Coronavirus: Recesiunea mondială ar putea fi mai rea decât în timpul crizei financiare
Pandemia de coronavirus va provoca o recesiune economică mondială în 2020 care ar putea fi mai puternică decât cea din timpul crizei financiare din 2008-2009, dar activitatea economică mondială ar urma să crească în 2021, a declarat luni Fondul Monetar Internațional, potrivt La Tribune, citat de Rador.
Recesiunea mondială care va urma pandemiei de coronavirus ar putea fi mai rea decât cea care a venit după criza financiară din 2008, a avertizat luni directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, într-o teleconferință cu G20.
Într-un comunicat, ea subliniază că i-a avertizat pe miniștrii de finanțe și pe bancherii centrali că perspectivele de creștere mondială sunt “negative” pentru 2020 și arată că trebuie să ne așteptăm la “o recesiune cel puțin la fel de gravă ca în timpul crizei financiare mondiale, dacă nu mai rea”.
Un impact economic „grav”
În 2009, PIB mondial a scăzut cu 0,6%, potrivit datelor FMI. Doar pentru economiile avansate scăderea a fost de 3,16% și de 4,08% pentru țările zonei euro. “Dar așteptăm o relansare în 2021”, a adăugat ea mai optimist. Totuși, “pentru a ajunge aici, este primordial să se dea prioritate izolării și să se întărească sistemele de sănătate”, peste tot în lume. “Impactul economic este și va fi grav, dar cu cât este oprit virusul mai repede, cu atât va fi relansarea mai rapidă și mai puternică”, a mai estimat ea.
Pandemia de coronavirus a constrâns multe țări să ia măsuri draconice – suspendarea liniilor aeriene, închiderea magazinelor, barurilor și restaurantelor și izolarea a milioane de persoane, marcând o oprire a activității economice din lume.
Fondul Monetar Internațional a subliniat de altfel că susține “ferm măsuri bugetare extraordinare pe care multe țări le-au luat deja pentru a întări sistemele de sănătate și a proteja muncitorii și companiile respective”.
Șefa instituției de la Washington a îndemnat totuși la eforturi mai mari, subliniind că economiile avansate sunt “în general mai bine plasate pentru a răspunde crizei”, în timp ce multe piețe emergente și țări cu venit mic sunt “confruntate cu provocări importante”.
Ea precizează că investitorii au retras deja 83 de miliarde de dolari de pe piețele emergente de la începutul crizei, “cea mai importantă ieșire de capitaluri înregistrată vreodată”. Suntem deosebit de îngrijorați de țările cu venituri mici în situație de supraîndatorare – o chestiune la care lucrăm în strânsă colaborare cu Banca Mondială”, a arătat ea de asemenea.
Finanțare de urgență
La rândul lui, FMI “intensifică masiv finanțarea de urgență” în vreme ce aproape 80 de țări din 189 de țări membre i-au solicitat asistență financiară.
Fondul se declară “gata să desfășoare întreaga sa capacitate de finanțare, adică 1.000 de miliarde de dolari”. Dna Georgieva dă asigurări de altfel că lucrează în colaborare cu alte instituții financiare internaționale “pentru a da un răspuns coordonat solid”.
Într-un comunicat separat, Banca Mondială a reamintit că a aprobat un pachet de ajutor imediat de 14 miliarde de dolari pentru a lupta contra impactului coronavirusului.
“Pregătim de asemenea proiecte în 49 de țări (…) cu decizii așteptate în această săptămâna pe nu mai puțin de 16 programe”, a arătat David Malpass, președintele său, citat în text.
Banca Mondială este de altfel „în dialog cu China, printre alte țări cheie, pentru a obține ajutor pentru fabricarea și livrarea rapidă a unui mare număr de consumabile necesare”, a adăugat el, vorbind despre “răspunsuri pozitive”.
David Malpass a mai arătat că grupul Băncii Mondiale, care include societatea financiară internațională (IFC) și Agenția multilaterală de garantare a investițiilor (MIGA), este în măsură să utilizeze până la 150 de miliarde de dolari în cursul următoarelor 15 luni. Noul coronavirus a făcut cel puțin 15.189 de morți în lume, din care o netă majoritate de acum în Europa, de la apariția sa în decembrie în China.