Sari direct la conținut

Criză în energie după greva minerilor: Guvernul bâjbâie după soluții și fuge de responsabilitate/ În câteva ore ar putea fi oprită prima termocentrală din lipsă de cărbune

HotNews.ro
Eugen Teodorovici si Darius Valcov, Foto: Guvernul Romaniei
Eugen Teodorovici si Darius Valcov, Foto: Guvernul Romaniei

​Greva minerilor din Gorj a scăpat total de sub controlul autorităților. Degeaba i-au momit cu ceva ușoare majorări salariale și degeaba i-au amenințat cu instanța. Nimic nu i-a convins să renunțe la greva pornită spontan vineri seara. Guvernul a încercat să găsească soluții, însă fugind de orice responsabilitate. Nimeni de la Guvern nu a mers în toate aceste zile în mijlocul minerilor pentru a discuta cu ei. Nici măcar ministrul energiei.

În cursul zilei de joi, pe ultima sută de metri, ar putea fi convocat un comitet de criză în energie, însă lipsesc total soluțiile concrete. Încă din momentul în care a fost aprobată celebra ordonanță privind supra-taxarea mediului de afaceri, Guvernul a fost avertizat că primii loviți ar putea fi chiar minerii de la Complexul Energetic Oltenia, însă nu a fost interesat de acest aspect. Acum, România riscă să nu poată acoperi un sfert din necesarul de energie, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.

Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri cu Ministrul energiei Anton Anton și cu ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, ambii responsabili de situația de acum. Nu au ajuns la nicio concluzie care să merite luată în considerare. Acesta este și motivul pentru care nu au comunicat ce anume intenționează să facă mai departe. HotNews.ro a încercat să obțină informații oficiale. Nimeni din zona guvernamentală nu vrea să-și asume vreo declarație.

A fost aruncat în presă zvonul că Viorica Dăncilă va trimite un negociator și Corpul de Control al premierului la Complexul Energetic Oltenia. Însă minerii nu de Corpul de Control au nevoie pentru a relua lucru, ci de semnături clare că vor primi ceea ce solicită. Sunt informații aruncate pe surse doar pentru a arăta că Executivul face ceva, totuși.

În ceea ce privește negociatorul, până acum nimeni nu a dorit să se ducă în Gorj pentru a vorbi direct cu minerii. Au fost trimiși doar liderii de sindicat, însă aceștia nu mai sunt recunoscuți de mineri. Nu mai au încredere în ei după ce au aflat că liderii de sindicat beneficiază de sporuri uriașe și de sinecuri pentru rude în cadrul companiei.

Guvernul a crezut că șefii companiei și liderii de sindicat vor putea rezolva problema, ori prin promisiuni de majorări salariale, ori prin amenințări, ori prin dezinformare. Mai întâi i-au momit cu majorări între 400 lei până la 700 lei brut. Minerii cer 1.600 lei brut. Ei au acum între 2.000 lei și 2.500 lei net. Apoi, au încercat să împrăștie prin sindicate informația că a început activitatea în toate cele 10 cariere. Doar cei de la Jilț Nord au reluat activitatea, însă pentru scurt timp, aflând, apoi, că nu lucrează nimeni în celelalte cariere. În cele din urmă, conducerea CE Oltenia a trecut la amenințări, spunând că cei care sunt în grevă vor plăti prejudiciile aduse companiei. Nimic din toate acestea nu i-a făcut să renunțe la grevă.

Tensiunea la nivelul Guvernului este maximă. Și Guvernul, și ministerul, și compania și-au pus nădejea în sindicate, că acestea vor reuși să rezolve problema. Nu au reușit. Astfel, s-a ajuns în situația în care este luată în calcul convocarea în cursul zilei de joi a unui comitet de criză, din care să facă parte reprezentanți ai Guvernului, ai companiei, ai Dispeceratului Energetic Național și ai serviciilor secrete. În ceea ce privește cele din urmă, este neclar de ce ar fi nevoie de ele.

Se gândesc inclusiv, dar nu foarte siguri pe ei, la întreruperea furnizării cu energie a marilor consumatori. Aceasta în situația în care nu va fi suficient de multă energie pe piață. Sau la acorduri cu statele din jurul României pentru aprovizionarea de urgență cu energie. Adică, România să fie aprovizionată cu energie de către țările cu care este interconectă. Nu e nimic clar. Însă sunt măsuri pentru care ar trebui un act normativ. Acesta nu există.

În câteva ore, termocentrala Rovinari ar putea rămâne fără cărbune. La scurt timp, ar putea urma celelalte: Turceni, Craiova și Ișalnița. Chiar Sorin Boza, directorul general al companiei, a spus marți seara, la o televiziune locală, că stocul de cărbune de la termocentrala Rovinari mai ajunge pentru o zi și jumătate.

Situația dificilă de la Complexul Energetic Oltenia este cunoscută de mult timp, însă nimeni nu a rezolvat problemele, acestea fiind rostogolite de la an la an. Trebuiau făcute investiții importante pentru fi rentabilizată, în condițiile în care este un important producător de energie electrică, însă la costuri foarte mari. Așa s-a ajuns în situația în care pentru 2018 este estimată o pierdere de circa un miliard. La CE Oltenia lucrează peste 13.000 de oameni, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România. Practic, în situația în care s-a ajuns acum, acolo este o adevărată bombă socială. Așa cum probleme cum este, CEO acoperă circa un sfert din necesarul de energie electrică din România.

Bomboana pe colivă a fost Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri, care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, care se aplică pe ceea ce au realizat în 2018. În seara în care a fost aprobată, ministrul finanțelor și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au fost întrebați, la o conferință de presă, exact despre modul în care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia și despre situația minerilor de acolo. Vâlcov nu a vrut să răspundă ce se va întâmpla cu CE Oltenia și a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, în aceeași conferință de presă, au fost întrebați dacă își asumă responsabilitatea în cazul în care Ordonanța va produce efecte negative asupra economiei. Inițial au refuzat să răspundă. Abia după insistențe, Teodorovici a spus că da, având în vedere că a semnat actul normativ. Vezi aici ce spunea Vâlcov despre CE Oltenia în seara în care a fost aprobată Ordonanța de Urgență.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro