Cum a ratat statul român o sponsorizare de 32 de aparate de recoltare a plasmei oferite de aceeași firmă care a donat singurele 18 aparate de acest fel din țară
Statul român a ratat recent o sponsorizare constând în 32 de aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus. Concret, firma care a donat statului român, în luna aprilie, singurele 18 aparate de recoltare a plasmei disponibile în țara noastră în acest moment a făcut o ofertă de sponsorizare de încă 32 de aparate. Firma a așteptat în zadar, timp de două luni, un răspuns din partea autorităților și acuză că Guvernul „a refuzat” această sponsorizare. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății afirmă că nu este vorba despre un refuz.
Ministerul Sănătății: Nu e vorba de niciun refuz
Plasma recoltată de la pacienți vindecați de coronavirus, care au dezvoltat anticorpi, poate fi folosită cu succes la tratarea pacienților infectați, în special a celor care dezvoltă forme grave ale bolii. Plasma umană este folosită însă și în tratarea altor boli. Spre exemplu, din plasmă umană se fabrică imunoglobulinele, medicamente care au lipsit timp de aproximativ un an din țara noastră, în perioada 2017-2018, când a fost o criză gravă. România nu are centre de recoltare a plasmei, nici echipamentele necesare.
Firma Besmax Pharma Distribution SRL spune că sponsorizarea ratată de statul român consta în echipamente de colectare, testare, procesare și depozitare de plasmă convalescentă de la pacienți vindecați de coronavirus în valoare totală de două milioane de euro.
„Ministerul Sănătății nu ne-a comunicat unde ar trebui să instalăm cele 32 de aparate”, afirmă Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution SRL, care a făcut oferta de sponsorizare către statul român.
Plasmă
De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a precizat, la solicitarea HotNews.ro, că are încheiat cu firma respectivă un protocol pentru punerea în funcțiune a 3 aparate de recoltare a plasmei, lucru care se întâmplă în prezent. Aceste aparate au fost donate la începutul lunii aprilie, ulterior numărul echipamentelor donate crescând la 18. Ministerul Sănătății spune că a elaborat metodologia și protocoalele de punere în funcțiune a acestor aparate.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai precizat, pentru HotNews.ro, că „Aceste aparate trebuie să funcționeze în cadrul centrelor de transfuzie sanguină, conform legii. În total funcționează acum 18 aparate. Institutul Național de Hematologie Transfuzională trebuie să spună ce capacitate are pentru a pune în funcțiune 32 de aparate. Este nevoie de personal, de locații, de capacitate de a lucra cu aceste aparate.”
„Nu este vorba de niciun refuz”, subliniază Ministerul Sănătății.
În România există doar 18 aparate de recoltare a plasmei, donate statului român
La începutul lunii iunie, când firma Besmax Pharma a anunțat public că răspunsul Ministerului Sănătății la oferta de sponsorizare întârzie, iar oferta ar putea fi retrasă din această cauză, instituția condusă de Nelu Tătaru preciza, tot la solicitarea HotNews.ro, că Institutul Național de Hematologie Transfuzională „trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii”.
În România există doar 18 aparate de recoltare a plasmei, donate statului român în aprilie anul acesta de aceeași firmă, Besmax Pharma Distribution.
„Cele 32 echipamente de plasmafereză refuzate de Guvern urmau să fie instalate în cele 22 centre de transfuzie sanguină din țară, care în prezent nu au capacitatea să colecteze plasmă prin plasmafereză, precum și în centrele unde este nevoie de un al doilea echipament de plasmafereză. Tocmai de aceea, România este codașa Europei, cu o rată de colectare plasmă convalescentă de doar 0,7 donări la 100 de vindecați COVID-19, în timp ce media europeană este de 4,7%. Rămân la dispoziția statului cele 18 echipamente de plasmafereză pe care le-am oferit gratuit și care sunt deja instalate în tot atâtea centre de transfuzie, dar care pot fi relocate în alte centre, dacă nu sunt utilizate eficient”, afirmă Florin Hozoc, CEO al Besmax Pharma.
„De asemenea, echipamentele de testare NAT (nucleic acid test), precum și cele de inactivare virală și congelare ultra-rapidă a plasmei, respectiv congelatoarele de depozitare, ar fi trebuit să fie instalate la Institututul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ sau la Institutul Național de Hematologie Transfuziologică, astfel încât să se înființeze banca statului român pentru testarea, procesarea și stocarea plasmei convalescente, colectată de la donatorii români, așa cum există în prezent în toate țările membre UE”, adaugă Florin Hozoc.
Donare de plasmă
Florin Hozoc susține că „Din păcate, se dovedește o dată în plus că sistemul de transfuzie sanguină nu mai este controlat de statul român, așa cum se prevede în legea 282/2005, ci de clanuri finanțate de companii private, care de peste 20 ani controlează achizițiile de echipamente și consumabile pentru transfuzie. Aceste clanuri, care în prezent controlează atât conducerea INHT, cât și comisia de transfuzie, sunt foarte bine reprezentate și susținute în Ministerul Sănătății, prin funcționari care și-au arogat de ani de zile dreptul exclusiv de decizie cu privire la sistemul de transfuzie, deși nu au dovedit niciodată competență în domeniu, iar rezultatele sunt dezastruoase.”
Firma Besmax Pharma Distribution, care a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus, singurele astfel de aparate disponibile în țara noastră în acest moment, avertiza, la începutul lunii iunie, că ar putea retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de aparate, făcută în luna aprilie, în cazul în care nu va primi niciun răspuns de la Ministerul Sănătății până la data de 15 iunie. Aceeași firmă a făcut autorităților și o ofertă de sponsorizare cu echipamente necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino, dar nu a primit, de asemenea, niciun răspuns.
„Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD) solicită public Ministerului Sănătății un răspuns privind oferta noastră de sponsorizare, făcută pentru alte 32 echipamente de recoltare a plasmei convalescente, pe lângă cele 18 deja instalate, precum și pentru echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă convalescentă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cazul în care nu vom primi un răspuns până la data de 15 iunie 2020, vom retrage aceste oferte. Vom retrage oferta de sponsorizare pentru încă 32 de noi aparate de plasmafereză din cauza dezinteresului și blocajelor birocratice din sistemul de sănătate”, anunțau public reprezentanții firmei Besmax Pharma Distribution SRL, la începutul lunii iunie.
De asemenea, reprezentanții Besmax Pharma Distribution reclamau atunci faptul că Ministerul Sănătății „nu a derulat nicio campanie publică de informare privind donarea de plasmă convalescentă”.
În țara noastră se recoltează plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus din 28 aprilie
Procesul de colectare a plasmei de la pacienți vindecați pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 a demarat în România pe 28 aprilie.
Până la finalul lunii mai, mai puțin de 100 dintre cei peste 12.000 de români vindecați de infecția cu noul coronavirus merseseră la centrele de transfuzie pentru a dona plasmă convalescentă, care poate fi folosită cu succes pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 aflați în stare critică.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, reprezentând pacienții care sunt dependenți de medicamente fabricate din plasmă umană, au cerut public Ministerului Sănătății să se implice în promovarea donării de plasmă.