor și a mesajelor teatrale devin filtre formative. Acolo, la intersecția unde teatrul se contopește cu pedagogia, ia naștere ceea ce numim „pedagogie teatrală”. Adresându-se tuturor persoanelor dornice să se informeze și să înțeleagă mecanismele sau să experimenteze tehnici specifice acestui domeniu, lucrarea își propune să identifice angrenajele definitorii, obiectul și mijloacele pedagogiei teatrale și să atragă atenția asupra posibilităților de care dispune teatrul ca joc și metodă de formare.
TROC este un proiect care își propune să consolideze colaborarea între ONG-uri specializate și instituții publice, reunite prin interesul comun pentru pedagogia teatrală și teme specifice publicului tânăr. Scopul TROC este crearea unei rețele de teatru pentru publicul tânăr. Demersul nostru semnalează importanța pe care teatrul educativ și educația prin teatru o au asupra incluziunii și echilibrului social. TROC încurajează mobilitatea culturală și dezvoltă categorii noi de public: copii și tineri care vor avea posibilitatea să vadă un tip de teatru în care problemele lor sunt dezbătute într-un limbaj contemporan. Cele patru entități reunite sub umbrela TROC în cadrul Focus Atelier 2016 sunt Asociația Reciproca (Cluj), Asociația Reactor de creație și experiment (Cluj), Centrul de Teatru Educațional Replika (București) și Teatrul Gong (Sibiu).
Intrarea la oricare din aceste evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile.