Crin Antonescu si mintea cea de pe urma
Asa cum am criticat o parte din actiunile PNL si ale presedintelui Crin Antonescu se cuvine acum sa salutam initiativa sa de a opri razboiul politic. (“Razboiul politic impiedica identificarea si aplicarea, prin efort comun, a masurior de natura sa genereze depasirea crizei economice grave in care se afla Romania”).
Chemarea la incetarea razboiului ar trebui sa aiba ecoul cuvenit. Cei care clameaza interesul national nu pot ignora orice sansa, cat de mica, de a salva acest interes.
(“consideram ca, in fata realitatii crunte a Romaniei de azi, fortele politice trebuie sa inceteze razboiul politic, chiar daca le aduce castiguri”)
Intr-o situatie delicata se afla Emil Boc si PDL. Dupa ignorarea de catre PNL a moratoriului propus de Presedintele Basescu si boicotarea mesajului prezidential din Parlament, Emil Boc trebuie sa inghita acum o broasca raioasa. Cu inclinarea spre dialog si impacare pe care i-o stim, probabil o va face, cu argumentul ca nicio ocazie nu trebuie ratata pentru rezolvarea situatiei dificile in care ne aflam.
Locul ales pentru intalnire, Palatul Parlamentului si nu sediul central al PNL, este menit sa atenueze ascendentul autorului invitatiei asupra participantilor.
In mare incurcatura este si Victor Ponta. Mai ales dupa criticile din ultimele zile ale lui Crin Antonescu la adresa PSD si a liderilor sai. Initiativa ar fi trebuit sa-i apartina, daca se considera liderul opozitiei. Dar i-a luat-o inainte celalalt lider, Crin Antonescu. Ce va face Victor Ponta? Dublat de scandalul sexual din propriul partid, un refuz al acestei invitatii ar pune pe jar stafful PSD si media ostila acestui partid.
Neinvitarea UNPR pune probleme lui Emil Boc. Acesta trebuie sa aleaga intre a se solidariza cu partenerii de coalitie, “tradatori” si “fugari” politici si incercarea de a reinnoi punti de legatura cu PNL, inclusiv in vederea viitoarelor alegeri din 2012. Daca UNPR conditioneaza sustinerea guvernului de neparticiparea PDL la aceasta intalnire, va fi foarte greu de ignorat acest avertisment.
In rest, numai de bine. Invitatia conchide:
„Avem convingerea ca impasul Romaniei de azi nu poate fi depasit decat prin dialogul real intre putere si opozitie, dialog care sa genereze un plan comun pentru iesirea din criza economica si institutionala”.
Corecta concluzie, dar asta cu criza institutionala n-am inteles-o. Nu avem nicio criza institutionala. Daca se refera la activitatea Camerei Deputatilor trebuia sa initieze procedurile de cercetare si sanctionare specifice acestui for. Comisia de imunitati si disciplina, eventual o comisie speciala. Nimeni nu poate veni din afara sa faca ordine in interiorul Parlamentului, cea mai inalta putere in stat. Doar Parlamentul insusi.
In concluzie, este cel putin interesanta initiativa presedintelui PNL, ea trebuie tratata cu seriozitate si buna credinta de catre partenerii politici.
Perspectivele sumbre generate de iesirea din acordul cu FMI, urmata de posibilitatea neplatii pensiilor si salariilor datorita opririi finantarii externe, uriasele suferinte la care ar fi supusa o parte importanta din populatia tarii, se pare ca i-au adus lui Crin Antonescu mintea cea de pe urma.