Sari direct la conținut

Credite neperformante (III)

Economia pe intelesul tuturor

Un interviu cu dl. Cinteza (Directia Supraveghere, BNR) ne arata ca problema e mai grava decat credeam. Se inmultesc cazurile de raportari gresite intentionat, de supraevaluare a garantiilor. Detalii in continuare:

Din interviu:

Am identificat foarte multe cazuri in care evaluarile sunt vechi, ceea ce determina un nivel al provizioanelor mult mai mic decat in conditiile in care s-ar fi realizat reevaluari. Prin urmare, se pastreaza o valoare ridicata a activului si, atunci cand se calculeaza expunerea ajustata, se deduce din cea neajustata o valoare a garantiei mult mai mare decat cea din momentul de fata.

Realismul nu a fost niciodata punctul forte al romanilor; in contabilitate, asta se traduce in primul rand prin supraevaluarea activelor. Atunci cand lasam evaluarile terenurilor satelor de langa Bucuresti la 300 euro/mp, garantiile sunt mai mult decat suficiente. Pacat ca nu se pot si vinde in conditii normale.

Nu exista o cultura a valorizarii activelor la valoarea reala, iar un director financiar din banci care si-ar „permite” sa inregistreze mai multe provizioane decat ar trebui isi poate periclita pozitia. Nu veti citi niciodata in ziarele noastre „Banca XYZ (romaneasca) a depreciat credite in valoare de 100 milioane euro”.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro