Sari direct la conținut

Cât va costa împușcarea urșilor. Tarifele pentru alungarea, tranchilizarea, relocarea și împușcarea urșilor, publicate în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Ursi din Romania, Foto: Kutizoltan, Dreamstime.com
Ursi din Romania, Foto: Kutizoltan, Dreamstime.com

​Alungarea prin orice mijloace a unui urs dintr-o localitate are un tarif de 400 de lei pe intervenție, tranchilizarea – 750 de lei pe exemplar, în timp ce împușcarea 500 de lei/exemplar, iar prepararea blănii și a craniului – 2000 de lei/exemplar. Acestea sunt cîteva dintre sumele maxime ce vor fi decontate primăriilor care au încheiat contracte de intervenție cu gestionarul faunei cinegetice și medicii veterinari în cazul intervenției, potrivit unui ordin al Ministrului Mediului, publicat în Monitorul Oficial.

Tarifele pentru intervenția imediată în cazul urșilor în localități au fost stabilite săptămâna trecută prin ordin al Ministrului Mediului, Tanczos Barna, și publicate vineri, 13 august, în Monitorul Oficial.

Click pentru a deschide

A. Tarife alungare prin diverse mijloace

Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/intervenție

B. Tarife tranchilizare și relocare

Tranchilizare – 750 lei/exemplar

Marcare – 200 lei/exemplar

Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar

Transport pentru relocare – 300 lei/exemplar/100 km

C. Tarife extragere prin eutanasiere sau împușcare

Tranchilizare – 750 lei/exemplar

Eutanasiere – 550 lei/exemplar

Marcare – 200 lei/exemplar

Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar

Prepararea blănii și a craniului – 2.000 lei/exemplar

Manipulare exemplar – 200 lei/exemplar

Împușcare – 500 lei/exemplar

Păstrare/Ocrotire pui (maximum 2 zile) – 200 lei/exemplar

D. Contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun – 1.000 lei/lună

  • Tarifele prevăzute mai sus vor fi decontate lunar de către Ministerul Mediului către unitățile administrativ-teritoriale/consiliile județene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acțiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, se arată în ordinul de Ministru, publicat în Monitorul Oficial.

Întreținerea puilor de urși: 150 de lei/lună pentru maxim 2 ani, perioadă în care animalul se reintroduce în habitatul natural

Cuantumul maxim pe care Ministerul Mediului îl poate deconta unităților specializate pentru întreținerea puilor de urs aflați în custodia acestora, ca urmare a desfășurării acțiunilor de intervenție imediată asupra exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, este de 150 lei/lună, se mai arată în ordinul de ministru.

Plata sumei de 150 de lei/lunp se efectuează pentru o perioadă de maximum 2 ani de la preluarea în custodie, perioadă în care exemplarul se reintroduce în habitatul natural, conform procedurilor legale.

Cum vor interveni autoritățile pentru alungarea urșilor din localități: Dacă riscul este mare, prima opțiune este eutanasierea, nu împușcarea / Procedura, în detaliu

Ministerul Mediului a publicat în data de 22 iulie procedura de intervenție a autorităților pentru alungarea, tranchilizarea și relocarea și respectiv eutanasierea ori împușcarea urșilor din localități, document prevăzut în Ordonanța de urgență adoptată cu o zi în urmă de Guvern.

Documentul arată rolul fiecărui membru al echipei de intervenție, cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se va interveni în funcție de gradul de risc: redus, mediu ori mare. Dacă riscul este mare, decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual și prima opțiune este eutanasierea, dacă situația o permite, având în vedere că din echipă face parte și un medic veterinar.

Documentul prevede ce atribuții au membrii echipei de intervențieprimarul/viceprimarul, jandarmii, medicul veterinar și personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului Fondului cinegetic.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se intervine în funcție de trei niveluri de risc – redus, mediu și mare

Procedura prevede niște criterii de evaluare a comportamentului general, de care se va ţine seama în cadrul evaluării finale, individuale, realizate cu ocazia intervenției rapide la faţa locului, astfel:

Click pentru a deschide

  • La nivelul de risc redus

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este redus, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace, cu aplicarea următoarelor măsuri:

a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;

b) aplicarea măsurilor de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz;

c) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute;

d) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii administrației publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

  • La nivelul de risc mediu

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mediu, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace sau la tranchilizare și relocare, cu aplicarea următoarelor măsuri:

a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;

b) aplicarea măsurilor de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz;

c) medicul veterinar de liberă practică împuternicit procedează la tranchilizarea exemplarului de urs;

d) autoritatea locală și gestionarul pun la dispoziția echipei de intervenție echipamentul specializat pentru marcarea și transportul exemplarului tranchilizat;

e) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute;

f) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

  • La nivel de risc mare

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mare, se intervine prin metoda extragerii prin eutanasiere/împușcare, cu aplicarea următoarelor măsuri:

a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;

b) medicul veterinar împuternicit procedează la tranchilizarea și eutanasierea exemplarului, după caz;

c) extragerea prin împușcare de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz, a exemplarului de urs agresiv, potrivit deciziei conducătorului echipei de intervenție;

d) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de intervenție şi rezultatele obținute;

e) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Alte aspecte relevante privind modul de luare a deciziilor:

  • Decizia privind utilizarea uneia dintre metodele enumerate mai sus este luată de către conducătorul echipei de intervenție prin raportare la nivelul de risc constatat la fața locului.
  • Decizia de intervenție prin metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare, după caz, trebuie luată gradual, cu respectarea condiției proporționalității, în funcție de circumstanțele concrete de la fața locului.
  • Având în vedere faptul că din echipa de intervenție face parte și un medic veterinar, prima opțiune pentru extragere este eutanasierea exemplarului de urs, dacă situația la fața locului permite această procedura de intervenție.
  • Metoda de extragere prin împușcare a exemplarului de urs este utilizată numai în cazurile în care exemplarul de urs prezintă un comportament agresiv sau se află într-o situație de natură a dezvolta un comportament agresiv, care poate pune în pericol siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora.
  • De asemenea, metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare se va utiliza și în cazul în care metodele anterioare nu au dat rezultate, iar nivelul de risc se modifică din risc redus sau mediu în risc mare, precum și în situația în care echipa de intervenție ia decizia că exemplarul în cauză, ca urmare a eventualelor răni, dezvoltă un comportament agresiv care pune în pericol siguranța și securitatea persoanelor.

Procedura de intervenţie se realizează astfel:

a) echipa de intervenţie, în urma solicitării, pregăteşte potrivit responsabilităților ce rezultă din prezenta ordonanță de urgență echipamentul de intervenţie (autoutilitară specială, armă tranchilizare, trusă tranchilizare, trusă prim ajutor pentru animale, targă transport, laţ imobilizare, trusă autoapărare echipă asupra potenţialului atac al ursului, etc.);

b) echipa de intervenţie intervine doar dacă zona este asigurată din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor, măsură realizată de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;

c) în cazul în care animalul trebuie imobilizat prin tranchilizare (capturat), scos din capcană ilegală (laţ), medicul veterinar de liberă practică împuternicit apreciază greutatea ursului, stabilește și administrează exemplarului de urs substanţa tranchilizantă în vederea imobilizări animalului.”

Cum a fost sancționat în premieră statul român după ce o persoană a fost atacată de urs: Atacul s-a produs în 2018 în Băile Tușnad

Prima sentință împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs a fost pronunțată după ce un bărbat, care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018, a dat statul în judecată, a declarat joi ministrul Mediului, Tanczos Barna. Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro, spune ministrul. Datele de pe portalul instanțelor, consultate de HotNews.ro, arată că statul îi va plăti acestuia și cheltuieli de judecată. Decizia este executorie, dar nu este definitivă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a motivat joi urgența adoptării Ordonanței privind intervenția împotriva urșilor în localități prin lipsa eficienței măsurilor Jandarmeriei. „Intervenția rapidă, de 5 ani de zile de când este responsabilă Jandarmeria, a fost una ineficientă. S-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă”, a susținut ministrul Mediului.

Agent Green: OUG-ul aprobat de Guvern va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați

OUG-ul aprobat miercuri de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați, susține Agent Green care anunță că va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG.

Petiția ”STOP vânătorii de trofee” lansată de Agent Green a adunat până acum aproape 80.000 de semnături din cele 100.000 necesare.

PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa de urgenţă privind intervențiile asupra urșilor

PSD solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv cu privire la metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, informează News.ro. Social-democraţii susţin că acest act normativ al Guvernului va lăsa urșii „în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro