Sari direct la conținut

CSM nu l-a prins pe cel care a dat filmul "caltabosul lui Remes" la TVR1

HotNews.ro

Inspectia judiciara a CSM nu a putut stabili ” fara dubiu” persoana care a transmis filmul „spaga Remes- Muresan” la TVR, dar spune ca este „certa posibilitatea” ca montajul si multiplicarea sa fi fost facute la DNA. Este exclusa posibilitatea unei alte surse, desi dosarul si caseta s-au aflat in prealabil si la judecatori. Raportul CSM s-a scurs din institutie inainte ca el sa fie discutat in sedinta plenului din 20 martie. DNA si-a exprimat dezaprobarea fata de aceste scurgeri de informatii, mai ales ca procurorii formulasera o serie de obiectii fata de unele referiri la activitatea lor.

„Nu s-a putut stabili fara dubiu persoana care a multiplicat si a transmis catre terti inregistrarea audio-video si care a incalcat confidentialitatea lucrarilor care au caracter secret, fiind certa doar posibilitatea de multiplicarea a montajului, atit in cadrul Serviciului Tehnic, cit si in incinta sediului central al DNA”, se precizeaza in raportul intocmit de cei patru inspectori CSM.

Posibilitatea certa

Cu alte cuvinte, CSM trage concluzia „certa” ca imaginile difuzate de postul public de televiziune pe 10 octombrie 2007 ar fi fost realizate de Serviciul Tehnic al DNA in perioada 7 octombrie, ora 19.00- 8 octombrie, ora 11.00.

Hotul a ramas neprins deoarece „la nivelul DNA nu exista norme care sa reglementeze in concret modul de inregistrare, copiere, multiplicare sau distrugere a inregistrarilor audio-video”, se spune in acelasi raport.

Pe de alta parte, CSM sustine tot cert ca este „exclusa posiblitatea ca materialul video prezentat instantelor de catre organele de urmarire penala sa fi dobindit caracter public in timpul desfasurarii procedurilor judiciare la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti”.

Caseta a trecut inainte de difuzare si pe la judecatori

Desi in raport se admite ca filmul spagii a fost vizionat si de judecatori inainte ca el sa fie difuzat de TVR , se exclude posibilitatea ca sursa de plecare sa fie aici. „Inregistrarea audio video nu s-a aflat niciun moment în custodia judecătorilor sau a personalului instanţelor judecătoreşti”, se spune in raport.

Surse judiciare au declarat insa pentru HotNews.ro ca un montaj al filmului se afla la dosar,in momentul in care procurorii au cerut retinerea lui Muresan, deci, teoretic, nu poate fi exlusa „cu certitudine” posibilitatea ca o copie sa fi fost facuta de alte parti implicare in procedurile judiciare din instante.

Inspectorii CSM mai sustin ca atunci cind procurorii au cerut in instanta arestarea preventiva a lui Ioan Avram Muresan ar fi prezentat judecatorilor doar un montaj din interceptările audio-video, lucru care ar incalca procedura penala, inscriindu-se in afara legii.

Traseul casetei „caltabosul” are mai multe etape

Dosarul „caltabosul” a fost in instanta de mai multe ori, pentru ordonanta de retinere, pentru autorizatia de interceptare, la propunerea de arestare preventiva si la recurs, dupa care, potrivit legii, a ajuns la Cotroceni.

Imediat dupa difuzarea filmului, Traian Basescu a dat un comunicat in care a precizat ca dosarul si caseta sint incuiate „in fiset” la Cotroceni.

Intr-o emisiune la Realitatea TV din 10 octombrie, Daniel Morar, seful DNA a explicat care a fost traseul dosarului. „

„La realizarea unui flagrant, a unor interceptari, participa mai multe institutii, participa procurori, politişti, participa ofiteri de la SRI. Mai departe, dosarul se duce în instanta, trebuie sa mergi cu el la judecatorul care iti confirma ordonanta, trebuie sa mergi la judecatorul care iti prelungeste autorizatia de interceptare, apoi te duci cu el la judecatorul, in cazul de fata, caruia i-ai cerut sa se pronunte asupra cererii de arestare preventiva, te duci cu el la judecătorul care iti judeca recursul iar, in cazul de fata, datorita faptului ca era implicat un ministru al actualului Guvern, dosarul, cu toate probele, s-a dus, prin procurorul general, pentru ca ordonanta a fost modificata, la presedintele Romaniei”, a declarat Morar.

De reamintit ca inainte de difuzarea filmului intr-un cotidian central si pe o agentie de presa au aparut materiale care relatau in amanunt scene din film.

DNA acuza CSM de manipulare si dezinformare

Nota inspectiei CSM, care ar fi trebuit discutata si validata de plen in sedinta din data de 20 martie, a ajuns insa in miinile presei.

Fata de aceasta „scurgere” de informatii, DNA a luat pozitie, exprimindu-si dezaprobarea ca materialul „nevalidat de plenul CSM, prin urmare fara a fi dobindit caracter de document public, a ajuns in posesia unor reprezentanti ai mass-media”.

Acest lucru, afirma DNA, „reprezinta o incercare de manipulare si dezinformare a opiniei publice si, eventual, chiar de influentare a deciziei plenului CSM”.

In comunicatul DNA se mai arata ca „CSM nu a transmis pe cale oficiala Directiei Nationale Anticoruptie nota respectiva, care vizeaza in mod direct unele aspecte din activitatea institutiei”. Astfel spus, raportul nu putea pleca cu „certitudine” decit de la CSM.

Precedentul Tulus

Nu este prima oara cind de la CSM pleaca informatii si rapoarte inainte ca ele sa fie discutate si votate in plen.

La fel s-a intimplat si cu „raportul Tulus”, care a ajuns in presa inaintea sedintei CSM, fara sa contina insa si obiectiile formulate de DNA.

Mai mult, la dat respectiva el a devenit obiect de dezbatere publica, la care a participat insusi ministrul justitiei de la acea vreme, Tudor Chiuariu. Raportul a fost adoptat de CSM cu obiectiile DNA, iar seful sectiei a II-a din DNA, Doru Tulus, nu a fost indepartat din functie asa cum a cerut ministrul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro