Sari direct la conținut

Cum arata ecuatia fericirii? Cercetatorii au gasit formula, analizand rolul recompenselor si al asteptarilor

HotNews.ro

Cercetatorii de la University College London au fost capabili sa creeze o ecuatie care ar putea prezice cu exactitate fericirea a peste 18.000 de persoane, potrivit unui nou studiu, relateaza revista Time.

La inceput, cercetatorii au rugat 26 de participanti sa completeze sarcini care implicau luarea de decizii, in care alegerile lor duceau fie la castiguri, fie la pierderi de bani. Oamenii de stiinta au folosit imagistica fMRI pentru a masura activitatea creierului si i-au intrebat, in mod repetat, „Cat de fericit esti acum?”

Bazandu-se pe datele obtinute de la primul experiment, acestia au creat un model care asocia fericirea cu recompense si asteptari recente.

Ecuatia fericirii:

„Ne putem uita la deciziile din trecut si la rezultatele acestora si putem prezice exact cat de fericit vei spune ca esti la un moment dat”, a explicat autorul studiului Dr. Robb Rutledge de la University College London.

„Creierul incearca sa isi dea seama ce trebuie sa faci pentru a primi recompense, astfel ca toate deciziile, asteptarile si rezultatele sunt informatiile pe care le foloseste pentru a se asigura ca iei deciziile potrivite in viitor. Toate asteptarile recente si toate recompensele se combina pentru a determina starea curenta de fericire”, a spus Rutledge pentru BBC.

De exemplu, ganditi-va ca mergeti la un restaurant. Asteptarile reduse va pot imbunatati experienta in cazul in care mancarea este mai buna decat va asteptati. Dar, asteptarile pozitive va pot imbunatati nivelul de fericire inainte de a va aseza la masa datorita anticiparii evenimentului.

Cercetatorii nu au au fost surprinsi de cat de mult influenteaza recompensele fericirea, dar au fost surprinsi de rolul important pe care il joaca asteptarile. Oamenii de stiinta spun ca descoperirile lor sustitn teoria conform careia daca ai asteptari reduse, nu poti fi dezamagit niciodata, dar au descoperit si ca asteptarile pozitive joaca un rol extrem de important in dezvoltarea fericirii.

Faptul ca cercetatorii ar putea prezice cu exactitate fericirea este de notat, dar implicatiile sunt si mai importante. A avea un standard previzibil in ceea ce priveste modul in care oamenii raspund in fiecare moment la castiguri si la pierderi ar putea usura procesul de intelegere al tulburarilor de dispozitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro