Sari direct la conținut

Cotidianul: Creditul de casa in lei tinde sa-l bata pe cel in euro

Cotidianul

Creditele in moneda nationala au inceput sa cistige teren in raport cu imprumuturile in euro. La nivelul de curs actual, citeva dintre ofertele de credite ipotecare in lei se dovedesc a fi mai avantajoase decit variantele in valuta, potrivit calculelor bancilor. In plus, creditul in lei are marele avantaj de a nu expune contractantul la riscul valutar, mai ales in actualul context economic international, marcat de criza din Statele Unite ale Americii.

Un calcul realizat de Cotidianul arata faptul ca, la cursul actual de 3,77 lei/euro, diferenta dintre cele mai bune doua oferte de credit ipotecar in lei si cea mai buna oferta pentru un credit ipotecar in euro este de citeva mii de lei in favoarea primei variante la nivelul costului total.

Calculul a fost realizat pentru un credit de 80.000 de euro contractat pe o perioada de 25 de ani. Desi la nivel de medie, creditele in euro ramin mai avantajoase decit cele in lei, pe termen lung (cazul creditului ipotecar), avantajul ar putea trece in favoarea monedei nationale. In primul rind, o depreciere de pina la 3,9 lei pentru un euro ar conduce la o inversare totala de trend. In al doilea rind, estimarile specialistilor si chiar ale guvernatorului Isarescu arata ca ecartul dintre dobinzile la lei si cele la euro se va reduce drastic in urmatorii citiva ani.

Un credit ipotecar in moneda nationala de 263.000 de lei (sau echivalentul a 80.000 de euro) are un cost total, dupa 25 de ani, de aproximativ 562.000 de lei. Am luat in considerare si un avans de 15% in conditiile in care, desi pot da credite fara avans, majoritatea bancilor practica un avans intre 15 si 25%.

Cea mai buna oferta pentru creditul in lei este la Banca Transilvania in contextul in care am luat in calcul doar primele 15 banci din sistem. Rata lunara initiala pentru acest imprumut ajunge la 1.880 de lei. Cea mai buna varianta in valuta pentru aceeasi suma o gasim la Alpha Bank, unde costurile totale ale creditului, transformate in moneda nationala la un curs de 3,77 lei/euro, ajung la 564.000 de lei. Rata lunara initiala (doi ani de dobinda fixa) va fi de aproximativ 500 de euro sau echivalentul a 1.885 de lei. Desi diferentele de cost sint minimale, avantajul leului este multiplicat de faptul ca nu ne expune riscului valutar.

Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro