Sari direct la conținut

Cum ajung consilierii din Guvernul Ponta la fraiele Transelectrica

HotNews.ro

Actionarii Transelectrica, in principal Ministerul Economiei, vor sa schimbe componenta Consiliului de Supraveghere provizoriu al companiei, cu putin timp inainte de numirea unor manageri profesionisti in baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Interesant este ca dintre propunerile Ministerului Economiei, o singura persoana are experienta in domeniul energetic. Ceilalti, in mare parte, sunt apropiati PSD si ocupa diverse functii de consilieri in Guvernul Ponta.

Propunerile au fost publicate pe site-ul Transelectrica. Componenta noilor membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere va fi decisa pe 14 martie in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor. Aceasta in conditiile in care, Ministerul Economiei a demarat deja procesul de selectie a membrilor Consiliului de Supraveghere in baza OUG 109/2011 privind managementul profesionist. Candidatii isi vor putea depune CV-urile pana pe 2 aprilie.

Propunerile Ministerului Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI)

  • Eduard Bachide, director de cabinet al Ministrului Apararii Nationale din decembrie 2012. In perioada august 2012-decembrie 2012 a fost director de cabinet  al ministrului administratiei si internelor. In perioada mai 2012-august 2012 a fost director de cabinet al ministrului pentru relatia cu Parlamentul. In perioada 2009-2012 a fost consilier parlamentar PSD.
  • Gabriel Andronache-consilier al ministrului delegat pentru Energie. In perioada 2010-2013, a detinut functia de consilier juridic la UPRUC POL. In perioada  1997-2008 a fost cadru militar. A terminat Academia de Politie.
  • Andrei Petrisor Maioreanu este inginer principal specialist la Hidroelectrica (singura persoana propusa care are experienta in domeniul energetic).
  • Marin Petre detine de circa o luna functia de consilier la Romarm. In perioada 2008-2013 a fost edministrator al SC Business Intelligent Technology Equipment  SRL. In 2005 a fost sef departament investitii la Posta Romana.
  • Radu Puchiu este consilierul primului-ministru pe probleme de IT, comunicare si proiect online.

O propunere vine si din partea SC Prodplast Imobiliare, in calitate de actionar la Transelectrica Craiova cu o participare de 0,3%. Propunerea acestui mic actionar este Andrei Mihai Pogonaru, de profesie economist. Acesta a fost, in perioada 2007-2012, partener si administrator la Central European Financial Services.

Propunerea Fondului Proprietatea este Radu Bugica. Acesta este si in prezent membru in consiliul de supraveghere. A fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact.

Din provizorat in provizorat

Compania are un un consiliu de supraveghere provizoriu, numit in noiembrie 2012, din care fac parte sapte persoane: fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar, Dan Voiculescu (administrator al firmei Argus Constanta), Petrisor Ovidiu Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, functie din care a demisionat in septembrie), Adrian Gheorghe Costin (director in Autoritatea Nationala a Vamilor),Dumitru Parvulescu (secretar general adjunct in Ministerul Economiei, arestat in sepembrie pentru 24 ore intr-un dosar de abuz in serviciu si luare de mita), Gabriel Gheorghe Gheorghe (fost comisar superior al Garzii Financiare Sibiu, care in iulie l-a inlocuit pe fostul sef al OPSPI in CA al Transelectrica) si Radu Bugica (fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact). Potrivit surselor HotNews, cei mai multi dintre acestia au venit din zona PNL.

In cele patru luni de provizorat (din care a mai ramas o saptamana), ar fi trebuit facute toate demersurile necesare in vederea aplicarii OUG privind guvernanta corporatista, astfel incat sa fie selectati managerii privati. Acest lucru nu s-a intamplat.

Transelectrica va înlocui membrii Consiliului de Supraveghere în sedinta din 14 martie 2013 a Adunării generale ordinare a acţionarilor. Tot atunci va fi stabilită perioada mandatului noilor membri ai Consiliului de Supraveghere, până la desemnarea unui Consiliu, potrivit OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Transelectrica este renumita pentru schimbarile foarte dese de directori. Recent, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a hotarat cresterea numărului membrilor Directoratului companiei de la trei la cinci. Totodata, a decis revocarea lui directorului general adjunct, Octavian Lohan, din functia de membru al Directoratului. Octavian Lohan a detinut, anul trecut, timp de cateva luni, si functia de director general al companiei. Consiliul de Supraveghere a mai decis si numirea lui Ioan Diaconu, Ciprian-Gheorghe Diaconu şi Adrian-Constantin Rusu in functia de membru al Directoratului. Acestia detineau diverse functii in cadrul companiei. Schimbari importante au avut loc si in urma cu trei saptamani. Atunci, Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica a decis revocarea lui Andrei Gabriel Benghea-Malaies din functia de director general interimar al companiei. In locul sau a fost numit Stefan Gheorghe, fost director general interimar al Hidroelectrica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro