Sari direct la conținut

Corina Suteu: Managerul interimar pe care as vrea sa-l pun la Opera este Beatrice Rancea. Am trimis o comisie administrativa sa vada exact situatia de acolo

HotNews.ro
Corina Suteu, Foto: ICR NY
Corina Suteu, Foto: ICR NY

Corina Suteu, ministrul Culturii, a declarat joi, intr-o conferinta de presa ca intentioneaza sa o propuna pe Beatrice Rancea ca manager interimar la Opera Nationala Bucuresti, aceasta fiind si propunerea vicepremierului Vasile Dincu, dupa discutiile cu personalul de la Opera. Propunerea oficiala va fi facuta dupa 20 mai. Pana atunci, ministrul Culturii a declarat ca a trimis o comisie administrativa in control la Opera pentru a vedea ce s-a intamplat acolo.

„Numesc un nou manager si o voi face public foarte curand, dupa 20 mai. Am continuat sa discut cu absolut toti actorii implicati in situatia de la Opera si am trimis o comisie administrativa care sa vada exact care este situatia, pentru ca nu as dori sa operez despartirea Operei de Opereta fara sa am o limpezire a situatiilor si a informatiilor care au circulat in mod dezordonat. Incepand de ieri exista o comisie a Ministerului, alcatuita din patru persoane care s-a deplasat si ieri si azi la Opera si vrea sa vada exact care este situatia. Chiar daca managerul interimar care va veni, va fi un interimar , ulterior aceste doua posturi de manager vor fi scoase la concurs, as dori chiar si acestui manager interimar sa ii prezint o situatie destul de coerenta. Am declarat de cateva ori ca managerul interimar pe care eu as intentiona sa-l propun este Beatrice Rancea. Aceasta a fost si propunerea d-lui Dincu dupa discutia cu personalul de la Opera si aceasta a ramas propunerea mea”, a declarat ministrul Culturii, Corina Suteu.

In ceea ce priveste strategia pe termen mediu, Corina Suteu vrea sa studieze redespartirea Operei de Opereta si anumite modificari legislative care sa functionalizeze cele doua institutii.

„Situatia de la Opera poate fi vazuta si ca o oportunitate de a aduce anumite schimbari de natura legislativa si de a initia redespartirea Operei de Opereta, de a reveni la o situatie de normalitate si de functionalitate, care pana acum a fost mentinuta intr-un stadiu neclar si, dupa cum se vede, cu un potential exploziv, pentru ca pana la urma ce s-a intamplat la Opera a fost si izbucnirea in spatiul public a unor situatii stagnante de foarte multa vreme. Si asta ne-a aratat-o toate discutiile cu personalul Operei. Cred ca este o oportunitate de a pune lucrurile pe o baza functionala si legislativa mai buna care apoi se va repercuta asupra tuturor institutiilor de spectacole, sa speram in mod pozitiv”, a explicat ministrul.

Aceasta s spus ca discuta cu angajatii operei, cu Alina Cojocaru, Johan Kobborg si alti actori implicati pentru a rezolva conflictul aparut.

„Situatia de la Opera a evidentiat inca o data toate dilemele institutiilor publice de cultura, mai ales a institutiilor de spectacole, care este raportul intre institutia de repertoriu si institutia de proiect, care este raportul intre angajamentele unor artisti pe viata si angajamentele pe contract, care este raportul intre scena nationala si scena internationala. Tocmai de aceea, in acest moment, impreuna cu angajatii Operei, cu un dialog pe care l-am angajat deja cu doamna Rancea, impreuna cu dialogul pe care il am cu autoritatile si cu Alina Cojocaru, Johan Kobborg, incercam sa gasim acea solutie care sa regleze pe de o parte inegalitatile, disfunctionalitatile si pe de alta parte sa redea Operei, in viitor, o potenta de afirmare si o stralucire cu impact national si international pe care o poate avea o institutie de spectacol”, a spus ministrul.

In ceea ce priveste noua sala a Teatrului de Opereta Ion Dacian, inaugurata la inceputul anului 2015 dupa o investitie de 9 milioane de euro si inchisa dupa 6 luni, fiindca nu era functionala, ministrul spune ca studiaza problema.

„S-au investit intr-adevar in acea cladire sume importante, printr-un contract initiat de Opera. Este un dosar care este in atentia mea in acest moment si pe care am sa-l tratez cu cea mai mare seriozitate. Nu au fost lucrari initiate de MInisterul Culturii. Au fost lucrari initiate de Opera, cand Opera si Opereta au fuzionat. Tocmai de aceea trebuie sa vedem exact in fel se poate iesi, suntem intr-un impas, si nu se poate iesi decat printr-o studiere foarte atenta a dosarului existent. In momentul de fata avem o situatie care este pe cale sa imi fie prezentata, este o situatie pe care am cerut-o la inceputul mandatului. Vom face o comunicare oficiala din partea ministerului atat pentru situatia de la opera cat si pentru cladirea Operetei”, a incheiat Corina Suteu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro