Sari direct la conținut

Creştere a concentraţiei de particule PM10 în zona de nord a Capitalei după exploziile din Crevedia / Ce recomandă Garda de Mediu

HotNews.ro
Poluare noaptea în București , Foto: Ana Maria Tanasescu / Dreamstime.com
Poluare noaptea în București , Foto: Ana Maria Tanasescu / Dreamstime.com

Pe zona de nord se observă în prezent o creştere a concentraţiei de particule de PM10, respectiv în Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea, în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seara la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, dar deocamdată nu putem vorbi decât de nişte creşteri nesemnificative, a declarat pentru agenția Agerpres șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.

„Noi am făcut o celulă de criză la Ministerul Mediului, cu toate instituţiile subordonate, adică Garda de Mediu, Inspecţia, Monitorizarea, Agenţia, respectiv Meteorologia. Într-adevăr, acum pe zona de nord se observă o creştere a concentraţiilor de particule PM 10, pe zonele Baloteşti, Voluntari, Otopeni şi Buftea”, a spus șeful Gărzii de Mediu.

„Vântul bate spre Capitală, din direcţia deplasare către vest, sud-vest cu 10-15 km/h. Deocamdată nu vorbim decât de nişte creşteri nesemnificative, dar dacă norul de fum va continua să se îndrepte spre Capitală putem la un moment dat să vorbim de un fenomen de poluare”, a precizat Corlan.

Acesta a spus că a fost trimis autolaboratorul Agenţiei de Mediu la faţa locului pentru a identifica exact categoria de poluanţi din această emisie.

„În momentul de faţă incendiul arde cu putere, pompierii intervin cu dificultate, Garda de Mediu este acolo. După ce incendiul va fi potolit, aşteptăm informaţii privind cauzele incendiului pentru a putea să facem încadrările pe legislaţia noastră de mediu. Având în vedere că lucrurile sunt într-o continuă mişcare, acestea sunt informaţiile preliminare pe care vi le putem da. Vom afla mai multe pe măsură ce se fac modelări pe emisiile din atmosferă pentru a stabili dacă un fenomen poate genera poluare. Se fac modelări pe 60 de minute. Aşteptăm de la colegii de la agenţie, avem autolaboratorul, o să comunicăm în timp real populaţiei dacă sunt riscuri semnificative”, a subliniat specialistul GNM.

Şeful Gărzii de Mediu recomandă populaţiei să stea în casă, să închidă geamurile, pentru că aceste particule în suspensie într-o anumită concentraţie pot fi foarte periculoase pentru căile respiratorii, mai ales pentru cei care suferă de afecţiuni pneumologie.

Cum se va deplasa norul de fum

Potrivit unei estimări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 26 august, ora 20:40 – 27 august, ora 06:00, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Crevedia – judeţul Dâmboviţa, se apreciază că direcţia vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10 – 15 km/h şi rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi uşoară deplasare către vest-sud-vest. Cerul va fi mai mult senin”, precizează ANM.

Mai multe explozii puternice au avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţiile fiind urmate de un incendiu masiv. S-au înregistrat mai multe victime, cu arsuri grave, iar cel puțin o persoană și-a pierdut viața. Populația din zonă a fost evacuată, iar traficul pe DN 1A este blocat complet.

[Foto articol: ©Ana Maria Tanasescu|Dreamstime.com]

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro