Cum a încercat președintele Coreei de Sud să îi convingă pe oameni că apa de la Fukushima nu e radioactivă
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a servit fructe de mare luni la prânz pentru a disipa îngrijorările legate de contaminarea apei de mare după ce Japonia a început să deverseze apă radioactivă tratată provenită de la centrala nucleară de la Fukushima, relatează Reuters.
Japonia a început să deverseze apa tratată în Oceanul Pacific joia trecută, o mutare care a declanșat proteste atât în țara insulară, cât și în unele din statele din zonă.
Consumatorii chinezi s-au arătat printre cei mai îngrijorați, guvernul de la Beijing interzicând toate importurile de produse acvatice din Japonia.
În Coreea de Sud guvernul a anunțat că nu a găsit dovezi științifice sau probleme tehnice legate de deversarea apei contaminate, dar îngrijorările publice privind o posibilă contaminare a fructelor de mare rămân ridicate.
Cancelaria președintelui Yoon Suk Yeol a anunțat în acest context că acesta a servit luni fructe de mare în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu premierul Han Duck-soo.
Cancelaria prezidențială a mai spus că tot luni cantina administrației a servit la prânz pește crud la masa de prânz.
„Biroul prezidențial a decis să ofere produse de mare coreene la prânzul oferit de cantina noastră în fiecare zi timp de o săptămână, începând cu ziua de luni, sperând că oamenii noștri consumă produsele noastre de fructe de mare fără îngrijorări”, au anunțat oficialii într-un comunicat de presă.
Oamenii nu sunt convinși de asigurările autorităților în ceea ce privește apa tratată de la Fukushima
Testele efectuate asupra apei de mare din apropierea centralei de la Fukushima nu au depistat niciun fel de radioactivitate, a declarat duminică ministerul japonez al mediului.
Însă pescarii se tem în continuare de o scădere drastică a cererii din cauza îngrijorărilor oamenilor.
Un sondaj de opinie realizat în luna iulie a arătat că 62% dintre sud-coreeni au declarat că își vor reduce sau opri cu totul consumul de fructe de mare odată ce începe deversarea, în pofida asigurărilor date de autoritățile de la Seul că vor monitoriza îndeaproape situația.
„Unul dintre clienții noștri obișnuiți a venit în urmă cu câteva zile să consume pe cât de mult a putut înainte de răspândirea [apei deversate]. Ți se rupe sufletul (…) când mă gândesc la scăderea cu care vom fi nevoiți să ne confruntăm în următoarele luni”, a declarat luni Kim Hi-soo, un comerciant de la cea mai mare piață de pește din Seul, pentru jurnaliștii de la Reuters.
Japonia intenționează să deverseze în Pacific un milion de tone de apă tratată de la Fukushima.