Sari direct la conținut

Crin Antonescu, dupa decizia definitiva in cazul Felix: Voi respecta colaborarea cu PC, inclusiv cu Voiculescu / Antonescu in 2006: Cer cu toata hotararea excluderea Monei Musca, in PNL nu pot sta laolalta turnatori si turnati

HotNews.ro
Crin Antonescu, Mona Musca si Dan Voiculescu, Foto: Colaj / Sursa: Agerpres
Crin Antonescu, Mona Musca si Dan Voiculescu, Foto: Colaj / Sursa: Agerpres

In 2006, Mona Musca declara ca a semnat un angajament cu Securitatea in 1977. Inca inainte ca CNSAS sa dea un verdict in acest caz, Crin Antonescu, pe atunci lider al deputatilor PNL, cerea „cu toata hotararea” excluderea Monei Musca din partid. Actualul lider al PNL si co-presedinte al aliantei PNL-PC, Crin Antonescu a fost cel care a inaintat cererea de excludere a Monei Musca in interiorul partidului, fiind una dintre cele mai vehemente voci care au sustinut delimitarea partidului de „turnatori”.Acum, dupa decizia definitiva si irevocabila a Curtii Supreme referitor la calitatea de colaborator cu fosta al lui Dan Voiculescu, Crin Antonescu sustine: „Voi duce si voi respecta aceasta intelegere, voi colabora cu Partidul Conservator in intregimea sa, inclusiv cu Dan Voiculescu”.

UPDATE: Crin Antonescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca PNL va continua sa colaboreze cu Partidul Conservator, inclusiv cu presedintele fondator al acestui partid, Dan Voiculescu. Nu am ipocrizia pe care vad ca o au tot felul de anticomunisti recenti si antisecuristi partiali in aceste zile. Voi duce si voi respecta aceasta intelegere, voi colabora cu Partidul Conservator in intregimea sa, inclusiv cu Dan Voiculescu atata vreme cat elementele acestei intelegeri politice si proiectele politice ale acestei aliante vor fi respectate de fiecare dintre parti’, a afirmat Antonescu, citat de Agerpres.

Liderul liberal a declarat ca „lucrurile nu au mers din 1990 cum as fi vrut eu si nu sunt dispus azi nici sa fac pe prostul si nici sa ma las victima propagandei unui om care nu a clarificat raporturile sale cu Securitatea nici macar cat le-a clarificat CNSAS in ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu. Am facut cu votul, cu sustinerea si in numele PNL o alianta politica cu PC, al carui presedinte de onoare e Dan Voiculescu, si cu PSD, al carui presedinte de onoare e Ion Iliescu.

2006: Antonescu cere excluderea Monei Musca, inainte de verdictul CNSAS

Mona Musca

Mona Musca

Foto: Agerpres

La inceputul lunii august 2006, Lavinia Sandru – pe atunci deputat PIN – lansa acuzatia ca Mona Musca are dosar de colaborator al fostei Securitati. Stirea a fost preluata de majoritatea ziarelor centrale, Mona Musca a negat colaborarea, CNSAS a refuzat sa confirme sau sa infirme daca are un dosar pe numele sau. Cateva zile mai tarziu, Mona Musca vorbeste public despre colaborare. Reactia PNL vine prin vocea deputatului Crin Antonescu, ce solicita excluderea ei din partid.

”CNSAS nu va putea sa ne spuna daca a facut politie politica pentru ca nu are in dosar continutul notelor informative pe care le-a dat Mona Musca”, declara in 2006 Antonescu pentru Evenimentul Zilei. „Cred insa ca, daca a fost turnatoare cu acte in regula, cu angajament si cu nume conspirativ (￯) nu mai poate fi membru al PNL’„, sustinea liberalul, inainte de verdictul CNSAS.

”Orice relatii cu Securitatea in afara de colaborarile pur tehnice – cum ar fi frizerul care il tundea pe securist – sunt reprobabile pentru ca Securitatea a fost, integral, un organ de represiune’„, preciza Crin Antonescu. Cererea de excludere a Monei Musca a fost facuta de catre Crin Antonescu care, desi nu facea parte din Biroul Permanent al PNL, a fost prezent la sedinta in care s-a propus excluderea acesteia, potrivit ziarului Romania Libera.

El a declarat ca isi intemeiaza cererea de excludere pe trei capete de acuzare: colaborarea propriu-zisa, tainuirea semnarii angajamentului si nerecunoasterea gravitatii gestului. ￯PNL, daca vrea sa fie consecvent cu politica lui de deconspirare a Securitatii, trebuie sa ia atitudine si sa indeparteze fostii colaboratori￯, a mentionat Antonescu, citat de Cotidianul.

Iata cateva dintre declaratiile pe care le dadea Crin Antonescu in 2006, in cazul Mona Musca:

  • Voi cere cu toata hotararea excluderea Monei Musca din partid (Sursa: 9am.ro)
  • In PNL nu pot sta laolalta turnatori si turnati (Gazeta de Sud)
  • CNSAS nu s-a pronuntat, dar s-a pronuntat doamna Musca insasi si, atata vreme cat am putut vedea in 2006 un om care spune ca si-a aparat studentii si care mai-mai ca nu ne pune mana in gat celor care n-au facut aceste lucruri, eu cred ca nu putem fi in acelasi partid (Romania Libera)
  • CNSAS nu va putea sa ne spuna daca a facut politie politica pentru ca nu are in dosar continutul notelor informative pe care le-a dat Mona Musca
  • Cred insa ca, daca a fost turnatoare cu acte in regula, cu angajament si cu nume conspirativ (￯) nu mai poate fi membru al PNL
  • Orice relatii cu Securitatea in afara de colaborarile pur tehnice – cum ar fi frizerul care il tundea pe securist – sunt reprobabile pentru ca Securitatea a fost, integral, un organ de represiune
  • PNL, daca vrea sa fie consecvent cu politica lui de deconspirare a Securitatii, trebuie sa ia atitudine si sa indeparteze fostii colaboratori (Sursa)

Tot in august 2006, Crin Antonescu il soma pe Traian Basescu sa isi trimita dosarul la CNSAS

Iata cateva declaratii facute de Antonescu in 2006, la Scoala de Vara a tinerilor liberali. In prima zi a Scolii de Vara, liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a sustinut o prelegere cu titlul „Comunism versus PNL”, transmite Ziua de Constanta:

  • PNL incearca, in prezent, sa afle care au fost artizanii sau colaboratorii sistemului comunist, dar si sistemul nociv al unor oameni care au impiedicat Romania sa evolueze precum o societate europeana
  • Azi, Traian Basescu se bate cu pumnul in piept si spune ca este primul care a facut ceea ce trebuia sa faca. Cine sa fi facut inainte, cand Romania a fost condusa direct de urmasii PCR, in frunte cu Ion Iliescu?
  • Pana la momentul 2006, reforma morala a fost imposibila deoarece Romania a fost dominata si patronata de reprezentantii vechilor structuri ale regimului comunist si de securistii care s-au strecurat si in serviciile secrete reformate dupa ’89
  • PNL nu putea sa ajunga prea departe cu reforma morala atata vreme cat a fost condus de oameni precum Theodor Stolojan si Mona Musca, ridicati pe nedrept la rang de simboluri
  • In cazul Mona Musca, o mare parte din vina revine intelectualilor romani, care au gonflat-o excesiv pe Mona Musca, dupa care s-au declarat uluiti si dezamagiti

Pentru a face posibila sanctionarea Monei Musca, conducerea PNL a modificat o decizie anterioara prin care se stabilea excluderea celor despre care CNSAS a stabilit ca au facut politie politica. Noua decizie a Biroului a stabilit ca vor fi exclusi din partid toti cei care au semnat un angajament cu fosta Securitate, transmite Romania Libera.

