Sari direct la conținut

Coreea de Nord dezminte că furnizează arme grupului paramilitar rus Wagner

HotNews.ro
Kwon Jong Gun (cel din stânga) la o conferință de presă, Foto: Mary Altaffer / AP / Profimedia
Kwon Jong Gun (cel din stânga) la o conferință de presă, Foto: Mary Altaffer / AP / Profimedia

Coreea de Nord a dezminţit duminică că furnizează arme Moscovei, după ce Washingtonul a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner care operează în Ucraina, scrie AFP.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al executivului american, John Kirby, a publicat imagini ale serviciilor de informaţii americane arătând presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, printre care obuze pentru Wagner.

Ulterior, Statele Unite au desemnat oficial compania militară privată rusă Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională” şi au declarat că vor transmite aceste înregistrări Naţiunilor Unite, în cadrul sancţiunilor împotriva Phenianului.

Duminică, un înalt reprezentant al guvernului nord-coreean a denunţat o „încercare stupidă de a justifica” viitoarele transporturi de arme spre Ucraina de către Washington, care a promis joi Kievului 31 de tancuri Abrams.

Citat de agenţia oficială de presă KCNA, directorul general al Departamentului nord-coreean pentru afaceri americane, Kwon Jong Gun, a respins acest „zvon complet fals” şi a avertizat Statele Unite că se vor expune la un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă vor continua să îl răspândească.

„A încerca să pătezi imaginea (Coreei de Nord) fabricând ceva care nu există este o provocare serioasă care nu poate fi permisă niciodată şi nu poate decât să declanşeze o reacţie”, a adăugat el.

Vineri, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat şi ea promisiunile Statelor Unite de a trimite arme în Ucraina, acuzându-le că „trec şi mai departe de linia roşie”.

Rusia este, alături de China, unul dintre puţinii aliaţi internaţionali ai Phenianului şi a ajutat deja direct regimul nord-coreean.

În afară de Siria şi Rusia, Coreea de Nord este singura ţară care a recunoscut independenţa Lugansk şi Doneţk, două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia, care este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, a pledat mult timp contra înăspririi sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord şi chiar a cerut să fie relaxate din motive umanitare.

Kim Jong Un a declarat în 2022 că doreşte ca ţara sa să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume, calificând în septembrie drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Nordului.

Seulul şi Washingtonul sunt de părere că Phenianul intenţionează să efectueze în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.

(sursa: Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro