Cu ce vaccin să fac doza 3 – Pfizer sau Moderna? E mai bine să folosesc același vaccin de la primele două doze sau să le combin?
M-am vaccinat la primele două doze cu Pfizer, iar acum au trecut 6 luni și mă aflu în fața dozei 3. Ce vaccin aleg – Pfizer sau Moderna? Cum este mai bine – să fac doza 3 cu același vaccin de la primele două doze sau să le combin? Mulți români își pun zilele acestea întrebarea, în condițiile în care, la primele două doze, Pfizer a fost de departe cel mai utilizat vaccin în țara noastră. La doza 3, autoritățile te lasă să alegi între Pfizer și Moderna, singurele vaccinuri folosite în acest moment pentru doza 3, indiferent cu ce te-ai imunizat la prima schemă de vaccinare – Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Un medic din linia întâi a explicat pentru HotNews.ro cum faci cea mai bună alegere pentru doza 3.
Doza 3 cu Pfizer sau Moderna?
Imunizarea cu doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 a început în România pe 28 septembrie. Practic, de la această dată, orice persoană care împlinește cel puțin 6 luni de la administrarea rapelului (a doua doză de vaccin) poate merge la centrul de vaccinare sau la medicul de familie pentru administrarea dozei 3, la cerere.
Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.
Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea unei doze suplimentare, deoarece nu s-au împlinit încă 6 luni.
Dacă în cazul celor care s-au vaccinat inițial cu vaccinul produs de AstraZeneca lucrurile sunt clare și trebuie să opteze la doza 3 pentru alt vaccin – Pfizer sau Moderna – deoarece AstraZeneca nu este disponibil pentru doza 3, în cazul celor vaccinați inițial cu Pfizer sau Moderna rămâne întrebarea, pe care și-o pun mulți, dacă este mai bine să se imunizeze cu același vaccin sau să meargă pe varianta de a le combina – celălalt vaccin cu ARN mesager la doza 3.
Dr. Adrian Marinescu: Vaccinurile sunt absolut similare. Dacă nu ar fi fost așa, autoritățile ar fi emis o recomandare
Vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, ambele pe baza tehnologiei ARN mesager, sunt absolut similare, iar oricare dintre ele poate fi ales la doza 3, neexistând o variantă mai bună decât cealaltă, a explicat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, în cazul în care una dintre variante ar fi fost de preferat celeilalte – fie păstrarea aceluiași vaccin la doza 3, fie alegerea variantei combinate, adică celălalt vaccin decât cel cu care s-au făcut primele două doze – atunci autoritățile ar fi instituit o regulă sau ar fi emis o recomandare în acest sens. Atâta timp cât s-a mers pe varianta la alegere, acest lucru înseamnă că vaccinurile sunt perfect similare: „Ambele vaccinuri – Pfizer și Moderna – sunt similare. Datele științifice pe care le avem ne spun că nu sunt diferențe semnificative care să ne facă să avem o alegere sau alta, pentru că, dacă ar fi fost așa, recomandarea de vaccinare din partea autorităților ar fi fost strict pe o cale. Tocmai pentru că nu sunt diferențe importante, au fost lăsate la dispoziție ambele variante, care sunt similare.”
Dr. Adrian Marinescu
„Cei care merg pe varianta că dacă m-am vaccinat prima dată cu Pfizer, merg mai departe tot cu Pfizer, merg pe ideea că activarea celulelor cu memorie – limfocitele T – ar fi mai bună pentru că mergi pe un drum bătătorit. Cei care preferă varianta încrucișată – Moderna cu Pfizer sau Pfizer cu Moderna – spun în felul următor: că această activare celulară se întâmplă cam la fel, cu condiția să păstrezi același tip de vaccin – ARN mesager – iar mesajul transmis pentru celulele noastre, atunci când se administrează vaccinul, este același”, a precizat medicul Adrian Marinescu.
„În concluzie, ambele variante sunt absolut similare, din tot ceea ce avem la nivel de date”, este concluzia medicului Adrian Marinescu.
Administrarea dozei 3 de vaccin împotriva COVID-19 în România a demarat pe data de 28 septembrie.
Doza 3 se poate face în 3 modalități: cu programare la centrul de vaccinare în platforma de programare, prin prezentare directă în centrul de vaccinare sau cu programare la cabinetul medicului de familie.