Sari direct la conținut

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune după ce a avertizat cu „răspuns” la exercițiile militare ale Coreei de Sud și SUA

HotNews.ro
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistica intercontinentala, Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistica intercontinentala, Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, după ce a avertizat cu privire la un răspuns puternic la exercițiile militare viitoare ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite, relatează Reuters.

Autoritățile japoneze au declarat că racheta a căzut în apele din zona economică exclusivă a Japoniei la mai bine de o oră după lansare, sugerând că arma este una dintre cele mai mari rachete ale Phenianului.

Prim-ministrul japonez Fumio Kisihda a declarat că racheta părea să fi fost de clasă ICBM, referindu-se la o rachetă balistică intercontinentală. El a spus într-un briefing că Japonia a condamnat ferm lansarea, numind-o o amenințare pentru comunitatea internațională.

Ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că racheta pare să aibă o rază de acțiune de peste 14.000 km – suficientă pentru a ajunge pe continentul SUA.

Tokyo a spus că nu au existat rapoarte imediate de avarie la nave sau aeronave.

În Coreea de Sud, care a denunțat lansarea ca fiind o „încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, șefii de stat major au declarat că racheta a zburat aproximativ 900 km înainte de a cădea în mare.

Prima lansare de rachete din Coreea de Nord după 1 ianuarie a venit după ce Phenianul a amenințat vineri cu un răspuns „persistent și puternic fără precedent”, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite se pregătesc pentru exerciții militare anuale, ca parte a eforturilor de a respinge amenințările nucleare și cu rachete tot mai mari din partea Coreei de Nord.

După lansarea de sâmbătă, Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a convocat o reuniune și a convenit să sporească cooperarea în materie de securitate cu Washington și Japonia.

Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite a declarat că angajamentele SUA pentru apărarea Japoniei și a Coreei de Sud „rămân ferme”. „Deși am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul american, pentru teritoriul sau pentru aliații noștri, vom continua să monitorizăm situația”, arată declarația.

Coreea de Nord și-a intensificat testele militare

Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare, a lansat anul trecut un număr fără precedent de rachete, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), care ar putea lovi Statele Unite ale Americii, şi a reluat pregătirile pentru primul său test nuclear după 2017.

Racheta de sâmbătă a fost lansată din zona Sunan de lângă Phenian, a declarat armata sud-coreeană. Sunan este locul Aeroportului Internațional Phenian, unde Coreea de Nord și-a efectuat majoritatea testelor recente ICBM.

Programele de rachete balistice și arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, dar Phenianul spune că dezvoltarea armelor sale este necesară pentru a contracara „politicile ostile” ale Washingtonului și ale aliaților săi.

Exerciţiile nucleare anunţate de Seul, numite Exerciţiu de simulare al comisiei pentru strategia de descurajare, sunt programate pentru 22 februarie la Pentagon şi vor implica înalţi factori de decizie din domeniul apărării din ambele ţări, a precizat Ministerul Apărării de la Seul.

SUA și Coreea de Sud își extind colaborarea militară

Cele două ţări au convenit anul trecut să desfăşoare anual aceste exerciţii, în condiţiile în care Seulul doreşte să întărească încrederea în „descurajarea extinsă” americană – capacitatea sa militară, în special a forţelor nucleare, de a descuraja atacurile asupra aliaţilor săi.

Pe 23 februarie, oficiali sud-coreeni şi americani vor vizita baza navală Kings Bay, din Georgia, care găzduieşte submarine nucleare cheie.

„Cu accent pe ameninţările nucleare ale Coreei de Nord, ambele părţi vor avea discuţii aprofundate asupra diferitelor măsuri de consolidare a descurajării extinse a SUA, inclusiv schimbul de informaţii şi proceduri consultative”, a menţionat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

„Va fi prima vizită comună a delegaţiilor sud-coreeană şi SUA la o bază de submarine nucleare americană”, a declarat presei un oficial sub acoperirea anonimatului, potrivit agenției Yonhap.

Antrenamentul de primăvară, Freedom Shield, urmează să se desfăşoare separat începând de la mijlocul lunii martie în Coreea de Sud, pentru o perioadă de 11 zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro