Sari direct la conținut

Coreea de Sud suspendă o parte a pactului din 2018 cu Phenianul, după lansarea satelitului spion

HotNews.ro
Lansare de racheta in Coreea de Nord, Foto: STR / AFP / Profimedia
Lansare de racheta in Coreea de Nord, Foto: STR / AFP / Profimedia

Coreea de Sud va suspenda părți ale acordului intercoreean din 2018menit să reducă tensiunile după ce Coreea de Nord a declarat că a lansat primul său satelit spion, a informat marți Yonhap, citând Consiliul de Securitate Națională al Coreei de Sud, relatează Reuters.

Mișcarea va restabili operațiunile de recunoaștere și supraveghere împotriva Coreei de Nord în zona din jurul liniei de demarcație militară, potrivit Yonhap.

Coreea de Nord a declarat că a plasat cu succes primul său satelit spion pe orbită marți și a promis că va lansa mai mulți în viitorul apropiat, sfidând condamnarea internațională din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Oficialii din Coreea de Sud și Japonia, care au raportat prima dată lansarea, au spus că nu pot verifica imediat dacă un satelit a fost plasat pe orbită.

Coreea de Nord a notificat Japonia că intenționează să trimită un satelit între miercuri și 1 decembrie, după două încercări eșuate de a lansa ceea ce a numit sateliți spion la începutul acestui an.

Citând Administrația Națională de Tehnologie Aerospațială din Nord, agenția de știri de stat KCNA a declarat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat pe o rachetă Chollima-1 de la instalația de lansare a satelitului Sohae la 22:42. (1342 GMT) și a intrat pe orbită la 10:54 p.m. (1354 GMT).

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că armata încă evaluează dacă lansarea a fost un succes sau nu.

Lansarea a fost condamnată de Tokyo şi Washington.

„Chiar dacă ei numesc asta un satelit, lansarea unui obiect care utilizează tehnologia rachetelor balistice reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor Naţiunilor Unite”, avertizase anterior premierul japonez, Fumio Kishida. El a condamnat operaţiunea cu „cea mai mare fermitate posibilă”, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Această lansare este „o încălcare flagrantă a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, amplifică tensiunile şi riscă să destabilizeze regiunea şi mai mult”, a reacţionat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro