Sari direct la conținut

Cîțu despre demiterea-fulger a unui secretar de stat de la Digitalizare: Am aflat o informație care arăta că această numire nu reprezenta Guvernul

HotNews.ro
Marian Murgulet, Foto: AGERPRES
Marian Murgulet, Foto: AGERPRES

​Premierul Florin Cîțu a declarat joi că motivul pentru care l-a eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării pe Marian Murguleț, la nicio zi după ce l-a numit în această poziție, a fost faptul că a aflat o informație din care ar fi reieșit că numirea acestuia nu reprezenta Guvernul. „Dacă aș fi aflat informația la momentul respectiv nu aș fi făcut numirea”, a spus Cîțu. Premierul a negat că ar fi primit un telefon pe această temă de la președintele Iohannis.

  • „Numirile acestea sunt politice și eu am spus de fiecare dată că îmi voi rezerva dreptul atunci când, chiar dacă a trecut de acordul BPN, nu este o numire care face..care ne reprezintă ca Guvern, să am o altă opinie față de BPN, și au fost mai multe situații, iar aici cum am aflat o informație care mergea în această direcție am revenit asupra deciziei. Sunt foarte ferm în ceea ce privește oamenii care vin și pe care-i numesc în Guvern și aici cum am aflat această informație..Dacă aș fi aflat informația la momentul respectiv nu aș fi făcut numirea.”, a spus joi, 24 iunie, Florin Cîțu.

Întrebat despre ce informație este vorba mai exact și dacă a primit cumva un telefon pe această tema de la președintele Iohannis, premierul a evitat un răspuns clar.

  • „Multe informații nu sunt publice. Nu am primit de la președintele Iohannis un telefon.”, a mai declarat Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a semnat miercuri o decizie de eliberare din funcția de secretar de stat la Ministerul Digitalizării a lui Marian Murguleț, la nici o zi de când îl numise pe această poziție. Decizia publicată miercuri seara în Monitorul oficial nu prezintă motivele acestei schimbări. Ministerul Digitalizării este condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS), dar acesta a declarat deja pentru HotNews.ro că funcția de secretar de stat pe care o ocupa Marian Murguleț este a celor de la PNL.

  • Potrivit informațiilor Hotnews.ro, Florin Cîțu nu a avut girul PNL pentru această numire făcută cu o zi în urmă, în condițiile în care, potrivit procedurii interne, fiecare numire la acest nivel trebuie să treacă prin ședința conducerii partidului.

Decizia eliberării lui Marian Murguleț din funcția de secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Teleman, a fost semnată și publicată miercuri, 23 iunie, în Monitorul Oficial, la nici o zi după ce premierul Cîțu semnase numirea sa în această poziție.

Click pentru a deschide

  • Decizia este a premierului, iar postul de Secretar de stat este al PNL. Cu privire la SNR (n.a Societatea Națională de Radiocomunicații), eu mă uit la oportunități și amenințări. Atât SNR cât și CNPR (n.a Compania națională Poșta Română) trebuie să fie profitabile. De la începutul mandatului, la SNR, n-am văzut o viziune care să ia în considerare digitalizarea, având în vedere că principalii clienți Radio România și TVR vor vira încet, încet spre digital, lăsând SNR în offside. E nevoie de o echipă de management cu mintea cu 10 ani înainte. Ca în aviație, pilotul este cu 10 mile în fața avionului. Cu privire la votul din CA, e bine ca orice decizie să fie fundamentată juridic în așa fel încât să nu expună statul.”, a declarat marți pentru HotNews.ro Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării.

Situația controversată de la SNR în care Marian Murguleț și ministrul Teleman au fost pe poziții diferite

În ianuarie 2021, la scurt timp după numirea ca premier, Florin Cîțu a eliberat din funcții mai mulți consilieri și secretari de stat care făcuseră parte din echipa fostului premier liberal Ludovic Orban.

Printre aceștia s-a numărat și Marian Murguleț, numai că acesta ocupa funcția de CIO în Guvern din iulie 2019, numit în Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă. Anterior acesta lucrase în mediul privat la S&T România și Siveco.

Același Guvern Dăncilă l-a numit pe Murguleț membru în Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR), furnizorul posturilor publice de radio și TV. Guvernul PNL condus de Ludovic Orban l-a numit președinte în CA-ul SNR.

În luna mai din acest an, Marian Murguleț, care potrivit propriilor declarații nu este membru în vreun partid politic, s-a remarcat prin refuzul schimbării fără concurs a conducerii directorului general al SNR, Eugen Brad, un inginer cu peste 20 de ani experiență în această companie cu liberalul Dragoș Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021 și vicepreședinte PNL Sector 1.

Contactat de HotNews.ro cu privire la motivele acestei schimbări, Marian Murguleț, președintele Consiliului de Administrație al SNR, a spus că i s-a mulțumit lui Eugen Brad pentru profitul înregistrat de SNR în ultimii 4 ani, dar că decizia Ministerului Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS) este de a se merge pe o nouă strategie cu un nou director general.

  • Decizia de revocare venită joi, 20 mai, direct de la Ministrul USR-PLUS, Ciprian Teleman, a fost executată de cei 5 membri din CA-ul SNR, însă ulterior unii dintre ei au dat înapoi și nu au semnat decizia, de teamă să nu li se impute suma de 390.000 de lei (circa 80.000 de euro) la care ar fi avut dreptul Brad dacă e înlocuit fără concurs conform OUG 109/2011.

Drept urmare, miercuri, 2 iunie, membrii CA au votat în unanimitate anularea votului din 20 maiprin care liberalul Dragoș Preda era numit director general la SNR în locul lui Eugen Brad.

Așa se face că, cel puțin pentru moment, director general al SNR a rămas în continuare Eugen Brad.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro