Cum explica Daniel Daianu cei peste 68.000 de euro castigati la ASF in lunile noiembrie si decembrie din 2013: Pe langa salariu a primit o prima de vacanta anuala si inca o prima de sfarsit de an
Prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu, a transmis duminica catre HotNews.ro cateva precizari privind veniturile brute castigate de acesta la ASF in lunile noiembrie si decembrie din 2013: 17.096 euro si respectiv 50.946 euro. „Venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alaturi de salariul brut, o prima de vacanta anuala (echivaland cu un salariu) de care beneficiaza lucratorii ASF si pe care am ridicat-o in acea luna si o prima de sfarsit de an. De aici apare discrepanta mare fata de noiembrie si celelalte luni. (..) Ca optiune personala, o parte din salariul meu la ASF ia lunar calea unor donatii, precizeaza Daniel Daianu.
Precizarea transmisa duminica, 16 februarie, de Daniel Daianu, in urma articolului HotNews.ro privind veniturile din ASF:
- „In legatura cu documentul publicat de Dvs privind venituri in noiembrie si decembrie 2013 la ASF precizez: venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alaturi de salariul brut, o prima de vacanta anuala (echivaland cu un salariu) de care beneficiaza lucratorii ASF si pe care am ridicat-o in acea luna si o prima de sfarsit de an. De aici apare discrepanta mare fata de noiembrie si celelalte luni. Remunerarea la ASF respecta actul normativ de infiintare a acestei institutii si are ca reper practici din tara. Se justifica salariile/veniturile celor care lucreaza la ASF? Discutia comporta analogii cu situatii din alte tari, din Romania, in domeniul industriei financiare si activitatii de supraveghere. Esential este ca la ASF sa se faca o treaba mai buna in domeniul reglementarii si supravegherii pietelor financiare. Ca optiune personala, o parte din salariul meu la ASF ia lunar calea unor donatii”.
UPDATEContactat de HotNews.ro, Daniel Daianu a mai precizat ca „donatiile” (n.a sale) „nu sunt la vreun partid, ci urmaresc scopuri educationale si umanitare. De pilda: Junior Achievement (care se ocupa de copii si tineri cu inzestrari antreprenoriale) si OvidiuRo, care se ocupa de copii din familii foarte nevoiase, inclusiv din familii Roma”.
Potrivit unor informatii obtinute si prezentate vineri, 14 februarie, de HotNews.ro, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rusanu, este cel mai bine platit angajat al ASF, el obtinand numai in ultimele doua luni ale anului 2013 un venit brut total in valoare de 72.094 de euro. Urmatorul in acest clasament este prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in noiembrie si decembrie 2013.
Pentru detalii citeste:EXCLUSIV Cele mai mari venituri brute la ASF: Dan Radu Rusanu a castigat peste 72.000 de euro in ultimele doua luni din 2013. Daniel Daianu, peste 68.000 euro
La solicitarea HotNews.ro, ASF a precizat vineri, 14 februarie: „in privinta sumelor prezentate de dumneavoastră pentru lunile noiembrie si decembrie, în unele cazuri veniturile de natură salarială au fost suplimentate cu prima de vacantă acordată o dată pe an si prima de sfârsit de an, conform contractului de muncă. Astfel de prime, repetăm, sunt acordate conform contractului de muncă la nivelul ASF si sunt uzuale în practica industriei financiare”.
In raspunsul sau, ASF a mai precizat ca „politica salariala pentru conducerea ASF (cei 9 membri ai Consiliului ASF) este stabilita potrivit legii de infiintare a ASF, cu modificarile ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite in mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 93/2012 si sunt limitate la nivelul salarizarii Consiliului de Administratie al BNR. Nivelul salarizarii membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM si CSSPP)”.
Astfel, „cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al presedintelui ASF – echivalentul in lei a 14.000 de euro (informatia a fost facuta publica inca din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepresedintelui ASF si vicepresedintilor ASF sunt echivalentul in lei a 12.000 de euro, sub nivelul salariilor conducatorilor din industria financiara”.
„Salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depasesc echivalentul in lei a 4.000 de Euro”, se arata in acest raspuns.
ASF precizeaza ca „nivelul total al salariilor si primelor a fost redus in cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale si a veniturilor nejustificate acordate de catre fostele comisii de supraveghere), iar o a doua etapa are loc in anul 2014. Bugetul ASF prevede pentru acest an un nivel al cheltuielilor cu angajatii redus cu mai mult de 15% fata de momentul comasarii fostelor comisii de supraveghere”.
ASF reaminteste ca „nu este o institutie bugetara”, ci una de „interes public, care se finanteaza in principal din cote, tarife si taxe aplicate entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate”.
„Veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obtin in functie de volumul pietelor. Autoritatea de Supraveghere Financiara este o autoritate administrativa autonoma, independenta, autofinantata si exercita atributii de autorizare, reglementare, supraveghere si control asupra segmentului de piata non-bancara determinat prin lege (piata de capital, pensii private si asigurari)”, se mai arata in acest raspuns.