Cum a oferit Dan Ioan Popescu contracte viitoarei sale firme
Evenimentul zilei” continua dezvaluirile despre afacerile facute cu statul de Romelectro, compania patronata de Viorel Gafita, prietenul lui Dan Ioan Popescu (DIP).
La finalul guvernarii social- democrate, relatia speciala dintre fostul ministru PSD al economiei si patronii Romelectro s-a mutat pe un alt palier: cel al afacerilor directe. Acest lucru este mentionat si intr-o nota SRI, in care se spune ca Romelectro se afla in „in cercul de relatii Dan Ioan Popescu”.
EVZ prezinta felul in care grupul Romelectro a crescut in mandatul lui Dan Ioan Popescu, obtinand contracte cu statul in valoare de 370 de milioane de euro. La finalul mandatului de ministru al economiei, DIP a cumparat cu o suta de milioane de lei vechi o firma din grupul Romelectro, Management Roel, a carei cifra de afaceri era de o jumatate de milion de euro.
De la Ceausescu la DIP
Dupa ‘89, Romelectro, firma de comert exterior infiintata pe vremea lui Ceausescu, a ajuns sa fie controlata de salariati, dupa privatizarea prin metoda Mebo.
Trei actionari din cei 140 au avut un ascendent asupra companiei in perioada 1994-2002, perioada in care au controlat impreuna aproape 25 de procente, dar si Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliul de Administratie.
Acestia sunt Viorel Gafita, Virgiliu Radulescu si Dan Octavian Georgescu, angajati din vechea garda a companiei si bune cunostinte ale lui DIP. Totusi, fostul ministru are o relatie mai speciala cu Viorel Gafita, de care il leaga o prietenie de peste 20 de ani.
Cifra de afaceri de zile mari
Traseul companiei s-a schimbat in mod spectaculos in 2002, la un an dupa ce DIP a devenit ministrul economiei in guvernul Adrian Nastase. Viorel Gafita, Virgiliu Radulescu si Dan Octavian Georgescu au devenit actionari majoritari, iar contractele de la stat au inceput sa curga pe banda.
Companii de stat, aflate in subordinea directa a lui DIP, au ales Romelectro drept partener. Milioanele au inceput sa se adune la cifra de afaceri in acelasi ritm in care companii din subordinea lui Dan Ioan Popescu semnau noi si noi contracte cu firma prietenului sau, Viorel Gafita.
Daca in 2000 cifra de afaceri a firmei era 97,6 miliarde de lei vechi, adica 3,4 milioane de euro, in 2002 a ajuns la 306 miliarde de lei, adica 7,1 milioane de euro, iar in 2004 la 1.858 de miliarde de lei, echivalentul a 43,7 milioane de euro. Adunate, lucrarile obtinute de la stat ajung la 370 de milioane de euro.
Intr-o discutie cu reporterii EVZ, Gafita a recunoscut ca firma a incheiat contracte cu statul, insa sustine ca acestea se datoreaza profesionalismului companiei. De partea cealalta, DIP sustine ca el nu semna contracte si ca acestea erau parafate de directorii firmelor din subordinea lui.
Legalitatea incredintarii contractelor a fost data de licitatii, insa criteriul de selectie a fost aproape de fiecare data „oferta cea mai buna din punct de vedere tehnico-economic”. Aceasta manevra lasa intotdeauna multe porti deschise unor aranjamente.