„In apropierea lui Traian Basescu stau oameni fosti colaboratori ai Securitatii”

Dupa ce presedintele Traian Basescu a catalogat drept „admirabila” alianta dintre PNL si PC, vorbind despre „Felix cu Porumbacu, Porumbelul (…) cu domnul Crin Antonescu”, presedintele PNL a reactionat precizand ca „suntem obisnuiti sa traim intr-o tara, intr-un mediu politic al mustelor pe caciula, al zvonurilor, al lui merge si-asa”. „In apropierea lui Traian Basescu stau oameni fost colaboratori ai Securitatii, recunoscuti public. Nu accept ca acesti oameni sa acuze membri ai PNL”, a precizat Antonescu.

Crin Antonescu: Dan Voiculescu nu este membru al PNL, iar alianta noastra este incheiata pe cateva obiective politice care nu au de-a face cu trecutul lui

Dan Voiculescu

Dan Voiculescu

Foto: Agerpres

Cinci ani mai tarziu, Crin Antonescu, acum presedinte al PNL, a semnat un protocol de alianta cu PC, in cadrul careia Antonescu detine functia de co-presedinte. Presedintele fondator al Partidului Consevator este Dan Voiculescu, in cazul caruia Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a dat verdict de colaborare cu fosta Securitate.

Pe 13 ianuarie 2011, Crin Antonescu a declarat, intrebat daca exista vreo asemanare intre vehementa excluderii Monei Musca din PNL si dosarul de Securitate al lui Dan Voiculescu, ca nu cunoaste nici dosarul Monei Musca si nici al lui Dan Voiculescu si ca „nu a facut o comparatie intre cei doi, insa diferenta e urmatoarea: in PNL a existat aceasta prevedere si am fost foarte hotarati”.

„Dan Voiculescu nu este membru al PNL, iar alianta noastra este incheiata pe cateva obiective politice care nu au de-a face cu trecutul lui Dan Voiculescu. Traim cu aceste optiuni si alegeri de rau mai mic. Dincolo de acest aspect, am facut o alianta cu PC si nu cu Voiculescu personal”, a spus liderul PNL.

Antonescu a apreciat ca „Dan Voiculescu nu este un om careia i s-au prescris drepturi in politica romaneasca (…), cu Dan Voiculescu s-a guvernat in Romania, la Voiculescu s-a dus Basescu cu caciula in mana iar sa-l descoperim acum, astfel, e cinic.”

Pe scurt, cum a retras PNL sprijinul politic Monei Musca

La inceputul lunii august 2006, Lavinia Sandru – pe atunci deputat PIN – a lansat acuzatia ca Mona Musca are dosar de colaborator al fostei Securitati. Sandru a declarat ca are informatia de la surse aproapiate CNSAS. Stirea a fost preluata de majoritatea ziarelor centrale, Mona Musca a negat colaborarea, iar CNSAS a refuzat sa confirme sau sa infirme daca are un dosar pe numele sau.

Pe 14 august, Biroul Permanent Central al PNL a decis retragerea sprijinului politic pentru Mona Musca. Liberalii nu au mai asteptat verdictul CNSAS in ceea ce priveste colaborarea deputatului Mona Musca cu securitatea, scrie presa de la acea vreme. In aceeasi zi, Mona Musca a declarat pentru HotNews.ro ca „regreta ca a semnat acel angajament cu fosta securitate” si ca ii pare rau ca nu a recunoscut mai devreme.

In septembrie 2006, CNSAS a decis ca fostul deputat a facut politie politica, dupa ce s-a descoperit ca a semnat un angajament cu Securitatea, in perioada in care era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timisoara. In februarie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa respinga cererea Monei Musca de revizuire a verdictului de colaborator al fostei Securitati pe care fostul deputat l-a primit de la CNSAS in 2006. Decizie definitiva si irevocabila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro