Sari direct la conținut

Cristian Parvulescu: “Guvernul sa promoveze votul uninominal mixt prin ordonanta de urgenta”

HotNews.ro

Presedintele Asociatiei Pro Democratia a declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ar trebui sa promoveze proiectul de lege privind introducerea votului uninominal mixt prin odronanta de urgenta in cazul in care Curtea Constitutionala va admite contestatia sefului statului. “Daca Guvernul va emite ordonanta de urgenta, vom avea reforma. Varianta modificarii legii in Parlament omoara reforma”, sustine Parvulescu. Curtea Constitutionala a amanat astazi pentru data de 12 decembrie o decizie in cazul contestatiei formulate de seful statului.

Pe 30 octombrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind introducerea votului uninominal mixt, in varianta propusa de Asociatia Pro-Democratia. Pe 21 noiembrie, Traian Basescu a contestat legea la Curtea Constitutionala. Cristian Parvulescu sustine insa ca nici unul din cele trei proiecte promovate de Guvern, PSD si PD referitoare la introducerea votului uninominal nu poate intruni o majoritate pentru a trece de Parlament.

“Doar prin adoptarea proiectului Guvernului printr-o ordonanta de urgenta se poate trece la urmatorul pas tehnic, si anume la desenarea colegiilor uninominale”, a mai spus Parvulescu.

Basescu a gasit un nou articol neconstitutional

Intr-un interviu pentru BBC si HotNews.ro, seful statului a declarat ca, pe langa articolul contestat deja la Curtea Constitutionala, “mai exista un element de neconstitutionalitate in lege care vorbeste de declansarea alegerilor parlamentare anticipate daca se face reorganizarea administrativa a teritoriului. Or asta, de asemenea, contravine Constitutiei”. Prin urmare, n-ar fi exclus ca Presedintia sa formuleze o noua contestatie dupa ce Curtea se va pronunta asupra celor sesizate deja.

Traian Basescu a contestat prevederile art. 29 alin. (16) şi 48 alin. (11) din lege, care se referă la atribuirea mandatelor de parlamentar către persoane de pe lista naţională suplimentară, fără ca această listă să fie votată in mod direct de alegători, pe motiv ca încalcă prevederea constituţională a art. 62 alin. (1) referitoare la alegerea directă a membrilor Parlamentului de către cetăţeni.

Legea votului uninominal initiata de Pro Democratia si asumata de Guvern prevede, intre altele, introducerea unei liste nationale suplimentare. In cazul in care un partid castiga peste 50% din mandate in urma votului uninominal, repartizarea celorlalete mandate se face prin asa numita lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor.

Speranta pusa in proiectul PSD

In interviul pentru BBC si Hotnews, Traian Basescu a mai declarat ca “legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea are elemente grave de neconstitutionalitate, si in al doilea rand este incompleta, n-are circumscriptiile electorale. Deci, a fost un bluff care sa impiedice sau sa-i convinga pe romani ca nu-i nevoie sa mearga la vot. Speranta mea legata de votul uninominal este eventuala intelegere dintre PSD si PD plus PLD pentru trecerea proiectului PSD prin parlament.”

Seful statului a mai declarat, dupa referendum, ca exista premisele unei majoritati in Parlament pentru ca varianta de vot uninominal majoritar sa fie votata, insa Mircea Geoana a declarat ca PSD, PD si PLD nu au suficiente voturi pentru a forma o majoritate si ca PSD va sustine proiectul care va intruni o majoritate stabila.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro